Előfizetés

Trágár szavakkal illete Putyint az ukrán külügyminiszter

Andrij Descsicja ügyvivő ukrán külügyminiszter leváltását követelték vasárnap orosz parlamenti képviselők és külügyi tisztviselők Vlagyimir Putyin sértegetése miatt.

A Rosszija 24 állami hírtelevízióban is bemutatott felvétel szerint az ukrán diplomácia vezetője szombaton az Oroszország kijevi nagykövetségénél tüntetők előtt nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel illette az orosz államfőt.
"Teljesítenünk kell nemzetközi kötelezettségeinket, beleértve azt is, hogy meg kell védenünk Oroszország jogát arra, hogy nagykövetsége legyen Ukrajnában" - mondta Descsicja a tüntetőknek, akik a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében lelőtt Il-76-os ukrán katonai szállító repülőgép fedélzetén tartózkodó 49 ember halála miatt tiltakoztak az orosz misszió épületénél. A vele vitatkozók ellenvetésére Descsicja hozzátette: "Mondtam, hogy ellenzem a tiltakozást? Támogatom, hogy tiltakozzanak. Kész vagyok arra, hogy itt legyek Önökkel és együtt kiáltsam: Oroszország távozz Ukrajnából!" Ezután az ukrán diplomácia vezetője trágár szóval illette Vlagyimir Putyint.

Andrij Descsicja az Eho Moszkvi orosz rádiónak azzal védekezett, hogy a tüntetőket akarta megnyugtatni és a rendkívüli helyzetben nem válogatta meg szavait. Azt akarta érzékeltetni, hogy egyetért a tiltakozók véleményével, de nem támogatja annak erőszakos kifejezésre juttatását.

A kijevi orosz nagykövetségnél szombaton tüntetők leszedték az orosz zászlót a misszió kerítéséről, felborították az előtte parkoló diplomáciai gépkocsikat és tojásokat, valamint Molotov-koktélt dobtak a nagykövetségre.
Alekszej Puskov, az orosz törvényhozás alsóházának (duma) külügyi bizottsági elnöke szerint Petro Porosenko ukrán államfőnek le kell váltania Descsicját, aki "nem nagyon tud uralkodni magán". A parlamenti politikus úgy vélte, hogy Moszkvának minden párbeszédet meg kell szakítania Kijevvel és be kell szüntetnie a földgáz szállítását Ukrajnának.
Puskov a Twitter mikrobologon bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát, amely elutasította, hogy tárgyaljon az Oroszország kijevi nagykövetségét ért incidensről. Az orosz politikus szerint "a nemzetközi jogrendszer repedezik".

Geoff Pyatt, az Egyesült Államok kijevi nagykövete Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy Descsicja "egy veszélyes helyzetet igyekezett megoldani". Az ügyvivő külügyminisztert "képzett diplomatának" nevezte, aki szerinte "Ukrajna becsületére válik".
Leonyid Kalasnyikov, a duma külügyi bizottságának alelnöke az Eho Moszkvi orosz rádiónak kijelentette, nem igazán tudja elképzelni, hogy "bárki, különösen egy orosz, leüljön vele (az ukrán diplomácia vezetőjével) a tárgyalóasztalhoz egy ilyen kitörés után". A politikus szerint ugyanakkor az orosz külügyminisztérium "nem ereszkedhet le egy szintre az ukrán diplomatával", elegendő tiltakozó jegyzékben válaszolni a Vlagyimir Putyint ért sértésre.

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi biztosa a Govorit Moszkva rádiónak nyilatkozva felháborítónak nevezte az ügyvivő ukrán külügyminiszter szavait. Szerinte azok "újra csak az ukrán politikai kultúrát, pontosabban azoknak a kulturálatlanságát bizonyítják, akik jelenleg Kijevben hatalmon vannak". Dolgov szerint Descsicjának le kell vonnia a következtetést az ügyből és mennie kell.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap francia és német kollégájával telefonon vitatta meg az ukrán helyzetet. A tárca közlése szerint Lavrov Laurent Fabius francia és Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert is tájékoztatta Moszkva felháborodásáról. Orosz vélemény szerint a kijevi hatóságok nem tettek semmit a rendbontás megakadályozására az orosz nagykövetségnél.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél is tiltakozott a kijevi misszió megtámadása miatt.

