Éjszaka elsuttogott titkok

Publikálás dátuma
2014.06.11. 07:45
A nyugdíjas Mamiko fizetett alvótársként nagy titkok tudója lesz Sára Júlia első regényében FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
A könyvhétre jelent meg Sára Julia első regénye. Az eddig filmrendezőként ismert szerző könyve Mamiko nappalai címmel egy alvótársnak hívható asszonyról és Budapest álmatlanjairól szól.

- Japánosan hangzik, honnan került első regényének címébe a Mamiko név?

- Mamiko valóban japán női név, és talán tudat alatt inspirált, hogy valaha tanultam japánul, a mai napig foglalkoztat a japán kultúra, de az igazság mégis az, hogy egyik reggel egyszerűen ezzel a két szóval ébredtem: Mamiko nappalai. És megjelent a képzeletemben egy határozott karakter, Mamiko, a mosolygós, nyugdíjas óvónő, akinek mindene kerek. A Mamiko névben benne van persze a "mamikaság", hogy ő egy igazi ősanya típus, mindenki mamája, akiben lehet bízni, egy menedék.
     
- Meglepő választás egy fiatal szerzőtől.

- A történet szerint Mamikót nyugdíjazzák, és miután se kutyája, se macskája, se családja, hirtelen üres lesz az élete. Elhatározza, hogy mégis kezd vele valamit. Óvónőként különös tehetséggel tudta a gyerekeket elaltatni, és ráébred, hogy ez a mágikus képessége a felnőttekkel is működik. Ezután egy furcsa vállalkozást alapít, fizetett alvótársként, virrasztóként, éjszakánként álomba ringatja a hozzá forduló álmatlan felnőtteket, és közben különös titkok tudója lesz. Hiszen a kuncsaftjai olyasmiket mesélnek neki, amiket az ember csak az anyjának vagy a pszichoterapeutának mondana el. A történetek egy idő után Mamiko fejében és a valóságban is összekapcsolódnak. Kivételes tudás birtokosa lesz, egy többszereplős szövevényre lát rá, és egyedül ő tudja, hogyan függnek össze egymással a különálló emberi történetek.
     
- A reális vagy a szürreális vonás az erősebb ebben a kissé meseszerű történetben?.

- Valóban kicsit álomszerű, amennyiben Mamiko amolyan nagyvárosi angyal, de a történetek mégis a nagy budapesti magány történetei. A könyv magányregény, mert az álmatlanság mögött mindig ott a hiány, az erős szorongás, a boldogtalanság és az útkeresés.
     
- Elég meghökkentő, hogy még sorozatgyilkos is van köztük.

- Igen, több furcsa figura lép a történetekben elénk, de a maguk bolondériájával és furcsaságával, akár perverziójával együtt is azt gondolom, hogy szerethetők. Ahogy a filmjeimben is mindig, most is olyan szereplőket igyekeztem teremteni, akik a legrosszabb tulajdonságaikkal együtt is kiváltják az együttérzésünket történetük egy pontján. Már csak azért is, mert valamennyien nagyon éhesek a szeretetre. Mamiko pedig képes valamilyen változást előidézni az életükben.
      
- Azzal, hogy meghallgatja őket?

- Mamiko nem sokat beszél, sohasem kérdez, de jól tud hallgatni. Tudjuk, milyen sokat jelent, ha az ember meg tudja osztani a problémáit egy jó hallgatósággal, ha egyáltalán van kihez szólnia.
     
- Valljuk be, egyre kevésbé mondhatjuk, hogy odafigyelünk egymásra, hogy jól tudunk hallgatni, mikor más megpróbál kitörni a magányából.

