Előfizetés

A pápa hivatalos mezt kapott - A cigány válogatott győzött Rómában

A Vatikánhoz közeli római sportpályán mérte össze erejét a magyar cigány labdarúgó-válogatott és a svájci gárdisták csapata szerda este. A mérkőzésen, amelynek mezét Ferenc pápa is megkapta, 9-3-ra a magyar csapat győzött.

A magyar cigány válogatott játékosai harmadik alkalommal léptek pályára a svájci gárdisták ellen - mondta el Mezei István, a csapat menedzsere a távirati irodának szerda este a némi késéssel kezdődött találkozó első perceiben. A cigány válogatottat 1995-ben útjára indító Mezei felidézte, hogy a csapat először 2011-ben játszott a svájci gárdistákkal Rómában.

A Szent Péterről elnevezett római pályán rendezett szerdai meccsről nem hiányzott a közönség: a Rómában élő magyarok és a Vatikánban szolgáló magyar papok természetesen a magyar csapatnak szurkoltak. "Rúgd el magadtól az intoleranciát!" - címmel adott hírt a mérkőzésről a L'Osservatore Romano szentszéki napilap. "Ennek a találkozónak erkölcsi üzenete van a népek és az egyház felé is: az, hogy figyeljenek ránk és tiszteljenek bennünket!" - hangoztatta a Vatikáni Rádió magyar adásának adott interjúban Mezei István. A magyar cigány válogatott mérkőzése megelőzte a Vatikánban csütörtök-pénteken zajló nemzetközi cigánypasztorációs találkozót.

A cigány csapat játékosai a szerdai általános audiencián elsőként találkoztak - a köztudottan focirajongó - Ferenc pápával, akinek egy őt ábrázoló festményt is átadtak, Varga Istvánné alkotását. A svájci gárdisták csapatától pedig az egyházfő a mérkőzés hivatalos mezét kapta meg.

Roland Garros: Petkovic, a visszatérő

Majdnem elmosta az eső a tegnapi játéknapot a Roland Garroson, ám a felhők elvonultak Párizs fölül, így azért csak a teniszé lett a főszerep. De nem Babos Tímeáé. Vegyes párosban ugyanis - az amerikai Eric Butorac oldalán - az elődöntőben két szettben, 52 perc alatt kikapott a nyolcadik helyen kiemelt Julia Görges, Nenad Zimonjics német, szerb kettőstől.

Persze, ez volt a papírforma, hiszen amíg Babosék most játszottak életükben először egymás párjaként, addig a 37 éves Zimonjics eddig már nyert 7 Grand Slam-tornát: férfi párosban hármat, vegyesben négyet.

Eredmények

Női negyeddöntő: Halep (román, 4.)-Kuznyecova (orosz, 27.) 6:2, 6:2; Petkovic (német, 28.)-Errani (olasz, 10.) 6:2, 6:2.

Vegyes páros, elődöntő: Julia Görges, Nenad Zimonjic (német, szerb, 8.)-Babos Tímea, Eric Butorac (magyar, amerikai) 6:2, 6:2

Mindenesetre babos teljesítménye előtt le a kalappal, hiszen korábban két alkalommal játszott magyar játékos GS-elődöntőt: 1947-ben Körmöczy Zsuzsa és Asbóth József a Roland Garroson, valamint Temesvári Andrea 1983-ban Wimbledonban az amerikai Charles Strode oldalán.

A hölgyek tegnapi negyeddöntőjében egy nagy visszatérésnek lehettek tanúi a nézők. A súlyos bokasérülésből felépülő német Petkovic tavaly még selejtezett Párizsban, míg most hatalmasat küzdve immár elődöntős.

Olyan magabiztosan verte az olasz salakmenő Erranit, hogy a játékát látva még arra sem esélytelen, hogy ezúttal a fináléig meneteljen.

Ám addig még a legmagasabb játékban maradt kiemelt (a negyedik) román Simone Halepet kell legyőznie, aki szettveszteség nélkül jutott be a négy közé, a negyeddöntőben például nagyon simán, négy játékot vesztve lépett át a 2009-es itteni bajnokon, az orosz Kuznyecován.

"Az igazságért harcolunk"

V. T. R.
Publikálás dátuma
2014.06.05. 07:55
Nagy Lászlóékat az ellenfeleken kívül a bírók is akadályozták? FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JUERGEN SCHWARZ
Kedden elküldte panaszát az Európai Kézilabda Szövetségnek (EHF) az MKB-MVM Veszprém csapata. A Bajnokok Ligája Final Fourba története során először bekerült, és ott végül negyedikként zárt egyesület azt kifogásolja, hogy a Barcelona elleni vasárnapi bronzmérkőzésen (25-26) a két fehérorosz játékvezető elemi hibákat vétett a magyarok kárára, főként a katalánok egygólos vezetésénél, az utolsó percben. Fonyó Károly klubelnök lapunknak elmondta, habár tisztában vannak azzal, hogy az eredményt megváltoztatni már nem lehet, az igazságért küzdenek.

- Aludva néhányat a történtekre: lecsillapodóban a kedélyek?

