"Erich Honecker testőre voltam"

Publikálás dátuma
2014.06.06. 07:30
Erich Honecker „Arany Tank” elismerést ad át a Varsói Szerződés csapatai által végrehajtott „sikeres művelet” után FOTÓ: EUROPRE
Közzétette emlékiratait Bernd Brückner, aki tizenhárom éven át szolgálta testőrként Erich Honeckert, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) első titkárát. A "Honecker mellett - Az első ember testőre" című könyv ugyan nem tekinthető a történelemtudomány szempontjából fontos forrásmunkának, kevés konkrét adatot tartalmaz, s inkább a kor szubjektív tükrét adja, mégis a maga nemében teljesen egyedi mű, hiszen betekintést enged egy ma sem teljesen ismert, zárt világba.

Akkoriban az NDK belbiztonsági alkalmazottai mindenre fel voltak készülve. 1976-ban Oskar Brüsewitz evangélikus lelkész Halléban felgyújtotta magát, így tiltakozva a kommunista vezetés ellen.

Ezt követően heteken át azt gyakorolták, hogyan akadályozzák meg az önégetéseket, mit tegyenek hasonló helyzetben. Brückner büszke is arra, hogy lényegében nem állhatott elő olyan szituáció, amelyben ne találta volna fel magát.

A thüringiai - foglalkozását tekintve - marhatenyésztő akkor is a főtitkár mellett állt, amikor Helmut Schmittet, az NSZK kancellárját fogadta, Schwerinben, s persze ott volt Mihail Gorbacsov berlini látogatásakor is.

Helmut Kohl 1988-as NDK-beli útja mindenképpen különlegesre sikeredett. A kancellár feleségével, és Peter fiával érkezett az országba. Minden ellenőrzésnél demonstratív módon kitette az asztalra értéktárgyait a rendőr elé.

Erfurtban, Weimarban és Drezdában is jártak, Mercedesüket Brückner vezette, aki eladdig Honecker Citroenjéhez volt szokva.

Kohl váratlanul úgy döntött, elmegy az NDK akkori sztárcsapata, a Dynamo Dresden meccsére (az 1988/89-es szezonban az elődöntőig jutott az UEFA Kupában, idén pedig már szégyenszemre a Bundesliga 2-ből is kiesett).

Rengetegen járultak hozzá autogrammért. "Úgy osztogatta az aláírásokat, mintha választási kampányban venne részt. Akkor még senki sem sejtette, hogy nemsokára tényleg itt kampányolhat" - emlékezett Brückner.

Honecker első ízben 1989 júniusában tapasztalhatta meg közvetlen közelről a szomorú valóságot: népszerűsége nem olyan, amint ezt a Neues Deutschland, vagy közvetlen munkatársai sugallják.

Igaz, nem hazájában, hanem a Szovjetunióban, Magnyitogorszkban kellett elszenvednie a megaláztatást. Éppen beszédre készült, amikor a harsogó tömeg leparancsolta a színpadról. Még vodkásüvegeket is dobtak felé.

Egy helyi magas rangú pártvezető szervezte az eseményt: rockkoncerttel akart jó pontokat szerezni a város lakosságának ifjabbik tagjai körében, de mivel az együttes nem érkezett meg, Honeckert kérte a színpadra. Nem volt jó ötlet…

"Ez volt a legriasztóbb pillanat, amit valaha átéltem" - emlékezik Brückner. Még éppen idejében sikerült elfurikázniuk a helyszínről.

1989. október 18-án Honecker fizioterapeutája e szavakkal fordult a testőrhöz: "Bernd, holnap leváltják a főnököt". Brückner szerint, amikor Honecker értesült leváltásáról, megkönnyebbültnek mutatta magát.

Környezete azonban hirtelen pálforduláson ment keresztül. "Egyszeriben mindenki ellenálló lett. Hihetetlen volt az egész" - emlékszik ma is dühösen az egykor "hűséges" párttársakra.