Megkezdődött az al-Kaida-vezér fivérének pere

Megkezdődött vasárnap az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője, az egyiptomi Ajman ez-Zaváhiri fivére elleni per Kairóban.

Mohamed Rabíe ez-Zaváhirinek és a perben érintett további hatvanhét vádlottnak az ügyészség azt veti a szemére, hogy az al-Kaidával együttműködve terrorszervezetet hoztak létre azzal a céllal, hogy támadásokat hajtsanak végre állami létesítmények, a fegyveres és a rendvédelmi erők tagjai és az ország keresztény kisebbségének imaházai ellen. A kairói büntetőbíróságon felolvasott vádirat szerint az iszlamisták által tervezett akciók a társadalmi egység gyengítését és a közbiztonság szétverését célozták.

A vádlottak közül jelenleg csak ötvenen vannak őrizetben, további tizennyolc embert még keresnek. Az ügyészség szerint Zaváhiri kiterjesztette befolyását több egyiptomi és külföldi terrorcsoportra, kihasználva a tavaly nyáron megbuktatott iszlamista Mohamed Murszi elnöksége alatt kialakult politikai változásokat. Az iszlamista vezető ezenkívül egy több terrorsejtből álló szervezetet is létrehozott. A dzsihadista milícia fegyvereseinek feladata az volt, hogy a Murszi-rezsim elleni tüntetések felerősödése esetén káoszba döntsék az országot.
A tárgyalást július 3-ra napolták el, arra hivatkozva, hogy nem lehetett a vádlottakat a bírósági épületbe szállítani, aminek okait nem közölték.

Ugyancsak vasárnap, a Nemzeti Szövetség a Jogszerűség Támogatásáért nevű mozgalom Murszi híveit arra szólította fel, hogy minél többet tüntessenek az iszlamista kormány megdöntésének július 3-i évfordulójáig, amikor is egy újabb általános felkelést akarnak kirobbantani. A szervezet Murszit - aki ellen jelenleg egyebek mellett emberölés és kémkedés miatt folyik per - "elrabolt elnöknek" tekinti. A mozgalom meghirdetett célja az, hogy "visszaszerezze" a Hoszni Mubarak exelnök megbuktatásához vezető 2011-es felkelést, amelyet Murszi elmozdítása óta szerintük a hadsereg "bitorol".

A kormány "terrorellenes harcának" részeként vasárnap bezártak két bevásárlóközpont-hálózatot. A hatóságok a Szeúdi és a Zád üzletlánchoz kapcsolódó minden vagyontárgyat lefoglaltak arra hivatkozva, hogy vezetőik a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezethez tartoznak.

k

Magas német kitüntetést kapott Németh Miklós volt kormányfő

A magas rangú német Point Alpha díjjal tüntették ki vasárnap Németh Miklós volt miniszterelnököt az európai és a német egység érdekében kifejtett munkájáért.

Az elismerést a Hessen tartományban fekvő Point Alpha nevű korábbi amerikai katonai támaszponton kialakított emlékhelyen adták át Németh Miklósnak. Az ünnepséget az MDR regionális közszolgálati televízió élőben közvetítette.
Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár a díjazottat méltató beszédében felolvasta Helmuth Kohlnak az elismerés alkalmából Németh Miklóshoz intézett levelét, amelyben a volt német kancellár hangsúlyozta, hogy "örökre felejthetetlen marad mindaz, amit a magyarok az Ön vezetésével tettek a berlini fal lebontásáért és a hidegháború befejezéséért".