A mi százezerrel több autónk

Az elmúlt évben 312 ezer autó készült a három magyarországi gyárban, idén azonban százezerrel több gépkocsi gördülhet le a szalagokról - írja a Napi Gazdaság.

A hazai autógyárak termelésének növekedésével együtt tovább hízhat a cégek bevétele, ami már tavaly is másfélmilliárd euróval nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a cégek mérleg szerinti eredménye viszont csak minimálisan emelkedett. A három gyár bevétele tavaly meghaladta a 9,3 milliárd eurót, ami másfél milliárd eurós gyarapodás az előző évi adatokhoz képest.

Az összbevételhez leginkább az Audi Hungaria Motor Kft. járult hozzá, a cég árbevétele ugyanis az elmúlt évben – 5,8 százalékos növekedés mellett – elérte az 5,58 milliárd eurót. Legnagyobb részben, 4,2 milliárd euróval a motorgyártás járult hozzá a bevételekhez, az autógyártás bevétele 0,84 milliárd euró volt. A cég tavalyi adózás előtti eredménye 374 millió euró volt, és a cégbírósági adatokból az is látszik, hogy a társaság nem fizetett osztalékot.

Az elmúlt évben a korábbi évhez képest tízezerrel több, 1,925 millió motort gyártott az Audi Hungaria Motor Kft., miközben 42 ezer 851 autó hagyta el a gyártósort. A várakozások szerint idén háromszor ennyi járművet gyárt majd a cég. A növekedés az új modelleknek, a harmadik generációs TT-nek, az A3 limuzinnak köszönhető, amelynek döntő része az amerikai piacra kerül.

A Magyarországon készülő Audik mellett a kecskeméti Mercedes modelljeivel is gyakran lehet találkozni az amerikai piacon. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárában valamivel több mint 109 ezer autó készült 2013-ban. A tervek szerint idén 145 ezer Mercedes gördülhet le a gyártósorról, jövőre pedig tovább bővülhet a termelés. A kecskeméti gyár nettó árbevétele tavaly több mint két és félszerese volt az egy évvel azelőttinek. A kecskeméti gyárban sem fizettek osztalékot, a cég mérleg szerinti eredménye azonban csaknem háromszorosa (66 millió euró) volt tavaly az egy évvel korábbinak.

A prémium autók iránt óriási a kereslet, és ez kedvez a két említett magyarországi üzemnek is, miközben a középkategóriás autókat gyártó Magyar Suzuki Zrt. még mindig nem talált vissza egykori önmagához. Tavaly ugyanis több mint 161 ezer gépjárművet gyártott, ez 3,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, idén azonban a cég óvatos jelzése szerint körülbelül 154 ezer gépjármű gyártása várható - olvasható a Napi Gazdaságban.

Szerző

Tovább hasít a Prezi, újabb rangos díjat kapott

Európa legrangosabb startup-díjának, a The Europas Awardsnak az egyik kategóriáját - a legjobb alapítóknak járót - nyerte el kedd este Londonban a Prezi magyar szoftverfejlesztő cég.

A cég PR-menedzserének tájékoztatása szerint a londoni zsűri a döntőbe jutott hat startup közül választotta ki a nyertest, a magyar cég sikere egész Európában példaértékű. Árvai Péter alapítót ma este fogadja David Cameron brit miniszterelnök - tette hozzá Faix Csaba.

"A díj egy újabb bizonyíték arra, hogy kitartással és sok munkával itthonról is lehet világsikert elérni" - jelentette ki Árvai Péter a díjátadó után. Mike Butcher, a zsűri elnöke pedig azt mondta: "az alapítók nemcsak bámulatos cégkultúrát építettek fel, de azt is megmutatták, hogyan lehet rövid idő alatt 40 millió felhasználót szerezni. Egész Európában ritkák az ilyen sikerek, amelyet mi szerettünk volna ezzel a díjjal is elismerni".

Az idén ötödik éve átadott díjat eddig még egyszer sem nyerte el magyar startup.

