Belharc a Fideszben: Pesti Imre kudarca

A Fidesz "erős embere", Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott látványos kudarcát és a VII. kerületi Fideszben már eddig is meglévő belharc elhatalmasodását hozta információink szerint a kormánypárt erzsébetvárosi szervezetének csütörtöki polgármester-jelölt jelölő tanácskozása. Önmagában sokat elárul a helyzetről, hogy a jelölőgyűlés mindössze 40 párttagot érdekelt, míg más fővárosi kerületekben 100-150 fős pártszervezetek működnek. 

A 40 szavazat pedig úgy oszlott meg, hogy Vattamány Zsolt jelenlegi polgármester újraindulását 32 párttag, míg alpolgármestere, Rónaszékiné Keresztes Mónika próbálkozását ennek éppen negyede, nyolc tag támogatta. Vattamány mellett Deutsch Tamás mondott kortesbeszédet, míg Rónaszékiné mellett Pesti Imre kampányolt - a jelek szerint mérsékelt sikerrel.

A meccs azonban nincs lejátszva, ugyanis Rónaszékiné megvétózta az eredményt - erre a Fidesz választókerületi elnökeként joga van. Innentől a polgármester-jelölés kérdése magasabb szintre kerül a pártban - a végső szót várhatóan Kövér László és Orbán Viktor mondhatja ki. Az újabb Vattamány-Rónaszékiné csörte amúgy nem meglepő azután, hogy a két politikus között régóta feszült a viszony.

Olyannyira, hogy információink szerint nemrég a polgármester megvonta az összes alpolgármesteri hatáskört Rónaszékinétől, akinek posztja így teljesen kiüresedett, súlytalanná vált. Azt mindenki természetesnek vette, hogy Vattamány újraindul, ám a próbálkozás Rónaszékinétől sem meglepő, miután egyéniben áprilisban veszített az MSZP-s jelölttel szemben, és mivel a pártlistán a "futottak még" kategóriában, a 102. helyen szerepelt, elbúcsúzhatott a parlamenti képviselőségtől.

Szerző

Együtt-PM: úgy tűnik, hogy a Fidesz hadat üzent a budapestieknek

Az Együtt-PM számára úgy tűnik, hogy a Fidesz hadat üzent a budapestieknek – mondta a szövetség pénteki, fővárosi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A politikus hozzátette, az elmúlt napokban több olyan hír látott napvilágot, amelyek arról szóltak, hogy Orbán Viktor „nem tekinti a budapestieket olyanoknak”, akiket a kormánynak képviselni kell.

Az Index hírportál csütörtök délután azt írta: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter magához vonta a rövid és középtávú budapesti uniós projekteket, és azokat "lehúzta a listáról". A Miniszterelnökség erre azt közölte, a brüsszeli szabályok nem teszik lehetővé több fejlesztési forrás felhasználását a fővárosban. A forráselosztás tekintetében "elmentünk a falig", a kormányzat álláspontja szerint egy felelős városvezető ebben a helyzetben egyet tehet, Brüsszelbe utazik lobbizni - írták.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy ezt megelőzően először a fővárost hosszútávon tönkretevő módon alakították át Budapest vezetését, és az alaptörvénnyel is ellentétes módon gyakorlatilag megszüntették a közvetlenül választott Fővárosi Közgyűlést. A volt képviselő a második szimbolikus üzenetnek nevezte, hogy a kormányzat vidékre próbálja költöztetni a minisztériumokat, ami csak arra jó, hogy „provokálja a budapestieket és provokálja a vidékieket”, akik közé megpróbál egy „lövészárkot húzni”.

A Fidesz egyéni jelöltjei a választási kampányban „állandóan lobogtatták” azt a közlekedésfejlesztési koncepciót, amelyik szerint EU-s források alapján újítanák fel a 3-as metrót vagy a kisföldalatti szerelvényeit. Úgy tűnik, hogy a Fidesz becsapta a budapestieket, ráadásul a döntést a „legnagyobb hazugsággal” próbálják leplezni – folytatta. Hangsúlyozta, hogy a kormányzati érveléssel szemben a kohéziós pénzek elosztása során a kabinet gyakorlatilag szabadon állítja fel saját prioritásait.

A politikus előre visszautasította, hogy amikor a budapesti fejlesztésekért emelnek szót, akkor az azt jelenti, hogy kevésbé tartják fontosnak a vidéki Magyarország felzárkóztatását. Hangsúlyozta, hogy a tervbe vett budapesti fejlesztések az egész ország közös érdekét szolgálják. Példaként említette, hogy csak a 3-as metrón naponta félmillióan utaznak, és az utasok egyharmada nem budapesti.

Azt is kijelentette, hogy Budapest az elmúlt években gyakorlatilag mindenét elveszítette. Szavai szerint előbb elvették a főváros vagyonát, majd elvették a saját bevételeinek a többségét és most úgy tűnik, hogy szeretnék elvenni az EU-s fejlesztési forrásokat is. „Úgy tűnik, a végén csak Tarlós István nadrágtartója marad a budapestieknek” - közölte.

Szabó Szabolcs független képviselő mindezt azzal egészítette ki, hogy írásbeli kérdést nyújt be Lázár Jánoshoz, mert választ szeretne kapni, hogy valósak-e a sajtóban megjelent hírek.

Az Együtt-PM politikusa is hangsúlyozta, hogy nem a vidék ellen kampányolnak. Azt is kiemelte, hogy a közép-magyarországi régióban képződik a GDP több mint negyven százaléka, de az uniós támogatásoknak az eredeti tervek szerint is csak nagyjából 15 százaléka jutott volna a térségnek.

Szerző

„Akár haza is mehetünk”

Publikálás dátuma
2014.06.13. 16:41
Fotó: Gettyimages.
Még csak egy meccset játszottak a vb-n, és máris bíró lett a főszereplő. Niko Kovac, a horvátok szövetségi kapitánya egyenesen a világbajnokság értelmét kérdőjelezte meg.

„Visszanéztem a felvételeket, ha ez 11-es volt, akkor mi kosárlabdát játsszunk – fakadt ki a horvát szakvezető a japán játékvezető ténykedéséről – A fiúk küzdenek, dolgoznak, készülnek minden erejükkel, aztán jött egy bíró, aki nem üti meg a szintet. A szabályok nem egyenlőek mindenki számára. Ha ez a vb, akkor legjobb azonnal hazamenni, semmi értelme játszani”.

Kovac mindazonáltal megdicsérte saját játékosait. „Büszke vagyok rájuk, komoly benyomást keltettünk.”

A brazil-horvát mérkőzésen a játékvezető 1-1-es állásnál büntetőt ítélt a hazaiak javára, miután Fred elvesztette egyensúlyát. Az eset legfeljebb a "hazai pályán megadható" kategóriába tartozott...

 

Szerző