- Az intimitás hiánya számomra fontos kérdés, a regény szándékom szerint erőteljesen erről is szól. Arról, hogyan veszi át a túltechnicizált, egyre inkább virtuális világ az igazi kapcsolatok helyét. Hogyan menekülünk egy sok esetben csak képzelt világba, és szigetelődünk el aztán általa. Mert lehet egyszerre a közösségi oldalon meg a neten ötezer emberrel is kapcsolatot fenntartani, ezek valójában látszatkapcsolatok. Viszont Mamiko a maga hús-vér közelségével, a feltétel nélküli szeretetével, azzal, hogy hozzá lehet bújni, mint egy párnához, nagyon is valós kapcsolat. Valami olyasmit ad vissza az embereknek, amit már nagyon rég elvesztettünk.
     
- Álomszerű történet a valóságos veszteségeinkről?

- Az egyik szereplő konkrétan bezárkózik a lakásába és már csak az interneten keresztül éli az életét. Úgy rendel kaját, elkezdi nézni a közösségi profilokat, azt gondolja, hogy mindent kontrollál, mindent szemmel tart, mindenről tud, Közben kizárja az életéből a világot. Kizárja az életéből az életet. Kíváncsi vagyok, a pszichológusok milyen tanulmányokat fognak mondjuk húsz év múlva írni az internet és a közösségi oldalak hatásáról. Azt látom, hogy rengetegen képesek összeomlani, ha nem lájkolják elég sokan az ebédjükről felrakott fotójukat, mert azt érzik, őket nem szeretik eléggé. Ez egy nagyon furcsa torzuláshoz vezet. Azt látom, hogy egy kávéházban ülnek egymással szemben emberek és ahelyett, hogy egymás szemébe néznének és beszélgetnének, a mobiltelefonjukat nyomogatják és teszik fel egymásról a netre annak a pillanatnak a fényképét. Ez így abszurd világ.  És nagyon szomorú. Ez a fajta világ és annak a megélése, hogy ebből mi következhet, nagyon erősen jelen van ebben a regényben.
     
- Több játék-, tv- és dokumentumfilm után mi vitte az írói pályára?

- A filmfinanszírozás átszervezése, a struktúraváltás miatt egy ideig nem lehetett tudni, mi következik és hogyan. Akkor arra gondoltam, hogy siránkozás helyett inkább addig is csinálok valamit. Az természetes, hogy forgatókönyveket írok, mondhatni éjt nappallá téve, gondoltam kipróbálok egy új formát a történetmesélésben is. A regényírás számomra nem menekülés volt, hanem egy nagyon izgalmas és felszabadító kaland. Az írás az életem része. Persze nagyon jó lenne már filmet is forgatni. A napokban Gárdos Péter Hajnali láz című filmjének second unit rendezőjeként kamera mögé ültem. Elmondhatatlan, milyen jó volt végre kamerát látni. Olykor casting direktor feladatra kérnek, nemrég fejeztem be egy portréfilmet Mécs Károlyról és folyamatosan pályázom játékfilmre. Nemrég egy tévéfilmre kaptam megbízást, Lázár Zsófi meseíróval - Lázár Ervin lányával - dolgozunk együtt egy mesefilm forgatókönyvén. Ez új kaland, még soha nem dolgoztunk együtt és gyerekfilmet sem csináltam eddig. Nagy álmom, hogy Csányi Vilmos Bábosok című regényéből filmet forgathassak.
     
- Az első regényét nem látná szívesen a vásznon?

- Dehogynem. Hiszek benne, hogy minden megtalálja a maga idejét.

Szerző
Frissítve: 2014.06.10. 22:12

Angela Merkel B terve

Publikálás dátuma
2014.06.11. 07:32
Európai kormányfők Harpsundban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Nem tudta meggyőzni Angela Merkel a volt luxemburgi kormányfő kinevezését ellenző partnereit arról, hogy Jean-Claude Junckert támogassák az Európai Bizottság elnökének. A kérdésről heves vita zajlott a résztvevők között a svédországi minicsúcstalálkozón. Lapértesülések szerint a német kereszténydemokratáknál már a volt luxemburgi kormányfő lemondására számítanak.