Márciusban Barack Obama amerikai elnök személyesen fogadta Árvai Pétert. A Prezi egyik társalapítóját és  és vezérigazgatója azért járt a Fehér Házban, mert a magyar szofvercég csatlakozott az amerikai elnök ConnectED programjához. A programban az összes amerikai diák számára elérhetővé teszik a szélessávú internetet. A Prezi pedig az egyike lesz azoknak a cégeknek, amelyek szoftverekkel segítik a programot

Szerző

Százötven éve született Strauss

Zeneszerzőként óriás volt, a legnagyobbak közül való, jellemként azonban igencsak gyönge. A ma százötven éve született Richard Strauss édesapja révén lett muzsikus, a kürtművész papa a maga idejében Németország híresen legjobbja volt. Innen vándorolt át a vénákba az örökség, ocsmány hagyománnyal párosulva, a megrögzött antiszemitizmussal.

Az ifjú Richard karmesterként kezdte, hamarosan messze földre elterjedt kiválóságának a híre. Aztán elkezdett komponálni.  Induláskor azonnal a legjobbakat, a Till Eulenspiegelt, a Don Quijotét, a Don Juant.

Végre elérkezett az első opera is, amelynek a létrejöttében már nyíltan része volt a zsidógyűlöletnek, a bibliai hátterű Salome, mintegy annak a bizonyságául, hogy "Mózes népe elszabadultan érzéki, hajszolja az örömöket". Azonnal világsiker, de nem mondanivalója miatt, hanem lenyűgöző zenéjéért.

Már akkor megszületett az a legenda, hogy Richard Strauss az olcsó közönségsikert keresi, a népszerű dallamokat, holott mindössze annyi az igazság, hogy ellentétben a komponisták legtöbbjével, ő nem kínokban szülte az alkotásait, szinte közvetlenül a lelkéből fakadtak.

Tartós alkotó szövetséget kötött a kortárs nagy költővel, Hugo von Hoffmannsthallal, aki egészen a haláláig írta a színpadi művek szövegének a többségét.

Hasonlatos volt ez a Mozart-Da Ponte pároshoz, például a Rózsalovag tündéri záró hármasa zeneileg is Mozart világát idézi.

De ebben az együttműködésben is időnként már kibukkan a zeneszerző tüskés hajlama. Ami azért meglepő, mert Richard Straussban jelen volt a gyöngédség is.

Papucsférjként rajongott feleségéért, egy tábornok lányáért, aki viszont szinte egész házasságukban gyötörte őt, miközben olthatatlanul viszontszerette.

A hitves hálószobájába a szenvedélye viszont nagy ritkán vitte, nem annyira azért, mert csúnya asszony volt, (az volt), hanem mert a zeneszerzőt a testi gyönyörök amúgy hidegen hagyták.

Sajátos vonása az is Richard Srauss életének, hogy antiszemitizmusát fennen hirdette, miközben alkotó életét végig kísérték a zsidó partnerek.

Kutya-macska barátságnak mondható közismert összetalálkozása a másik óriással, Gustav Mahlerrel, akinek vezényelte ugyan zseniális szimfóniáit, miközben amint módja volt rá, bántotta őt is.

Annak tulajdonítják ezt, hogy tisztában volt Mahler értékével, miközben gyötörte az indokolt szakmai féltékenység.

Legendás antiszemitizmusának az is ellentmondani látszott, hogy amikor elvesztette Hoffmannsthalt, kétségbeesve kereste minőségi utódát, akit aztán Stefan Zweigben lelt meg.

Közösen alkották "A hallgatag asszonyt", amelynek szövegkönyvéről a komponistának az volt a véleménye, hogy a Figaro házassága óta a legjobb vígoperai librettó.

A hazai születésnapi Strauss parádé színlapján ez a mű nem szerepel, a budapesti Operaház eddig soha nem is játszotta. És itt bukkan elő a legékesebben a zeneszerző jellembeli fogyatékossága.

E mű születése ugyanis már a nácik uralmának az idejére esett, a hatalom betiltotta a zsidó társszerzőséget. Strauss igaz, megpróbált szembeszegülni, de csak meghátrált.

Azért is, mert testestől-lelkestől behódolt a hitleri uralomnak, kiszolgált. Náci párttag nem lett, azt elutasította, akárcsak Furtwängler.

Az utókor mindezt elnézte, mert bölcsen zenetörténeti nagyságát ítélte fontosabbnak. Urnája búcsúztatására Srauss Beethoven Eroicájának a gyászindulóját kérte, amelyet ki más is vezényelhetett, mint a megbocsátó Solti György.

Szerző
Frissítve: 2014.06.10. 22:25