Előfizetés

Hunvald-per: elítélték az ügyészségi koronatanút

Publikálás dátuma
2014.06.16. 09:00
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A Kúrián folytatódik kedden a Hunvald-per, amelyben az ügyészség koronatanúja egy olyan ember, akinek szavahihetősége megkérdőjelezhető, és akit nemrég csalásért jogerősen elítéltek egy más ügyben - derítette ki a Népszava. 

Nagy György vállalkozó megtévesztéssel csalt ki pénzt, ezért tavaly ősszel csalásért állt bíróság elé. A II. és III. kerületi bíróságon azóta befejeződött perben a vádirat szerint Nagy egy hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását célzó projekt beindítására kért kölcsön 1,25 millió forintot a sértettől. Ám Nagy a kölcsönt eleve nem akarta visszaadni, bár ezt többször ígérte. A tartozást elismerte, ám a pénzt nem fizette vissza, a projektet sem indította be, vagyis a sértettet megtévesztette. Ezt a bíróság is bizonyítottnak találta, ezért kimondta Nagy bűnösségét, és próbára bocsátását rendelte el. A vádlott az elmarasztaló ítélet ellen nem fellebbezett, az jogerőre is emelkedett.

Az így elítélt ügyészségi tanú szavahihetősége egyébként már az erzsébetvárosi per elsőfokú tárgyalásain is megkérdőjeleződött. Emlékezetes, az ingatlanügyben 2006-ban elindult nyomozás eredetileg azt próbálta feltárni, hogy valóban áron alul adtak-e el önkormányzati épületeket, illetve az érintettek - Nagy és strómanjai - nem titkolták-e el ebből származó bevételeiket, történt-e pénzmosás. Az eljárás ekkor nem érintette a később vádlottá váló önkormányzati vezetőket, Gál György bizottsági elnököt és Hunvald György MSZP-s polgármestert. Amikor a Központi Nyomozó Főügyészség átvette a nyomozást, annak iránya is megváltozott: a gyanú az önkormányzati vezetőkre terelődött. Időközben, 2008 őszén Nagyot letartóztatták. Később Gálra és Hunvaldra terhelő vallomást tett, vesztegetésről számolt be, majd vádlottból - vélhetően nyomozati alku miatt - a vád koronatanújává lépett elő.

Nemrég egy másik, ehhez hasonlóan szavahihetetlennek bizonyult ügyészségi koronatanút felvonultató "elszámoltatási" ügy végződött felmentéssel. Alig egy hónapja mentette fel jogerősen a hivatali visszaélés vádja alól a Kúria Molnár Gyula volt MSZP-s polgármestert és egykori SZDSZ-es helyettesét, Lakos Imrét egy XI. kerületi ingatlanügylet miatti büntetőperben. A Kúria megállapította, hogy a másodfokú bíróság verdiktje formailag és tartalmilag is törvénysértő volt. Ismert, első fokon szintén felmentették mindkettejüket, ám a másodfokú bíróság elmarasztaló ítéletet hozott. A Kúria felmentő ítéletének indoklása szerint azonban a Fővárosi Ítélőtábla túlterjeszkedett a vádon. Molnár az ítéletet lapunknak kommentálva akkor emlékeztetett, hogy a korábban hamis tanúzásért elítélt ügyészségi koronatanú állítása alapján döntött az ítélőtábla.

A Kúrián folytatódó Hunvald-per végére akár a harmadik tárgyalási napon, július 1-én pont kerülhet - ezzel lezárnák az évek óta folyó büntetőpert. Megírtuk: a Szegedi Ítélőtáblán tavaly októberben kihirdetett nem jogerős ítélet az elsőfokú végzéssel egyezően az erzsébetvárosi ingatlanügyekben a maffiavád alól felmentette Hunvald Györgyöt, továbbá a volt polgármesterrel szemben több vádpontban enyhítettek is. A legfelsőbb bírói fórumnak az eredetileg 25 vádlott helyett - a felmentések és az elfogadott ítéletek miatt - már csak hat terheltről kell egyébként dönteni.

