Előfizetés

Az ünnep az igazságról szól

Publikálás dátuma
2014.06.08. 14:11
Fotó: MTI, Czeglédy Zsolt
Pünkösd Isten csodálatos igazságáról szól - hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök vasárnap a debreceni Református Nagytemplomban tartott igehirdetésében.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Esterházy Péter írót idézte, aki egy helyen azt írta: "kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot".

"Az író kimondja: mi itt, a földön bukdácsoló, nyomorult emberek még hazudni sem tudunk az igazság ismerete nélkül" - hirdette a nagytemplom szószékéről Bölcskei Gusztáv, hozzátéve: pünkösdkor kiderül, mi az igazság, Isten csodálatos igazsága, amikor a tanítványok megtapasztalják, hogy "itt van Krisztus közöttünk".

Bölcskei Gusztáv a továbbiakban arról beszélt, hogy bár a tanítványok saját szemükkel látták Krisztus feltámadását, "mégsem tudta befogadni a szívük".

Csak amikor Péter kiállt eléjük, akkor értették meg, hogy Krisztus "itt van velünk, él, nem hagyott el" bennünket, s bár szétszakítottságban élünk, különböző nyelvekkel, kultúrákkal, hagyományokkal, most együtt vagyunk - tette hozzá a püspök.

"Ez a pünkösd titka, csodája, ez az egyház születése" - mutatott rá Bölcskei Gusztáv, megjegyezve: "mert ott van az egyház, ahol az emberek rádöbbennek, ráéreznek Krisztus igazságára, boldog örömmel és hálaadással".

Győzött az igazság, Krisztus nem maradt a halál uralma alatt, velünk van - összegezte pünkösd tanulságát a református egyház zsinatának lelkészi elnöke, külön hangsúlyozva pünkösd üzenetét, amely szerint "az igazság felszabadít, (...) a bűn minden nyomorúságától szabaddá tesz".

Bölcskei Gusztáv szerint korunk is azt akarja sugallni, hogy nincs igazság, hagyjuk egymást békén, de "akik megtapasztalják Krisztus felszabadító hatalmát, tudják, hogy van igazság".

"Akik az anyaszentegyházban vannak, hiszik és vallják, hogy a lélek szele meg akar minket mozdítani" - jegyezte meg a tiszántúli püspök, de figyelmeztetett: ehhez fel kell húzni a vitorlákat.

Ha a vitorla nincs rendben, hiába fúj a szél. Isten kész arra, hogy átfújja, áttisztítsa az életünket - mondta Bölcskei Gusztáv hozzátéve: merjünk hát vitorlát felhúzni, hogy Isten közelebb vigyen bennünket egymáshoz, és akkor újra átélhetjük pünkösd csodáját.


A pünkösdi ünnepi istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be a debreceni Református Nagytemplomban.

Világvallásokkal a közel-keleti békéért - VIDEÓ!

Publikálás dátuma
2014.06.08. 13:29
Fotó: Facebook
A közel-keleti béke állt Ferenc pápa pünkösdi imádságainak középpontjában. Ezt hangsúlyozta a katolikus egyházfő szombaton, amikor útjukra bocsátotta a Loretóba induló fiatal zarándokokat és a békefolyamat beteljesedéséért fohászkodott vendégeivel, Simon Peresz izraeli államfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, valamint az őket elkísérő vallási elöljárókkal  vasárnap este a Vatikán kertjében.

A szabad ég alatti közös imádságot, amely  19 óra után kezdődött,  Ferenc pápa még májusi szentföldi útja idején ajánlotta, amelyet mind Peresz, mind pedig Abbász azonnal elfogadott. Az imához egy negyedik illusztris személy is csatlakozik: I. Bartholomeosz, Konstantinápoly ökumenikus patriárkája, a görög-keleti vallás lelki vezetője.

Helyszínül azért a kertet választotta a pápa, mert ez a Vatikánon belül egy „semleges hely”, ahol semmilyen vallási jelkép nem sértheti a más hitűek érzékenységét. A tervek szerint Ferenc, Peresz, Abbász és Bartholomeosz egy közös olajfát is elültetnek itt.

