Mai rangadó: C. Ronaldo vs. németek

Publikálás dátuma
2014.06.16. 07:54
A sérüléséből felépült Cristiano Ronaldóra emberfeletti feladat vár, egyedül kell megvernie a németeket FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IM
A torna legkiegyenlítettebbnek tűnő csoportjában minden parti rangadónak ígérkezik, de a meccsek meccsét ma hat órától rendezik Salvadorban, ahol a németek a portugálokkal csapnak össze. A találkozó szépsége, hogy mindkét gárda a vb-trófea elhódításának reményében érkezett Brazíliába. A másik meccsen a ghánaiak az amerikaiakkal találkoznak, s mindezek árnyékában debütál az F jelű négyesben Irán és Nigéria is.

Nem volt valami kegyes a sors a németekhez, megkapták az aranylabdás Cristiano Ronaldóval a portugálokat, Afrika braziljait, a ghánaiakat, akik a legutóbbi két vb-n egyaránt továbbjutottak a csoportjukból (Dél-Afrikában a negyeddöntőig meneteltek, ahol aztán az uruguayiak szerencsés körülmények közepette, büntetőpárbaj után ejtették ki őket), valamint azokat az amerikaiakat, akik már régen nem a futball tengerentúli tanulói, nem véletlenül a 13. helyet birtokolják a legfrissebb FIFA-világranglistán.

A soros program

F csoport
Irán-Nigéria
Curitiba, hétfő 21 óra. Jv: Carlos Vera (ecuadori).
Egymás elleni mérleg
0 Győzelem 1
0 Döntetlen 0
1 Vereség 0
0 Összes szerzett gól 1
GyDDDV Legutóbbi 5 meccse VDDDGy


G csoport
Németország-Portugália
Salvador, hétfő 18 óra. Jv: Milorad Mazics (szerb).
Egymás elleni mérleg
9 Győzelem 3
5 Döntetlen 5
3 Vereség 9
25 Összes szerzett gól 16
GyDDGyGy Legutóbbi 5 meccse GyGyDGyGy


Ghána-Egyesült Államok
Natal, kedd 0 óra. Jv.: Jonas Eriksson (svéd).
Egymás elleni mérleg
1 Győzelem 0
0 Döntetlen 0
0 Vereség 1
2 Összes szerzett gól 1
GyVVVGy Legutóbbi 5 meccse GyGyGyDV

Ám Joachim Löw együttese így is favorit, s nem csupán a csoportelsőségé: a végső sikeré is. A Nationalelf az utóbbi négy világversenyen (a 2006-os vb óta) mindig eljutott legalább az elődöntőig, minekután Németországban remélik, végre ennél is eredményesebb viadalt zárnak Philipp Lahmék. A csapat kiegyensúlyozott, a tapasztalat és a fiatalos hevület tökéletes elegyét alkotja, minden poszton klasszis játékost felvonultatva.

A portugáloknak meg ott van a nemrég zárult futballszezon legkiválóbb játékosa, C. Ronaldo. A Real Madrid támadója sérülten érkezett a seregszemlére, ám az utolsó felkészülési meccsen már pályára lépett (5-1 az észak-írek ellen), s Paulo Bento szövetségi kapitány a tegnapi tréning után megerősítette: az aranylabdás kezdeni tud a németek ellen.

"A világ legjobb játékosa. Jól van, s alig várja, hogy elrajtoljon a torna. Fontos a jelenléte, képes egymaga eldönteni a meccseket" - mondta immár Eduardo

kapus. Való igaz, az ibériai válogatott nélküle korántsem ugyanaz a csapat, mint vele. C. Ronaldo tulajdonképpen egymaga juttatta ki csapatát Brazíliába, amennyiben a svédek elleni pótselejtező mind a négy portugál gólt (otthon 1-0, idegenben 3-2) ő szerezte.

Viszont a németeknek megvan az az előnyük, hogy sokkal kevésbé hagyatkoznak egy-egy klasszisra, a kvalifikációs sorozat során a legtöbb gólt jegyezték (36-ot), s ezeken tíz játékos osztozott.  A két évvel ezelőtti Eb-t egyébként szintúgy egymás elleni rangadóval kezdték, akkor Mario Gomez 72. percben elért találatával győztek a Löw-tanítványok, mégis mindkettő egészen a legjobb négyig menetelt (a 2008-as kontinenstorna negyeddöntőjében is találkoztak, akkor 3-2-re győztek a fehérek).

Az amerikaiakat egyelőre nem érdekli semmi, csak a ghánaiak elleni nyitómeccs. Tim Howard, az Evertonnal kiváló szezont produkált kapus rámutatott, lépésről lépésre kell haladni. "Fontos a jó rajt, hogy az utolsó fordulóban ne kelljen figyelnünk a kvartett másik meccsére. Fiatal csapatunk van, kevés tapasztalattal, ám ebből következtetéseket nem érdemes levonni" - mondta a 35 éves portás. A Team USA-nek megvan az az előnye, hogy az európai labdarúgást tökéletesen ismerő edzője van, Jürgen Klinsmann személyében.

"Ha továbbjutunk ebből a roppant erős csoportból, a csillagos égbolt a határ - szögezte le a német szakember a FIFA honlapjának még a múlt hét közepén nyilatkozva. - Nem reális azt mondani, hogy megnyerjük a vb-t. De ki gondolta volna 2004-ben, hogy a görögök Eb-t nyernek? A futball kiszámíthatatlan, s mi ebből erőt merítve nagy terveket szövögetünk" - rögzítette a tréner.

Az Egyesült Államok és Ghána eleddig csupán egyszer találkozott. Négy éve a 16 között, akkor az afrikaiak hosszabbítás után nyertek 2-1-re s léptek a negyeddöntőbe. A mai partin közvetlenül ugyan nem lehet továbbjutást kiharcolni, de később még alakulhat úgy a dolog, hogy éppen ez a három pont jelent majd rettentő sokat…

Szerző
Frissítve: 2014.06.15. 21:53