Előfizetés

Kevesebb anyagot vitt el Snowden, mint gondolták

Edward Snowden kevesebb titkos információt tulajdonított el, mint korábban gondolták – mondta el a kiszivárogtatások első évfordulóján közzétett interjújában James Clapper amerikai hírszerzési igazgató. 

Számos anyagról kiderült, hogy az NSA volt szerződéses alkalmazottja csak megnézte, de nem tudta letölteni. Ennek ellenére súlyos károkat okozott, nyilatkozta Clappert a Washington Postnak. Korábban azt hitték, hogy Snowden az amerikai fegyveres erők teljes parancsnoki-ellenőrzési rendszerét veszélybe sodorta, de ezek a feltételezések túlzottak voltak.

Snowden „gyűjteményéből” eddig mintegy 300 dokumentumot tettek közzé, körülbelül 200 ezer dokumentumot adott át különféle újságoknak, de összesen mintegy 1,5 millió dokumentumot töltött le, az anyagok nagyrészének holléte egyelőre ismeretlen.

A USA Today összeállítása szerint Snowden leleplezései számos alapvető változást hoztak: az emberek tudatosabban figyelnek levelezésük biztonságára, megnőtt az igény a kódolt e-mail-üzenetek küldésére. Vita kezdődött arról, hol a határ a magánélet szentsége és a nemzetbiztonsági érdekek érvényesítése között. Az Egyesült Államok külkapcsolatait megterhelték a nyilvánosságra került tények, hogy az NSA külföldi politikusok telefonjait is lehallgatta, e-mailjeit is figyelte. A Nemzetbiztonsági Ügynökség pedig kénytelen volt megerősíteni saját biztonsági rendszerét, hogy útját állja további kiszivárogtatásoknak. 

Elbuktak a pótválasztáson a brit függetlenségiek

Elbukott az Európa-ellenes UKIP az első időközi választáson. Nigel Farage csütörtökön este kénytelen volt elismerni pártja vereségét Newarkban, ahol a leköszönt konzervatív honatya, Patrick Mercer helyéért versengtek. 

Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának vezetője közölte, biztos tory mandátumról volt szó, és „senki nem számított rá”, hogy az UKIP győzni tud Newarkban. 

Farage szerint semmi jelentősége azoknak a fotóknak, amelyek Máltán egy nő társaságában ábrázolják. Az UKIP vezére a választás előtti napokban korteskedés helyett egy máltai turisztikai konferencián vett részt, s csak egyszer járt pártja jelöltjét támogatni a városban. 

A konzervatív jelölt 7 ezer szavazattal nyert, az UKIP jelöltje második helyen végzett. A felmérések eleve azt jelezték, hogy a Nagy-Britannia EU-ból való kilépése mellett kampányoló UKIP nem tud előzni, de a korábbi ötödik helyről másodikra jött fel. A mandátumot a toryk 2010-ben 16 ezer plusz szavazattal nyerték. A konzervatívok felmérései szerint a választók az EP-voksoláson protest-szavazatot adtak le, azért sikerült az UKIP-nak győznie, de a 2015-ös parlamenti választáskor hagyományosan újra a torykra szavaznak majd. 

Ámokfutó gyilkolt a keresztény egyetemen

Őrizetbe vette a rendőrség azt a 26 éves férfit, aki egy diákot meggyilkolt, három másikat megsebesített a Seattle Pacific Egyetem campusán. A lövöldöző nem a keresztény egyetem diákja volt.

Az ámokfutót egy egyetemistának sikerült ártalmatlanná tenni, amikor éppen újratöltötte a fegyverét. A diákok twitteren közzétették, hogy John Meisnek hívják, s önvédelmi borsspray-jel fújta le a lövöldözőt, majd más diákok segítségével legyűrték, és fogva tartották a rendőrség megérkezéséig. 

Egy huszonéves diák a kórházba szállítás után meghalt, egy 20 éves lányt válságos állapotban szállítottak a Harborview klinikára, s meg kellett műteni. Egy 22 és egy 24 éves diák állapota kielégítő.

A hatóságok szerint az ámokfutó egyedül csslekedett. A Seattle Times című lap úgy tudja, hogy a férfi helybeli. Egy helyi tévé szerint az ámokfutó megszállottja volt az 1999-es columbine-i iskolai mészárlásnak, még az egykori tragédia helyszínére is ellátogatott.