Igazán kellemes körülmények között tárgyalta meg Európa jövőjét Harpsundban a német kancellár, a minicsúcs házigazdája, Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő, Mark Rutte holland miniszterelnök, valamint a brit kabinet feje, David Cameron: hétfőn a helyi Harpsundsjön tavacskán csónakáztak.

Az idilli környezet azonban nem jelentette azt, hogy a jelenlévő miniszterelnökök egy csapásra megváltoztatták volna Juncker esetleges bizottsági elnökké választásával kapcsolatos elutasító véleményüket.

Mindegyikük más és más kifogást emelt. David Cameronnak Juncker személyével van a baja, túl Európa-pártinak, az euró megszállottjának tartja, aki szerinte az unió reformjának akadálya lehet.

Cameron véleményét támogatja a brit Munkáspárt és toryk koalíciós partnerei, a liberális demokraták is. Reinfeldt azt kifogásolja, hogy az Európai Parlament elvárja: saját jelöltjét ültessék a Bizottság élére.

A svéd miniszterelnök szerint fenn kell tartani a jogot az állam- és kormányfők számára, hogy ők jelölhessenek bizottsági elnököt. Mark Rutte sem lelkesedik Junckerért, kettejük viszonya feszült.

A kétnapos, tegnap véget ért tanácskozás után kiderült, az egyeztetés sikertelen maradt. Bár Angela Merkel megpróbálta meggyőzni a miniszterelnököket arról, az euróövezeti csoport volt vezetőjének kellene váltania José Manuel Barrosót a bizottság élén, tárgyalópartnerei hajthatatlanok voltak.

Merkel kiemelte azt is, fenyegetőzésnek nincs helye. Ezzel Cameron legutóbbi uniós csúcson tett állítólagos megjegyzésére utalt, miszerint ha Junckert választják meg bizottsági elnöknek, Nagy-Britannia kiléphet az EU-ból.

A brit miniszterelnök a svédországi tanácskozást követően is fenntartásait hangoztatta. Azzal érvelt, hogy nemcsak az Európai Parlament tagjait, az európai állam- és kormányfőket is demokratikusan választották meg, s ők garantálhatják az EU reformjait.

Merkel erre azzal válaszolt, "ha okosak vagyunk, tiszteletben tartjuk az EU intézményeit". Másszóval elfogadják az Európai Parlament jelöltjét. Hozzátette, minden döntést "európai szellemben" kell meghozni.

A jelenlévő miniszterelnökök lényegében csak egy dologban tudtak közös nevezőre jutni: egyetértettek abban, hogy a bizottsági elnök személyének kijelölése előtt meg kell határozni az EU legfőbb prioritásait.

A tárgyalások tehát zsákutcába jutottak, ami aligha jó jel Juncker számára. Hírek szerint a kancellár már a B-terven dolgozik. A Hannoversche Allgemeine Zeitung úgy tudja: a CDU-nál arra számítanak, Juncker nemsokára visszalép a jelöltségtől.

Hasonló értesülést tett közzé a napokban a brit Telegraph. A német lap szerint ugyanakkor a CDU-nál is tudják, amennyiben Junckert visszalépésre késztetik, az nem vetne jó fényt az Európai Tanácsra.

Amennyiben a Eurogroup volt vezetője valóban visszalépne, a szociáldemokrata dán kormányfő, Helle Thorning-Schmidt mellett Jyrki Katainen finn, Enda Kenny ír kormányfő, valamint Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter jöhet szóba. Utóbbi három az Európai Néppárt családjába tartozik.

Szerző
Frissítve: 2014.06.10. 22:35

Angela Merkel B terve

Publikálás dátuma
2014.06.11. 07:32
Európai kormányfők Harpsundban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Nem tudta meggyőzni Angela Merkel a volt luxemburgi kormányfő kinevezését ellenző partnereit arról, hogy Jean-Claude Junckert támogassák az Európai Bizottság elnökének. A kérdésről heves vita zajlott a résztvevők között a svédországi minicsúcstalálkozón. Lapértesülések szerint a német kereszténydemokratáknál már a volt luxemburgi kormányfő lemondására számítanak.