A pápa délben a Szent Péter bazilikában pontifikált pünkösdi miséjén kijelentette: "Egy élő egyháznak mindig meg kell lepnie híveit. Ha ezt nem teszi, akkor halott és újraélesztésre szorul."

A délutáni órákban megérkezett Rómába Peresz és Abbász is. Közben Ferenc pápa twitter-üzenetben is felszólította híveit, hogy csatlakozzanak a közös imádsághoz.

Az imádságot három részre osztották fel: az Istenhez való fohász után jött a megbocsátásért való könyörgés azokért a tettekért, amikor elfeledkeztek a testvéri szeretetről, végül a békéért való imával fejeződött be a rítus. A világvallások történelmi kronológiai sorrendben követték egymást: először zsidó rabbik olvastak fel zsoltárokat, majd I. Bartholomeosz olvasott fel Ézsaiás könyvéből. Két katolikus bíboros imája után egy keresztény arab nő mondta el fohászát. Ezután következtek az iszlám képviselői.

Az imák után Ferenc pápa köszönetet mondott, hogy az elnökök elfogadták meghívását. Peresz és Abbász jelenlétét mélységes bizalomnak, a testvériségre való eszmélés jelének nevezte. Együtt imádkoztunk egy olyan világért, amelyben mindenki békében élhet. A Föld olyan örökség, amelyet meg kell őrizni, mert belefáradtunk a háborúkba, és hőn óhajtjuk a békét" - mondta a pápa, és reményét fejezte ki, hogy azok, akik az életüket áldozták a harcok során, nem haltak meg hiába.  "A békéhez bátorság, nagy lelkierő  kell" - figyelmeztetett a pápa, emlékeztetve arra, hogy már többször is egészen közel álltak a békéhez a Közel-Keleten. "Salom, Pace, Szalem. Amen" - fejezte be prédikációját Ferenc pápa.

Simon Peresz egy héberül és angolul elmondott békefohásszal válaszolt. "A békéhez áldozatokra van szükség, induljunk el eltökélten ezen az úton. Életem végéig a békéért fogok küzdeni" - mondta a 91 éves izraeli államfő. Mahmúd Abbász arab nyelven válaszolt a köszöntésre. A beszédek végén a pátriárkával együtt valamennyien összeölelkeztek és közösen ültették el a béke olajfáját a Vatikán kertjében.

 

Szeverodonyeckben tartják fogva az EBESZ-megfigyelőket

A Luhanszk megyei Szeverodonyeckben tartják fogva az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) két megfigyelői csoportjának a tagjait a Moszkva-barát fegyveresek - közölte a szakadárok egyik vezetője, Andrij Purhin.

"Tudomásom szerint az EBESZ elfogott csoportjai Szeverodonyeck városában vannak. Ez  tisztán válaszlépés volt, mert az ott lévő missziótagok jelentenek garanciát arra, hogy a városban nem lesznek hadműveletek" - idézte Purhint vasárnapra virradóra a Novosztyi Donbasza című donyecki hírportál.

Az EBESZ egyik, négytagú megfigyelő csoportjával május 26-án szakadt meg a kapcsolat, és holléte azóta ismeretlen. A missziónak egy svájci, egy dán, egy észt és egy török megfigyelő a tagja.

A szervezet négy napra rá, május 30-án azt közölte, hogy előzőn napon Kelet-Ukrajnában eltűnt még egy csoportja, amely ugyancsak négy főből és egy ukrán tolmácsból állt. Az EBESZ tájékoztatása szerint a megfigyelők két autóval utaztak, amikor fegyveres szakadárok feltartóztatták őket a Luhanszktól mintegy 100 kilométerre lévő Szeverodonyeck városában.

 Az UNIAN hírügynökség azt írta vasárnap, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) fényt derített arra, hogy orosz kozákok látják el fegyverekkel a kelet-ukrajnai szakadárokat, és ugyancsak nekik van közük az utóbbi EBESZ-misszió elrablásához. Az SZBU egy lehallgatott telefonbeszélgetés alapján állította ezt.