Előfizetés

Két év börtön a Mercedes-gyárat robbantással fenyegető dolgozónak

Publikálás dátuma
2014.06.06. 17:24
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Nem jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Járásbíróság pénteken azt a nőt, aki májusban kétszer telefonált a rendőrségre azzal, hogy bomba fog robbanni a kecskeméti Mercedes-gyárban - közölte Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője.

A közveszéllyel fenyegetés miatt elítélt 33 éves nő május 7-én és 20-án mobiltelefonjáról tette a bejelentést - mondta a szóvivő. A vádlott május 20. óta őrizetben, majd előzetes letartóztatásban volt. A bíróság előtt nem tett vallomást, ezért korábbi vallomásait ismertették. Ezek szerint a Mercedes-gyárban dolgozott, munkahelyi konfliktus miatt hívta fel a segélykérő számot, és mondta azt, hogy bomba fog robbanni a gyárban.

Kovács Péter ügyész hangsúlyozta: az elmúlt időszakban elszaporodtak a bombariadók, ezért visszatartó súlyú büntetést kért a vádlottra. Tompa Natália bíró az ítélet indoklásakor azt mondta, hogy a gyakori fenyegetőzések miatt szigorúan kell fellépni a bűnelkövetőkkel szemben. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és ügyvédje enyhítésért nyújt be fellebbezést. A per másodfokon a Kecskeméti Törvényszéken folytatódik.

A bíróság a vádlottat szabadlábra helyezte, az ügyész fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, ennek azonban nincs halasztó hatálya.

Kezet fogott az orosz és az ukrán elnök

Publikálás dátuma
2014.06.06. 16:49
Angela Merkel német kancellár, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök Fotó: Getty Images
Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök pénteken találkozott egymással a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepség díszebédje előtt, amelyre mindketten hivatalosak voltak - közölték a francia elnökséghez közeli források.

Putyin és Porosenko kezet fogott egymással, majd "normális és komoly beszélgetés folyt a két vezető között" - hangsúlyozta a francia hírügynökségnek az elnöki forrás, amely szerint az ukrajnai tűzszünet feltételei "néhány nap múlva" megvitatásra kerülhetnek.

A francia nemzet hálája mindenkit megillet, civileket és katonákat, függetlenül attól, hogy milyen öltözéket vagy egyenruhát viseltek – ezti François Hollande francia köztársasági elnök jelentette ki a normandiai partraszállás 70. évfordulóján Caen-ban tartott délelőtti megemlékezésen.

Valérie Trierweiler, a francia elnök volt élettársa a napokban egy Tweet-bejegyzésben azt írta:  örül, hogy nem kell kezet fognia a Hollande-nál vacsorázó orosz elnökkel. Trierweiler január óta él külön a francia elnöktől, és mindig is vállalta – sokszor nagy vihart kavaró – véleményét.Bob Dylan a szomszédban koncertezik

Publikálás dátuma
2014.06.06. 16:23
Bob Dylan Fotó: Facebook
Hamarosan induló európai turnéja részeként június 27-én Kassán a Steel Arenában ad koncertet a rockzene történetének egyik legfontosabb dalszerző-előadója, az amerikai Bob Dylan.

Bár Bob Dylan májusban ünnepelte 73. születésnapját, nem gondol a pihenésre, néhány hete egy új dalt, A Full Moon and Empty Arms című, csaknem hetven évvel ezelőtt írt ballada feldolgozását tette közzé weboldalán, amely egy hamarosan érkező stúdiólemez előfutára. Minden bizonnyal ez a szám is elhangzik a kassai koncerten .

A tervezett új album lehet Bob Dylan 36. nagylemeze, amely a 2012-es Tempest című albumot követi, a címe pedig a közzétett grafikák alapján Shadows In The Night lehet. A zenész június 16-án kezdi meg európai koncertkörútját az írországi Corkban. A Never Ending (Soha véget nem érő) című turné ugyan nem érinti Magyarországot, de a június 27-ei kassai fellépés a magyar rajongóknak is nagyon közel van.

A több mint fél évszázada a pályán lévő Bob Dylan egyike minden idők legnagyobb hatású dalszerzőinek, sokak szerint új értelmet adott a könnyűzenének. Pályafutása kezdetén egészen új hangot hozott a zenébe, ezzel megváltoztatta a rock and rollt. Valóságos himnuszokat alkotott, amelyeket generációk dúdolnak: ilyen a Blowin' In The Wind, a Masters of War, a Like A Rolling Stone, a Knockin' On Heaven's Door, a Mr. Tambourine Man, a Just Like A Woman, All Along The Watchtower, Hurricane, Make You Feel My Love, az I Shall Be Released vagy a Tangled Up In Blue.

Az évtizedek alatt szinte minden stílus felbukkant zenéjében: blues, folk, pop, dzsessz, szving, gospel és rockabilly elemek egyaránt felfedezhetők. Legnagyobb fegyvere mégis a szavakban rejlik. Összesen 11 Grammy-t, Golden Globe-ot, Academy Awardot kapott, beiktatták a rock and roll legmeghatározóbb személyei közé, vagyis bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be. Barack Obama amerikai elnök a történelem egyik legnagyobb amerikai zenészének nevezte és 2012-ben a legmagasabb, civileknek adható elismeréssel, az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki. Nemrég a Francia Becsületrendet is megkapta, a Rolling Stone magazin pedig az első helyre tette egyik szerzeményét minden idők 500 legnagyobb dalát tartalmazó listáján. A befutó a Like A Rolling Stone volt.

Bob Dylan 1988 óta szinte megállás nélkül turnézik.