Előfizetés

Izraelről tárgyaltak Budapesten

Budapesten találkoztak szombaton az Izrael Szövetségesei Alapítvány tagjai - számolt be az atv.hu. 

A washingtoni és brüsszeli székhelyű Izrael Szövetségesei Alapítvány a világ számos országgyűlésében támogat Izrael Szövetségesei Parlamenti Csoportokat (caucus), melyek közvetlen kapcsolatban állnak az Izraeli Knesszettel. Első európai csúcstalálkozójuk tegnap volt, melyen többek között olyan témákat vitattak meg a résztvevők, mint például az izraeli-palesztin kétállami megoldás problémaköre, vagy az Európai Parlamenti választási eredmények hatása Európa és Izrael kapcsolataira.

Miskolcra vonult a Jobbik

Bevonult a Jobbik szombaton a miskolci számozott utcákba, s negyven-ötven fő részvételével demonstrált a nyomortelepek ingyenes felszámolásáért, riadalmat keltve az ott élőkben. A rendőrség szerint mindössze a párt egyik önkormányzati képviselője tartott itt lakossági tájékoztatót - számolt be a nol.hu. 

"Az asszonyok sírtak. Nem elég, hogy folyamatosan azzal zaklatják az itt élőket, költözzenek el a városból, s még pénzt is ajánlanak cserébe, most a Jobbik jött a nyakukba. Itt vonultak vagy negyvenen-ötvenen szombat délelőtt, kopaszok, fekete pólókban, fenyegető tekintettel" mondta Botos Ferenc, a miskolci cigány önkormányzat egyik képviselője. Úgy tudja, a Jobbik azután érkezett ki a városrészbe, miután valaki bejelentést tett a rendőrségen, hogy a számozott utcákban dizájner drogokat árulnak. "Ez azonban szemenszedett hazugság"..., az egész azért is felháborító, mert ez már az önkormányzati választási kampány előszele, s a párt a cigány-gyűlölet mentén akarja megszólítani a lehetséges szavazóit – vélekedett.

Május elején szavazta meg a miskolci közgyűlés a város szegényeinek kitelepítéséről szóló tervezetet: aki "önként" elhagyja önkormányzati otthonát és a városon kívül vesz másik ingatlant, pár százezertől kétmillió forintig terjedő támogatást kap. Dr. Simon Gábor, a közgyűlés szocialista tagja lapunknak akkor elmondta: számítások nem készültek, így nem tudni, hány család vásárolna lakást, és az sem ismert, mibe kerülne mindez a városnak, Miskolc költségvetésében nem is szerepel ilyen tétel.
Soós Attila, a városi közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának szóvivője a döntést azzal indokolta, hogy a miskolci "gettók és nyomortelepek" felszámolását tervezik a biztonságos, élhető város megteremtéséért. Miskolc "szégyenfoltjait, a bűnözés melegágyát" akarják eltüntetni, ami a "gettók, nyomortelepek" teljes felszámolását jelenti. A diósgyőri stadion környéki, úgynevezett számozott utcák, Lyukóvölgy, a Tetemvár, a Hideg-sor ingatlanjairól van szó, ám azóta kiderült, bővíteni akarják a DVTK-stadiont.

MSZP: próbáljon megélni Orbán Viktor a minimálbérből!

 Kevesebbet ér a minimálbér, mint négy évvel ezelőtt - mondta Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján, egyúttal bejelentette: a következő parlamenti ülésen felajánl Orbán Viktor miniszterelnöknek 66 500 forintot, hogy tegyen kísérletet arra, meg lehet-e élni a nettó minimálbérből.

A képviselő szerint "Orbán Viktor és csapata" becsapja az embereket, amikor azt hirdeti, hogy milyen jólét van ma Magyarországon és egyre többen egyre könnyebben élnek. A létminimum - "vagyis amiből szerényen, de meg lehet élni" - 87 500 forint.
Az "Orbáni kormány munkásságának eredménye" az lett, hogy ma Magyarországon 4,6-4,7 millióan élnek a létminimum alatt - mondta Gúr Nándor hozzátéve: ha Orbán Viktor nem változtat politikáján "előbb-utóbb az éhes emberek sokasága fogja elkergetni".

Gúr Nándor elmondta, hogy a minimálbér bruttója valóban jelentősen emelkedett, de a nettó - 66 500 forintos - összeg vásárlóértéke csak mintegy 53-54 ezer forint, kevesebb, mint 2010-ben volt, vagyis a minimálbérből kevesebbet lehet vásárolni, mint 4 évvel ezelőtt. A szocialista képviselő arra is kitért, hogy 2010-ben egy közmunkás bére és az akkori létminimum összege között 18 ezer forint volt a különbség, most ez a különbség mintegy 36 ezer forint, vagyis duplájára nőtt.

Az MSZP - ahogy az országgyűlési választási kampány során is ígérte - olyan minimálbért akar, amely több a létminimum összegénél, 100 ezer forintos nettót jelent - mondta Gúr Nándor, hozzátéve: ezen üzenetüket nem hallották meg a választók. Ezért most felszólítják a "fabrikált" kétharmaddal rendelkező Orbán-kormányt, hogy tegyen az emberek azon sokaságáért, akik szegénységben és nyomorban élnek - hangsúlyozta a szocialista képviselő.