Igazán kellemes körülmények között tárgyalta meg Európa jövőjét Harpsundban a német kancellár, a minicsúcs házigazdája, Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő, Mark Rutte holland miniszterelnök, valamint a brit kabinet feje, David Cameron: hétfőn a helyi Harpsundsjön tavacskán csónakáztak.

Az idilli környezet azonban nem jelentette azt, hogy a jelenlévő miniszterelnökök egy csapásra megváltoztatták volna Juncker esetleges bizottsági elnökké választásával kapcsolatos elutasító véleményüket.

Mindegyikük más és más kifogást emelt. David Cameronnak Juncker személyével van a baja, túl Európa-pártinak, az euró megszállottjának tartja, aki szerinte az unió reformjának akadálya lehet.

Cameron véleményét támogatja a brit Munkáspárt és toryk koalíciós partnerei, a liberális demokraták is. Reinfeldt azt kifogásolja, hogy az Európai Parlament elvárja: saját jelöltjét ültessék a Bizottság élére.

A svéd miniszterelnök szerint fenn kell tartani a jogot az állam- és kormányfők számára, hogy ők jelölhessenek bizottsági elnököt. Mark Rutte sem lelkesedik Junckerért, kettejük viszonya feszült.

A kétnapos, tegnap véget ért tanácskozás után kiderült, az egyeztetés sikertelen maradt. Bár Angela Merkel megpróbálta meggyőzni a miniszterelnököket arról, az euróövezeti csoport volt vezetőjének kellene váltania José Manuel Barrosót a bizottság élén, tárgyalópartnerei hajthatatlanok voltak.

Merkel kiemelte azt is, fenyegetőzésnek nincs helye. Ezzel Cameron legutóbbi uniós csúcson tett állítólagos megjegyzésére utalt, miszerint ha Junckert választják meg bizottsági elnöknek, Nagy-Britannia kiléphet az EU-ból.

A brit miniszterelnök a svédországi tanácskozást követően is fenntartásait hangoztatta. Azzal érvelt, hogy nemcsak az Európai Parlament tagjait, az európai állam- és kormányfőket is demokratikusan választották meg, s ők garantálhatják az EU reformjait.

Merkel erre azzal válaszolt, "ha okosak vagyunk, tiszteletben tartjuk az EU intézményeit". Másszóval elfogadják az Európai Parlament jelöltjét. Hozzátette, minden döntést "európai szellemben" kell meghozni.

A jelenlévő miniszterelnökök lényegében csak egy dologban tudtak közös nevezőre jutni: egyetértettek abban, hogy a bizottsági elnök személyének kijelölése előtt meg kell határozni az EU legfőbb prioritásait.

A tárgyalások tehát zsákutcába jutottak, ami aligha jó jel Juncker számára. Hírek szerint a kancellár már a B-terven dolgozik. A Hannoversche Allgemeine Zeitung úgy tudja: a CDU-nál arra számítanak, Juncker nemsokára visszalép a jelöltségtől.

Hasonló értesülést tett közzé a napokban a brit Telegraph. A német lap szerint ugyanakkor a CDU-nál is tudják, amennyiben Junckert visszalépésre késztetik, az nem vetne jó fényt az Európai Tanácsra.

Amennyiben a Eurogroup volt vezetője valóban visszalépne, a szociáldemokrata dán kormányfő, Helle Thorning-Schmidt mellett Jyrki Katainen finn, Enda Kenny ír kormányfő, valamint Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter jöhet szóba. Utóbbi három az Európai Néppárt családjába tartozik.

Szerző
Frissítve: 2014.06.10. 22:35