Utoljára 1992-ben látták egymást, amikor egykori főnöke börtönben volt. Moszkva ugyanis kiszolgáltatta Berlinnek, s a német hatóságok a berlini falnál a határőrség számára kiadott tűzparancs miatt vonták felelősségre.

"Nem haragudtam rá, okom sem lehetett volna erre. Nem tett semmi rosszat. Egyszerűen megbukott. Ennyi történt" - emlékezett Brückner.

Honeckert 1993-ban rossz egészségi állapota miatt felmentették. Még ebben az évben Chilébe utazott, itt is halt meg 1994-ben súlyos betegségben.

A testőr megtapasztalhatta a kapitalizmus előnyeit és hátrányait. Munkanélküli lett. Később iskolát alapított detektív- és testőrtanoncok számára. Ma egy idősek ápolásával foglalkozó céget irányít.

Gyakran gondol az akkori időkre. S elcsodálkozik, hogyan képesek egyesek egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltoztatni ideológiájukat.

Frissítve: 2014.06.05. 21:56

Világhírű falu, ahol nagy a baj

Nemrégiben adták át a Biztos Kezdet Gyerekházat a freskófaluként ismert Bódvalenkén. Az intézményben megtanítják a fiatal szülőket a gyermeknevelés és gondozás legalapvetőbb elemeire, a kicsikkel együtt naponta többszöri étkezést kapnak. Ez óriási előrelépést jelenthet. A falunak azonban változatlanul munkára, ahhoz pedig beruházásra lenne a legnagyobb szüksége. Pénz hiányában valószínűleg, nem tudják megrendezni az V. Sárkányfesztivált sem.

A Freskófalu ötlete 2009-ben Pásztor Eszter fejében született meg, aki jelenleg a projekt vezetője. Azóta sok minden történt: voltak fantasztikus eredmények, küzdelmek és nemegyszer kudarcok is. Az Európában egyedülálló művészeti központban 2011-re mintegy húsz monumentális mű készült el tíz művész közreműködésével. Az alkotók szakmai zsűri jóváhagyásával és a helyi lakosok segítségével a falu házainak falaira festették a romák életét, álmait, fájdalmait és vágyait.

Egyedülálló közösségi műalkotás, ami egyszerre turisztikai látványosság és egy közösség önkifejezési eszköze, ami méltán kiválthatná a társadalom elismerését. A turizmus hozzájárulhatna az elítéletek csökkentéséhez, bár a falut többnyire külföldiek látogatják. A fő probléma, hogy bár szerte a világon születtek újságcikkek, New Yorktól Japánig olvashattak az érdeklődők a témáról, a freskófalu egyetlen hazai pályázatot sem nyert, pedig kizárólag olyan projekteknél próbálkoztak, amelyek a falu jövője miatt igen fontos lett volna.

– Bár a beadott anyagok szakmailag nagyon jók voltak, még a turisztikai infrastruktúra kiépítésére szóló pályázatot is elutasították, pedig nagyon fontos lett volna az emberek jövője, a tovább lépés szempontjából – mondta Pásztor Eszter. – kisvendéglő nyitását, kemping létrehozását, tanösvény építését terveztük magyarázó táblákkal a falut körülövez rendkívül értékes lápon az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködve, ami most meghiúsult. Legutóbb a szociális szövetkezet sem nyert, pedig minden létező oldalról szerződésekkel is megtámogattuk a biomassza projektet. Megmagyarázhatatlan a sikertelenségünk. Ebben a helyzetben természetesen örülünk minden adománynak, mert elképesztő az a nyomor, ahol nincs munkalehetőség. A legnagyobb szükségünk munkára lenne, ahhoz pedig beruházásra. Ez az, ami hiányzik.

A másik nagy fájdalom, hogy meghiúsulni látszik az V. Sárkányfesztivál, bár felcsillant némi remény. – Sokat remélünk a június 21-22-én Zürichben szervezett nemzetközi roma fesztiváltól, ahol Stiller Ákos Bódvalenkén készített képeiből nyílik kiállítás. A rendezvény díszvendége és kedvezményezettje a freskófalu lesz. Így lehet, hogy lesz esély valamicske támogatásra - tette hozzá Pásztor Eszter.