USA: az élelmezés kihívás

Publikálás dátuma
2014.06.16. 08:30
Fotó: Gettyimages.
Közismert, hogy Michelle Obama-nak az Egyesült Államok First Lady-jének személyes szenvedélyes témája az élelmezés kérdése. Véleménye szerint az élelem nem csak az élet és az egészség, hanem a nemzetbiztonság és a nemzetközi szintű társadalmi stabilitás kérdése is.

„Szükség van arra, hogy formában maradjunk, elkerüljük a betegségeket, ugyanakkor segítsük országunk gazdaságát és kerüljük el a társadalmi egyenlőtlenség veszélyeit” – állítja Michelle Obama.

Ezekből a gondolatokból született a „ Let’s Move” mozgalom, amely felrázta Amerikát, arra ösztökélve, hogy egészségesebben együnk és növeljük a fizikai tevékenységet. Az American Medical Association felmérése szerint ennek már látható eredményei vannak, mivel csökkenőben van az elhízás az amerikai fiatalok között.

Ezek a témák lesznek a jövő évi milanói Világkiállítás fő témái, amelyre az olasz kormány meghívta Michelle Obamát is. A felkérést még vizsgálják a Fehér házban, de a First Lady első ízben adott külföldi újságnak interjút az élelmezéssel kapcsolatos személyes, nemzeti és globális elkötelezettségérők.

Az alábbiakban részleteket ismertetünk a La Stampa-nak adott az interjúból:

Amikor elindította a „ Let’s Move!” mozgalmat, azt mondta: „ egy egész generáció fizikai és érzelmi egészségével, nemzetünk gazdasági egészsége és biztonsága a tét.” Megmagyarázná olvasóinknak, hogy a jó étkezési szokások nem csupán orvosi természetűek, hanem gazdasági és biztonsági  kérdés is?

„Mindig tudtuk, hogy a gyermekelhízás komoly közegészség ügyi kérdés. Amerikában minden harmadik gyerek túlsúlyos és elhízott és az előrejelzések szerint élete során minden harmadik cukorbeteg lesz. Ma az Egyesült Államokban mintegy 190 milliárd dollárt fordítunk évente az ezzel összefüggő betegségek gyógyítására. Gondolja el, hogy 10 vagy 20 év múlva milyenek lesznek ezek a számok, ha nem kezdjük el most ennek a problémának a megoldását. Ami a nemzetbiztonságot érinti, évek óta halljuk az ország katonai vezetőit, akik riadót fújnak ebben a témában. Az elhízás egyike azoknak az okoknak, amelyek alkalmatlanná tesznek a katonai szolgálatra. A katonai vezetők ezért mozgalmunk legnagyobb támogatói között vannak. Jelenleg az Amerikában lévő katonai bázisokon arra törekszenek, hogy egészségesebb ételeket szolgáljak fel és a csapatokat oktatják a helyes táplálkozás témájában.”

Programjáról beszélve azt is mondta, hogy”First Lady-ként ez nem pusztán politikai kérdés, hanem egy szenvedély, a küldetésem”. Miért ennyire fontos és személyes az ön számára ez a téma?

„Mielőtt a Fehér Házba kerültünk, elfoglalt mama voltam, dolgoztam, és mint egy zsonglőr próbáltam összeegyeztetni a munkám követelményeit a családom szükségleteivel. Mivel férjem, és én is eléggé elfoglaltak voltunk, nem mindig választottuk meg jól, hogy otthon mit együnk. Végül a gyermekorvosunk javasolta a változtatást. Elkezdtünk tehát több gyümölcsöt és zöldséget enni, több vizet inni, nagyobb figyelmet fordítani az adagok mennyiségére és kevesebb nem házi készítésű élelmet fogyasztani. Ezért a gyermek elhízása számomra nemcsak a First Lady aggodalma, hanem az anyáé is. Nem a has kerületének centimétereiről, a kilókról, vagy a külső megjelenésről van szó, hanem arról hogy gyermekeink hogyan érzik magukat fizikailag, hogyan látják személyiségüket.

2010 decemberében Obama elnök aláírt egy törvényt, egy példanélküli intézkedést, amely támogatja az amerikai iskolákat, hogy egészségesebb ételeket adjanak a menzán, és az amerikai kisgyerekek tízmillióinak. Elmondaná, hogy melyek voltak azok a legfontosabb kezdeményezések, amelyek inspirálták a Let’s Move programját, és melyek voltak a hatásai?

