Előfizetés

Német elismerés a Roma Parlament elnökének

A lübecki városháza audiencia-termében június 22-én ötödik alkalommal kerül sor az Otto Pankok-díjak átadására. Az 1997-ben Günter és Ute Grass által a roma nép javára létrehozott Alapítvány díjaival ebben az évben magyarokat tüntetnek ki. A 15 000 eurós Otto Pankok-díjat Zsigó Jenő kapja. A magyar emberjogi aktivista, a Romano Kher alapító igazgatója és a Magyarországi Roma Parlament egyik alapítója, 1995-től elnöke. A laudációt Moritz Pankok, Otto Pankok unokaöccse, a berlini Kai Dikhas Roma Művészeti Galéria vezetője mondja.

A roma zenészcsaládban született Zsigó Jenő szociológus és tanár, a nyolcvanas évektől kezdődően a magyarországi romák politikai és kulturális ügyeinek autonóm és elkötelezett szószólója. A Romano Kher (jogutódja a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ) igazgatójaként 1987 és 2010 között évente szervezett nyári táborokat roma gyerekek, alkotótáborokat és kiállításokat roma művészek, kurzusokat roma zenészek és ösztöndíjas programokat fiatal romák számára.

Számos roma szak- és szépirodalmi, valamint művészeti kiadvány felelős kiadója. Vezetésével a Romano Kher létrehozta a legnagyobb európai roma képzőművészeti gyűjteményt; ez utóbbit dokumentálja a Zsigó Jenő szerkesztésében, 2009-ben megjelent Cigány Festészet, Magyarország 1969-2009 című album. Zsigó Jenő 1990-ben részt vett a Magyarországi Roma Parlament megalakításában, 1995-ben indította a Roma Akadémia képzéssorozatot, amelynek egyik tanár is volt.

A Roma Parlament független szervezet, amely idővel a roma társadalom központjává vált, számos roma értelmiséginek és közösségnek biztosított teret, infrastruktúrát, é 1991-ben megalapította az Amaro Drom című roma lapot.

A Roma Parlament tevékenysége és létezése - különösen 2010 óta - részben politikai részben pedig financiális okok miatt - számos ízben került veszélybe. Zsigó Jenő alapítója és zenei vezetője az Ando Drom cigányzenei együttesnek.

L. Simon: nincs veszélyben a Nemzeti Táncszínház

Publikálás dátuma
2014.06.14. 19:20
A karmelita kolostor épülete. FOTÓ: MTI, Beliczay László
Nincs veszélyben a Nemzeti Táncszínház működése - jelentette ki L. Simon László, a Miniszterelnökség vasárnapi hatállyal kinevezett parlamenti államtitkára.

A fideszes képviselő, aki a budai Vár megújítását felügyeli majd, ezt azokra a hírekre reagálva közölte, amelyek szerint a miniszterelnök és hivatalának a Karmelita kolostor épületébe tervezett költözése miatt a Nemzeti Táncszínház sorsa bizonytalanná vált.

L. Simon László elmondta, a kormánynak az a szándéka, hogy a Miniszterelnökség 2016-ban felköltözik a budai Várba, a Karmelita kolostor épületébe, amely jelenleg is kilencven százalékban irodákat foglal magába: ott van például a Nemzeti Örökség Intézete, a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság, de vannak benne kormánybiztosi irodák, valamint egy étterem is.
A Miniszterelnökség a felújítást és az átalakítást követően költözne az épületbe.

L. Simon László közölte, a táncszínház igazgatóját, Ertl Pétert már korábban tájékoztatta arról, hogy nyugodtan tervezhetik a 2014/2015-ös évadot, azt a jelenlegi helyükön le tudják bonyolítani.
Hozzáfűzte: a felújítás érinteni fogja a Nemzeti Táncszínház épületét is. L. Simon László megjegyezte, hogy a táncszínház jelenleg is több helyszínen játszik, például a Művészetek Palotájától bérel rendszeresen helyet.
L. Simon László kijelentette: hosszú távon az a szándékuk, hogy méltó körülmények között tudják "ennek a fontos nemzeti intézménynek" a működését garantálni.

Lovagi rangot kapott Schiff András

Lovagi rangra emelte Schiff András zongoraművészt a brit uralkodó.

A legmagasabb uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, Újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján.
A 88 esztendős királynő születésnapja valójában április 21-én van, de a jeles ünnepet az évszázados hagyománynak megfelelően mindig június második szombatján, színpompás katonai tiszteletadással ünnepli meg az ország.

Az idei ceremónia előestéjén ismertetett 119 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1149 név sorakozik, közülük harmincan részesültek a legmagasabb elismerésben, a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangban. Köztük van a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Schiff András is, aki a hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért veheti majd át a kitüntetést a Buckingham-palotában, a királyi család első számú londoni rezidenciáján.
Schiff Andrást tavaly decemberben, 60. születésnapja alkalmából a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb elismerésével, a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság (RPS) Aranymedáljával is kitüntették.

II. Erzsébet királynő a művészeti élet több más világhírességének is lovagi rangot adományozott, köztük Daniel Day-Lewis Oscar-díjas színésznek.
A szintén Oscar-díjas Angelina Jolie a legmagasabb uralkodói kitüntetés női megfelelőjében részesült, amely a Dame előnévre jogosítja viselőjét. Az amerikai színésznő - állampolgársága folytán - a rang tiszteletbeli változatát kapja. A királynő az udvar ismertetése szerint nem elsősorban Angelina Jolie színészi munkásságát, hanem a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért kifejtett tevékenységét ismeri el.

Angelina Jolie - az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete - volt a társelnöke William Hague brit külügyminiszterrel együtt annak a négynapos, éppen péntek este véget ért példátlan méretű londoni konferenciasorozatnak, amelynek célja a háborús övezetekben elkövetett szexuális erőszakcselekmények elleni globális fellépés összehangolása volt.
A lovagi rangra emelt politikai hírességek névsorában szerepel Nicholas Winston Soames alsóházi képviselő, Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök unokája. Churchill volt II. Erzsébet királynő első miniszterelnöke, és neki is a jelenlegi uralkodó adományozott lovagi kitüntetést.

Posztumusz kitüntetésként a Brit Birodalom Rendjének tagjai (MBE) közé emelte a királynő az alig 19 évesen rákbetegségben éppen egy hónapja elhunyt Stephen Suttont, aki világhírnévre tett szert azzal, hogy internetes kampányával rövid idő alatt rekordösszeget, ötmillió fontot (1,9 milliárd forintot) gyűjtött a fiatalkori rákbetegségek okait kutató Teenage Cancer Trust jótékonysági szervezet számára. Kampányához megnyerte mások mellett David Cameron brit miniszterelnök támogatását is.