Máris fogynak a jegyek a jövő évi Final Fourra
Alighogy véget ért a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2014-es évi döntője, a következőre máris tízezer jegy elkelt. Az európai szövetség tegnapi tájékoztatása szerint hatezer belépő már az elmúlt hétvégi - ugyancsak Kölnben rendezett - négyes tornán gazdára talált, további négyezer tikettet pedig az interneten értékesítettek. A vasárnapi BL-döntőben a Flensburg-Handewitt 30-28-ra legyőzte az ugyancsak német THW Kielt, az MKB-MVM Veszprém a negyedik helyen végzett.

- A klub álláspontja nem változott. Továbbra is úgy gondolom, a bíráskodás nem volt méltó az esemény színvonalához - válaszolta Fonyó Károly klubelnök. - Ez egy 50-60 millió euró költségvetésű torna, a világ legjobb klubcsapatai vettek részt rajta. Ilyen durván belenyúlni a végjátékba nem lett volna szabad.
- A Veszprém kedden megtette a jogi lépéseket. Mire számítanak?

- Kézilabdás körökből megkaptuk, hogy semmi értelme hangot adni a felháborodásunknak, mivel a meccset úgy sem lehet újrajátszani, az eredményen semmi nem változtathat. Nem is ez a célunk. Hanem, hogy kompenzáljanak bennünket!

- Hogyan?

- Az európai szövetség a bírók eltiltásával például jelezheti, hiba volt őket egy ilyen fontos meccsen alkalmazni. Megfelelő tapasztalat és emberi kvalitás híján lévő bírókat küldeni efféle találkozókra nem megengedhető. A dilettantizmusuknak mi voltunk a szenvedő alanyai. Panaszunkban, kérelmünkben azt kértük a szövetségtől, hogy vizsgálják ki a Barcelona elleni bronzmérkőzésen történteket, kiemelt figyelmet szentelve az utolsó egy perc eseményeinek. Bőven benne volt a játékban, hogy egyenlítünk. Megesett, hogy a játékvezetők egyike felemelt kézzel jelezte, passzív a katalánok játéka. Ilyenkor a támadó csapat számára egyetlen passzra adnak általában lehetőséget, utána lövéssel kell zárni az akciót, máskülönben a riválisé a labda. Ezúttal azonban legalább öt-hat átadás történt. Aztán a pálya törlése miatt a játék állt, az óra azonban futott, 18-20 másodperc így pergett le, hiába reklamáltak csapatunk tagjai a kispad környékén. Mondanom sem kell, a kézilabda olyan gyors játék, hogy ennyi idő alatt bármi megtörténhet, de legalábbis egy gól simán születhet. Valamilyen általam nem ismert, megmagyarázhatatlan oknál fogva három másodpercet mégis visszatekertek az órán. Sajnos mindkét bírói tévedésnél gólt ért el a Barcelona.

- A klub elnökségéből származó információkra hivatkozva a Nemzeti Sport azt írta, a zsűrit is okolják a történtekért.

- Ez nem titkos információ. Minthogy összefüggés van a bírók és a zsűri ténykedése között, valóban szeretnénk megtudni azt is, hol hibáztak a versenybírók?

- Mégis, milyen döntésre számítanak?

- Csupán annyit szeretnénk, hogy derüljön ki az igazság. Azt akarjuk, hogy az EHF marasztalja el azokat, akik súlyos tévedéseket követtek el. Az a célunk, hogy ne díszletként tekintsenek ránk, s hogy az elkövetkező években - ugyanis feltett szándékunk, hogy rendszeres szereplői leszünk a Final Fournak - hasonló szituációt ne kelljen átélnünk.

- Kassai Viktor labdarúgó játékvezető az elmúlt években rendszeresen a világ legnagyobb tornáinak döntőiben, elődöntőiben közreműködött, mégsem lehet ott a közelgő futball vb-n. Ennek elsődlegesen a súlytalan magyar sportdiplomácia az oka. A magyar kézilabda - a Győr BL-, a Szeged EHF Kupa-sikerével, illetőleg az MKB a BL négyes döntőjébe jutásával - története talán legszebb pillanatait éli az idén. Mit gondol, hasonló okok vezettek a vasárnap esti méltánytalansághoz? 

- Ha politikus lennék, azt mondanám, mindezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom. Mindenesetre annyit hozzáteszek: a párhuzammal egyetértek. A Magyar Kézilabda Szövetség nem tudott fontos kulcspozíciókat megszerezni, tekintélyben, erőben elmaradt attól, amit a magyar klubcsapatok képviselnek. Azok a topon vannak, a sportdiplomácia nincs ott. A Veszprém esetében arról az időszakról tudok nyilatkozni, amióta két évvel ezelőtt irányításában szerepet vállaltam. Azóta mindent megtettünk annak érdekében, hogy megfelelő pozíciót harcoljunk ki, nem csak a pályán, hanem azon kívül is. Habár a mostani eset nem ezt támasztja alá, azt hiszem, jó úton haladunk. Azt a dán bírópárost például, amelynek a tavalyi, Kiel elleni BL-búcsúnkat köszönhetjük, egy évre eltiltotta az EHF. A hét végén az EHF Versenybizottságának játékvezetésért felelős tagjával, a macedón Dragan Nacsevszkivel egyeztetünk, s tervben van több magas rangú európai delegálttal történő megbeszélés is. 

- Döntés mikorra várható az ügyben?

- Ahogy mi többször végignéztük a meccset, illetőleg kielemeztük a vitatott szituációkat, nyilván úgy az EHF-ben is megteszik ezt. Bízunk benne, hogy mihamarabb, akár még ezen a héten ítéletet mondanak.