 „Tudjuk, hogy a gyermekek elhízása hihetetlenül bonyolult probléma s ezért különböző oldalakról közelítettük meg. Elértük, hogy egészségesebb ételeket adjanak az óvodákban és a gyermekgondozási központokban. Felülvizsgáljuk a boltokban polcokra kerülő élelmiszerek címkéit, hogy a legjobb információkat adhassuk a családoknak. Folyamatban van új üzletek megnyitása a kevésbé ellátott közösségekben.

Az egyik legjelentősebb eredmény, amit elértünk az étellel kezdődött, amelyet az iskolában szolgálnak fel ebédre, s amelyek egészségesebbek és táplálóbbak. Az élelmezés a standard élelmiszerekre, és a teljes kiőrlésű, nem kezelt gabonafélékre összpontosít. A következő iskolaévtől az az iskolai büfékben és a szendvics automatákban figyelembe kell venni a legmagasabb tápláló értékű szabványokat.

Foglalkoztunk azzal is, hogy több diáknak adjunk reggelit is, mert tudjuk, hogy ez is elősegíti a jobb tanulmányi eredmény elérését. Azon is dolgozunk, hogy növeljük a fizikai tevékenységet a „Let’s Move” mozgalmon keresztül. A mozgalom elindítása óta az egész országban, 8500 iskolában biztosítanak nagyobb lehetőséget az aktívabb testedzésre az iskolai órák alatt.”

Ön a Let’s move” mozgalmat Amerikában indította el. Az elhízás, a rossz étkezési szokások, a testedzés hiánya azonban globális problémát jelentenek, annyira, hogy a milánói Világkiállítás nagy teret szentel a témának. Minthogy az Expo globális esemény lesz, nagy lehetőséget nyújt arra, hogy ezeket a problémákat nemzetközi szintérre helyezzék. Ön mit javasol ennek a kérdésnek globális szintű megoldására?

Tudtuk, hogy nem lesz könnyű szembenézni a problémával, és azt is, hogy nem tudjuk megszüntetni egyetlen éjszaka alatt. Ez a válság évtizedek alatt alakult ki és sok időre van szükség, hogy az új szokásokat elfogadják Amerikában és a világon mindenütt. Mi azt a célt tűztük ki, hogy ezt a járványt egy generáció távlatában számoljuk fel. Tudatában vagyunk annak, hogy a kormány egyedül nem tudja megoldani ezt a problémát, ezért bevontunk társadalmunk minden szektorából segítőket: nevelőket, oktatókat, politikusokat és választott funkcionáriusokat, vállalkozói- és üzleti vezetőket, papokat, hírességeket, szülőket és más olyan személyeket, akik valamilyen szerepet játszanak gyermekeink életében.

 A legfőbb tanulság, amit megértettünk, hogy erre a problémára nincs mindenki számára jó megoldás, mint ahogy nem létezik az öltözködésben sem egyetlen méret mindenki számára.  Ezért minden országnak magának kell megállapítania a probléma okait, és lehetőséget adni a társadalom különböző rétegeihez tartozó egyéneknek, hogy megtalálhassák a megoldást.”

 

A fenyegetett fajok vörös listája

Publikálás dátuma
2014.06.16. 07:17
FOTÓ: NÉPSZAVA
A fenyegetett fajok számának növekedésére figyelmeztet a Természetvédelmi Világszövetség aktualizált vörös listája.

A listán több,  mint 73 ezerre nőtt a felsorolt fajok száma, és közülük több mint 22 ezret fenyeget a kihalás veszélye. A lista idei összeállításakor a 2014-es labdarúgó-világbajnokság kabalaállatának választott háromöves tatu természetvédelmi státuszát is felülvizsgálták.

A Brazíliában honos faj egyedszáma több mint harmadával csökkent az elmúlt 10-15 évben, mivel az állatok a természetes élőhelyük mintegy 50 százalékát elvesztették. A háromöves tatu a sebezhető kategóriában maradt.