Az, hogy mennyire fontos az, ami Bódvalenkén történik/történhetne, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy elnyerték a 2014-es SozialMarie pályázat közönségdíját. (A bécsi Unruhe Magánalapítvány 2005 óta hirdeti meg olyan projektek számára, amelyek innovációs erejét és kreativitását a gyakorlat is visszaigazolta.) A szavazáson azt értékelték, hogy a művészeti programmal együtt egy szociális programot is indítottak, hogy a mélyszegénységből kiemeljék az embereket.

Egy csepp lehetőség

A Biztos Kezdet Gyerekházak különleges bölcsődék/óvodák, ahová nem csupán a gyermekek járnak, hogy fejlődjenek, hanem az édesanyák is. Bódvalenkén, ahol tavaly a havi egy főre jutó átlagjövedelem 8000 forint volt, és sok leányanyát soha nem tanítottak meg a háztartásvezetésre, pénzkezelésre vagy éppen az alapvető higiéniai dolgokra, óriási előrelépést jelenthet egy ilyen lehetőség.

A gyerekházban az édesanyákat és 5 évnél fiatalabb gyermekeiket várják, ahol a gyerekekkel a játékos fejlesztések mellett fejleszt szakemberek, szükség esetén pszichológus is foglalkozik majd. Az édesanyákat pedig akár már a babavárás pillanatától segítik abban, hogy megfelelően gondoskodhassanak gyermekeikről. Emellett a házban egy főzőklub beindítását is tervezik, lehetőség lesz tisztálkodásra, továbbá az édesanyák itt használhatják majd a falu első mosógépét is.

A most megnyitott gyerekházat a TÁMOP program keretében az Edelény Kistérség Többcélú Társulása egy évig üzemelteti, ezt követen a ház működtetését a Magyar Református Szeretetszolgálat veszi át. – Nem ez az első megmozdulás, amely igyekszik élhetőbbé tenni a mindennapokat – mondja Gilicze Réka a Szeretetszolgálat sajtósa. – A korábbi akcióknak köszönhetően a település lakóinak körülbelül fele az eddigieknél már rendezett körülmények között él. A Magyar Református Szeretetszolgálat szeretné elérni, hogy a település lakói saját lábukra tudjanak állni, ami elképzelhetetlen folyamatos munka nélkül.

Világhírű falu, ahol nagy a baj

Nemrégiben adták át a Biztos Kezdet Gyerekházat a freskófaluként ismert Bódvalenkén. Az intézményben megtanítják a fiatal szülőket a gyermeknevelés és gondozás legalapvetőbb elemeire, a kicsikkel együtt naponta többszöri étkezést kapnak. Ez óriási előrelépést jelenthet. A falunak azonban változatlanul munkára, ahhoz pedig beruházásra lenne a legnagyobb szüksége. Pénz hiányában valószínűleg, nem tudják megrendezni az V. Sárkányfesztivált sem.

A Freskófalu ötlete 2009-ben Pásztor Eszter fejében született meg, aki jelenleg a projekt vezetője. Azóta sok minden történt: voltak fantasztikus eredmények, küzdelmek és nemegyszer kudarcok is. Az Európában egyedülálló művészeti központban 2011-re mintegy húsz monumentális mű készült el tíz művész közreműködésével. Az alkotók szakmai zsűri jóváhagyásával és a helyi lakosok segítségével a falu házainak falaira festették a romák életét, álmait, fájdalmait és vágyait.

Egyedülálló közösségi műalkotás, ami egyszerre turisztikai látványosság és egy közösség önkifejezési eszköze, ami méltán kiválthatná a társadalom elismerését. A turizmus hozzájárulhatna az elítéletek csökkentéséhez, bár a falut többnyire külföldiek látogatják. A fő probléma, hogy bár szerte a világon születtek újságcikkek, New Yorktól Japánig olvashattak az érdeklődők a témáról, a freskófalu egyetlen hazai pályázatot sem nyert, pedig kizárólag olyan projekteknél próbálkoztak, amelyek a falu jövője miatt igen fontos lett volna.

