Előfizetés

Hogy senki ne fulladjon a Balatonba

Publikálás dátuma
2014.06.06. 19:03
Fotó: TÓTH GERGŐ, Népszava
Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megerősített ellátással készült fel a balatoni szezon többletfeladatainak ellátására - hangzott el a szervezet szezonnyitó sajtótájékoztatóján pénteken Balatonlellén.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács  közbiztonsági testületének elnöke elmondta, hogy évek óta támogatják  a közbiztonság és vízbiztonság kérdését, hatékony együttműködés alakult ki a balatoni mentésekben résztvevő egyéb szervezetek és a vízimentő szakszolgálat között.

Czirner József, az OMSZ operatív igazgatója elmondta, a Balaton-part mentőellátását több módon is erősítik az idei szezonban. Révfülöpön és Balatonkenesén kihelyezett mentőszolgálatot létesítenek, növelik a mentőautók számát, javítják felszereltségét, rendelkezésre áll mentőhelikopter (balatonfüredi és sármelléki bázissal), speciális gyerekmentő egység, Balatonvilágosnál pedig megerősítik a mentőmotoros szolgálatot. A többletfeladatok nagyságrendjét érzékeltetve kifejtette, a Balaton-parti mentőállomások egy szezonon kívüli hónapban körülbelül 2450 feladatot látnak el, júliusban ez a szám megközelíti a hatezret.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője arról beszélt, hogy évek óta nagyon jó és élő az együttműködésük a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával. Baj esetén a 104-es számot kell hívni, onnan irányítják a megfelelő speciális egységeket a helyszínre, vízibaleset esetén is. Hozzátette, a balatoni biztonságot növeli az is, hogy Somogy megyében hamarosan mentőállomást kap három olyan terület - Böhönye, Igal és Kadarkút térsége -, amely eddig 15 percen belül nem volt elérhető mentőkocsival. A sajtótájékoztató részeként a különleges mentőegységek részvételével közös mentési gyakorlatot mutattak be szárazföldön, vízen és levegőben.

A Balatoni Vízirendészeti Kapitányság 2013-as jelentés szerint az aktuális szezonban 78 esetben 180 fő életmentését hajtották végre sikeresen. Sikertelen életmentés, vagy viharos, viharjelzéssel elrendelt helyzetben történt baleset, vízbefulladás nem volt. Az értékelt időszak három hónapjában 2 vízbefulladás következett be a Balaton vízterületén.

Hazamenne hétvégére? - Több vonalon is késnek a vonatok

Publikálás dátuma
2014.06.06. 17:57
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Műszaki hiba miatt félórás késések is lehetnek a Budapest-Cegléd vasútvonalon, ami az elővárosi, továbbá a Záhony és a Szeged felé közlekedő távolsági és InterCity vonatokat is érinti - közölte a Mávinform péntek délután.

A közlemény szerint Budapesten, Kőbánya-Kispestnél nem működik teljes körűen a vasúti jelző- és biztosítóberendezés. A műszaki hiba miatt itt a Budapest-Cegléd, a Budapest-Lajosmizse vonalon közlekedő valamennyi vonat lelassul. A szerelvények 15-20 percet vagy akár félórát is késhetnek.

Ez érinti az elővárosi, továbbá a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, a Budapest-Szeged közötti távolsági és InterCity vonatokat is.

Valóban lehallgatnak? - "Vallott" a nemzetközi távközlési cég

Publikálás dátuma
2014.06.06. 17:08

Megtörte a csendet az egyik legnagyobb nemzetközi távközlési cég, a Vodafone. Tanulmányt hoztak nyilvánosságra arról, hogy hogyan figyelik meg ügyfeleiket a hatóságok- írja a  Guardian-re hivatkozva az Index. 

A Snowden-botrányt kirobbantó brit Guardian cikke szerint a Vodafone egy gigantikus, 40 ezer szavas jelentésben mutatja be a hálózatain zajló megfigyelési tevékenységet.  A Vodafone nyíltan beszélt arról, hogy a titkosügynökségeknek közvetlen rácsatlakozásuk van a távközlési hálózatokra. Ezen keresztül a telefon mellett az internethasználatot is meg tudják figyelni, de akár az ügyfelek hollétéről is információt kaphatnak.

A távközlési szolgáltatók a magyar törvények szerint nem hozhatnak nyilvánosságra semmit a magyar hatóságok lehallgatási tevékenységéről. A Vodafone azonban jelezte, hogy a hatóságok csaknem 76 ezer alkalommal kértek tőlük valamilyen adatot. Ez azonban nem csupán a titkosszolgálati tevékenységet érinti, de azt is, ha a rendőrség nyomozáshoz kér segítséget, például egy eltűnt személy megtalálásában, vagy azt kell megállapítani, hogy egy gyanúsított kikkel érintkezett – írja az Index.

A Vodafone arról számolt be, hogy a lehallgatáshoz általában a szolgáltató adatközpontjában zárt helyiséget kell a titkosszolgálatok rendelkezésére bocsátani. 

További részletek az index.hun olvashatók