Előfizetés

Tüzérségi lövedéket találtak Sükösdön

Tüzérségi lövedéket találtak a Bács-Kiskun megyei Sükösdön kedd este, emiatt az 51-es és az 54-es utat is lezárják egy szakaszon - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Várkonyi Melinda elmondása szerint a lövedék a két főút találkozásánál került elő földmunkák közben. Az azonosítás idejére a kereszteződésben 150 méter sugarú körben lezárják a környéket, ez az 51-es utat 300 méteren, az 54-es utat 150 méteren érinti. Emellett 23 családi házat kiürítenek - tette hozzá.

Egyiptom - Kihirdették Szíszi győzelmét

Kihirdették kedden az egyiptomi elnökválasztás hivatalos végeredményét: Abdul-Fattáh esz-Szíszi a vártnál is magasabb aránnyal, a leadott érvényes szavazatok 96,91 százalékával aratott elsöprő győzelmet.

Az államfőválasztáson a jogosultak 47,45 százaléka vett részt, ami kevesebb, mint a tavaly nyáron megbuktatott elnök, az iszlamista Mohamed Murszi által megnyert 2012-es voksolás részvételi aránya.
Szíszi egyetlen riválisa, Hamdín Szabbáhi mindössze 3,03 százalékot ért el.
Az elnökválasztási bizottság helyi idő szerint este hét órakor tett bejelentése nem okozott nagy meglepetést, hiszen már a múlt szerdán zárult voksolást követő előrejelzések is 90 százalék fölé tették a volt hadsereg-főparancsnok győzelmét.

Orbán: a nyugati integráció és a keleti nyitás együtt lehet sikeres

A nyugati integráció és a keleti nyitás együtt teheti sikeressé Magyarországot - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő kedden Budapesten, miután tárgyalt Karim Maszimov kazah miniszterelnökkel.

A sajtónyilatkozatokat megelőzően a két kormányfő az Országházban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: keresni kell azokat a területeket, ahol az együttműködés mindkét ország előnyére válik. Példaként említette a mezőgazdaságot, az energetikát, a tudomány és technológia területét, valamint a gyógyszeripart.
A tárgyaláson - közölte - áttekintették a világgazdasági helyzetet, és örömmel fogadta, hogy a kazah miniszterelnök véleménye a világ átalakulásáról "nagyon közel esik ahhoz, amit mi, magyarok gondolunk".

A magyar álláspont az, hogy a világ gyökeres és gyors átalakulásban van, ami leglátványosabban a világgazdaságban érezhető - fejtette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Magyarország szeretne a változások nyertese lenni.
Szavai szerint a világgazdasági átalakulások "a tehetséges országok és népek előtt komoly lehetőségeket nyitnak ki". A régi receptek ugyanis ilyenkor érvényüket vesztik, előnyt pedig az innovatív, gyors és bátor gondolkodás jelent - mondta, hozzátéve, hogy az az igazi kockázat, ha egy ország nem innovatív és nem bátor.

Orbán Viktor arra kérte Maszimovot, adja át jókívánságait és nagyrabecsülését Nurszultan Nazarbajev kazah államfőnek. A magyar kormányfő fantasztikusnak nevezte Kazahsztán elmúlt 15-20 évben elért eredményeit, megjegyezve, hogy az ország világgazdasági és világpolitikai súlya, jelentősége évről évre nőni fog.

Gratulált egyúttal Maszimovnak ahhoz, hogy Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország a múlt héten - Eurázsiai Gazdasági Uniónak nevezett - kereskedelmi uniót alakított, amely Orbán Viktor szerint fontos szereplője lesz a világgazdaságnak a következő évtizedekben.
"Magyarország ezt egy pozitív világgazdasági fejleménynek tekinti. Mi nem szeretnénk kimaradni ebből a lehetőségből. Magyarország a nyugati integrálódás munkáját elvégezte. Nyugati integráció és keleti nyitás együtt tehet bennünket sikeressé" - fejtette ki a miniszterelnök, aki szavait azzal zárta, hogy bízik a széles, erős, komoly üzleti előnyökkel kecsegtető kazah-magyar együttműködésben.

Karim Maszimov nyilatkozatában azt közölte: országa készen áll arra, hogy hídszerepet töltsön be fontos partnere, Magyarország és a közép-ázsiai államok között.
"Nagyon örülünk, hogy Magyarország a közép- és kelet-európai országok közül elsőként alakította ki a stratégiai kapcsolatokat országunkkal" - mondta a kazah kormányfő, aki szintén kiemelte a mezőgazdaságot és az energetikát az együttműködés lehetséges területei közül, továbbá megemlítette még az egészségügyet, a logisztikát és a turizmust.

A magyar üzletembereket egyúttal minél több kétoldalú projekt megvalósítására biztatta.
A két miniszterelnök stratégiai partnerségi nyilatkozata mellett a magyar és a kazah fél több kétoldalú megállapodást is aláírt. Matolcsy György jegybankelnök és kazah kollégája például a két nemzeti bank közötti, a személyi állomány továbbképzéséről szóló együttműködési megállapodást szignált.
Megegyezés született továbbá a két kormány tagjai között az elítéltek szállításáról, az engedély nélkül tartózkodók visszafogadásáról, szándéknyilatkozatot kötöttek a turisztikai együttműködésről, és létrejött egy megállapodás egy közös befektetési alap létrehozásáról is.