Ankara: tilos alkoholt reklámozni

Publikálás dátuma
2014.06.12. 07:36
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Betiltotta az alkohol reklámját Recep Tayyip Erdogan kormánya. A törvény értelmében már azokat a sörözőket is keményen megbüntetik, amelyek egy italgyártó cég logóját mutatják.

Tegnap ért ugyanis véget az az átmeneti időszak, amelyet a tavaly szeptemberben életbe lépett alkoholtörvény garantált az átállásra.

A médiumokban tilos az alkoholtermékeket reklámozni, szeszes italt készítő cégeknek pedig sportrendezvényeket támogatni. Az iszlamista-konzervatív kormányzat egészségi okokra hivatkozva hozta meg a rendelkezést.

Az állami statisztikai hivatal tavalyi közlése szerint a török háztartások mindössze hat százalékában fogyasztanak alkoholt. A felnőttek 83 százaléka soha életében nem fogyasztott szeszes italt.

Sokan azonban nem hisznek a statisztikáknak mondván: az emberek nem szívesen beszélnek alkoholfogyasztási szokásaikról. 

Szerző

Republikánus vezetőt ütött ki a Tea Párt

Túl korán kezdték temetni az amerikai republikánusok a radikális teadélután mozgalmat. Megrengetheti a Republikánus Pártot a legújabb fordulat: a teadélutánosok képviseletében indított újonc, Dave Brat közgazdászprofesszor nyerte az előválasztást, a képviselőházi republikánusok frakcióvezetője, a párt egyik oszlopa, Eric Cantor ellenében.

Az 51 éves Cantor John Boehner házelnök után a második legbefolyásosabb republikánus volt Washingtonban, s azt jósolták, hogy hamarosan Boehner helyébe léphet. A vereség azonban derékba törheti karrierjét. "Ez isteni csoda volt" - így kommentálta győzelmét Brat. A teapárti kihívó Cantort a washingtoni elit embereként állította be, aki egyáltalán nem törődött saját választókerületének szavazóival.

A bevándorlási reform és az adósságplafon ügyében is támadták a konzervatívok. Cantor több mint egymillió dollárt költött a kampányra, tízszer annyit, mint Brat. A Republikánus Párt egyik legjobb adománygyűjtőjét veszítheti el személyében. Idén már a második republikánus honatyát gáncsolták el a radikálisok, s nem kizárt, hogy egy harmadik trófeát is bezsebelhetnek, ha Thad Cochran szenátort is elütik az újbóli indulástól Mississippi államban, ahol második fordulót kell tartani.

Eric Cantor, mint az MTI emlékeztetett, egyedüli republikánusként aláírta azt a levelet, amelyben 30 zsidó származású amerikai képviselő a Szabadság téri emlékmű megépítésére vonatkozó tervek felülvizsgálatát kérte a magyar kormányfőtől.

Szerző

Bagdadot fenyegetik az iszlamisták

Legalább félmillióan voltak kénytelenek elhagyni Moszult azt követően, hogy az iszlám fundamentalisták elfoglalták Irak második legnagyobb városát. Hírek szerint az iszlamisták tegnap is folytatták az előrenyomulást, s elfoglaltak egy olajfinomítót egy szomszédos településen. Később Tikrítet is elérték, s feltételezések szerint akár Bagdadig is eljuthatnak.

Moszulban Szaddám rezsimjének több volt tisztje is letelepedett azt követően, hogy a szövetségesek 2003-ban megbuktatták a rezsimet.

Az amerikaiak ugyan megpróbálták volna integrálni a várost az "új Irakba", ez a kísérletük azonban kudarcba fulladt részben azért is, mert Szíriából is sok szunnita szélsőséges áramlott be a városba.

2004-ben az al-Kaida vette át az irányítást Moszul felett, s az amerikai katonák a kurd harcosokkal csak nagy nehézségek árán állították helyre a rendet. Bár sok szunnita is támogatta Irak átalakítását, a szélsőségeseket nem tudták visszaszorítani az ország keleti és déli részén.

Sőt a szíriai polgárháborúba is beavatkoztak az addig Irakban harcoló fundamentalisták. Így jöhetett létre 2013-ban az ISIS.

A fundamentalisták térnyerésében Nuri al-Maliki kormányfőnek is komoly szerepe van, aki igencsak keményen lépett fel a szunniták ellen, elősegítve ezzel radikalizálódásukat.

2012 óta a szélsőségesek ismét új erőre kaptak Moszulban, üzletembereket tartottak rettegésben, s az ő pénzükből vásároltak fegyvereket.

Szerző