– Bár a beadott anyagok szakmailag nagyon jók voltak, még a turisztikai infrastruktúra kiépítésére szóló pályázatot is elutasították, pedig nagyon fontos lett volna az emberek jövője, a tovább lépés szempontjából – mondta Pásztor Eszter. – kisvendéglő nyitását, kemping létrehozását, tanösvény építését terveztük magyarázó táblákkal a falut körülövez rendkívül értékes lápon az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködve, ami most meghiúsult. Legutóbb a szociális szövetkezet sem nyert, pedig minden létező oldalról szerződésekkel is megtámogattuk a biomassza projektet. Megmagyarázhatatlan a sikertelenségünk. Ebben a helyzetben természetesen örülünk minden adománynak, mert elképesztő az a nyomor, ahol nincs munkalehetőség. A legnagyobb szükségünk munkára lenne, ahhoz pedig beruházásra. Ez az, ami hiányzik.

A másik nagy fájdalom, hogy meghiúsulni látszik az V. Sárkányfesztivál, bár felcsillant némi remény. – Sokat remélünk a június 21-22-én Zürichben szervezett nemzetközi roma fesztiváltól, ahol Stiller Ákos Bódvalenkén készített képeiből nyílik kiállítás. A rendezvény díszvendége és kedvezményezettje a freskófalu lesz. Így lehet, hogy lesz esély valamicske támogatásra - tette hozzá Pásztor Eszter.

Az, hogy mennyire fontos az, ami Bódvalenkén történik/történhetne, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy elnyerték a 2014-es SozialMarie pályázat közönségdíját. (A bécsi Unruhe Magánalapítvány 2005 óta hirdeti meg olyan projektek számára, amelyek innovációs erejét és kreativitását a gyakorlat is visszaigazolta.) A szavazáson azt értékelték, hogy a művészeti programmal együtt egy szociális programot is indítottak, hogy a mélyszegénységből kiemeljék az embereket.

Egy csepp lehetőség

A Biztos Kezdet Gyerekházak különleges bölcsődék/óvodák, ahová nem csupán a gyermekek járnak, hogy fejlődjenek, hanem az édesanyák is. Bódvalenkén, ahol tavaly a havi egy főre jutó átlagjövedelem 8000 forint volt, és sok leányanyát soha nem tanítottak meg a háztartásvezetésre, pénzkezelésre vagy éppen az alapvető higiéniai dolgokra, óriási előrelépést jelenthet egy ilyen lehetőség.

A gyerekházban az édesanyákat és 5 évnél fiatalabb gyermekeiket várják, ahol a gyerekekkel a játékos fejlesztések mellett fejleszt szakemberek, szükség esetén pszichológus is foglalkozik majd. Az édesanyákat pedig akár már a babavárás pillanatától segítik abban, hogy megfelelően gondoskodhassanak gyermekeikről. Emellett a házban egy főzőklub beindítását is tervezik, lehetőség lesz tisztálkodásra, továbbá az édesanyák itt használhatják majd a falu első mosógépét is.

A most megnyitott gyerekházat a TÁMOP program keretében az Edelény Kistérség Többcélú Társulása egy évig üzemelteti, ezt követen a ház működtetését a Magyar Református Szeretetszolgálat veszi át. – Nem ez az első megmozdulás, amely igyekszik élhetőbbé tenni a mindennapokat – mondja Gilicze Réka a Szeretetszolgálat sajtósa. – A korábbi akcióknak köszönhetően a település lakóinak körülbelül fele az eddigieknél már rendezett körülmények között él. A Magyar Református Szeretetszolgálat szeretné elérni, hogy a település lakói saját lábukra tudjanak állni, ami elképzelhetetlen folyamatos munka nélkül.