Előfizetés

Ébredezik az Etna

Publikálás dátuma
2014.06.16. 12:38
Fotó: Facebook
Bár jelenleg nem fenyeget nagyobb kitöréssel, az Etna soha nem alszik és ébredezése is lenyűgöző látványt nyújt.

Európa legnagyobb működő tűzhányója délkeleti kráterénél született egy lávakút, miközben egy több kilométeres lávafolyam indult meg a Marhavölgy (Valle del Bove)felé. Ez a sivatagos terület messze esik a lakott területektől és a turistaközpontoktól egyaránt. Ugyanakkor a cataniai Fontanarossa repülőtér forgalma némileg lelassult, mert a vulkáni tevékenység miatt lezárták a környező légtér egy részét - írta a La Repubblica.

A szicíliai vulkánt, amely a görög-római mitológia szerint a tűz istenének, Héphaisztosznak (Vulcanusnak) lakhelye, az UNESCO 2013-ban a természeti világörökség részének nyilvánította.

Megmenekül a Virunga Nemzeti Park

Publikálás dátuma
2014.06.16. 12:19
Fotó: Thinkstock
A SOCO brit olajvállalat ma bejelentette, hogy befejezi a Virunga Nemzeti Park területén végzett tevékenységét és vállalja, hogy az összes UNESCO Világörökség részeként jegyzett területet tiszteletben tartja a jövőben. A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet több mint egy éve kezdett intenzíven kampányolni Afrika elsőként, 1925-ben alapított nemzeti parkjának védelmében Célja az volt, hogy az olajvállalat tevékenységét a Demokratikus Kongóban található park határain kívülre szorítsa.

“A mai nap nem csak a Föld győzelmét jelenti, hanem az előremutató üzletpolitikai szemléletváltásét is. Ezt a sikert a kongói kormány tisztviselői és aktivistái érték el, valamint mindazok a tömegek, akik világszerte csatlakoztak a Virungáért folytatott harchoz” – mondta Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója. “Most van itt az ideje, hogy Kongó kormánya megerősítse elkötelezettségét a Virunga kiemelkedő egyetemes értékének megőrzésében azzal, hogy az UNESCO kérésének megfelelően eltöröl minden olajfúrási engedélyt a park teljes területére vonatkozóan.”

2013. októberében a WWF panaszt nyújtott be a SOCO tevékenységét illetően az OECD-hez.  A mai bejelentés a két fél között zajló hosszú egyeztetési folyamat eredménye. A SOCO kivonul a Virunga területéről, miután befejezik a jelenleg zajló vizsgálataikat, mint például szeizmikus teszteket az Edward-tónál. A vállalat bejelentette, hogy olajfúrásokat nem fog végezni a park területén, amelyek a WWF figyelmeztetése szerint komoly környezeti károsodáshoz vezethetnének.

“Ha Virungát nem fenyegeti többé az olajfúrások kockázata, akkor a terület kongói emberek reményforrása lehet. Ahogy más afrikai országokban is, megfelelő befektetésekkel, ez a nemzeti park az ország vezető gazdasági faktorává válhat” – mondta Marco Lambertini. A Virunga Nemzeti Park biodiverzitása felbecsülhetetlen.Számos ritka fajnak ad otthont, köztük a híres, kritikusan veszélyeztetett hegyi gorillának, az okapinak, vagy az erdei elefántnak. Emellett az Edward-tó parkhoz tartozó része több mint 50 000 család megélhetését biztosítja munkahelyek teremtésével, valamint élelem forrásként és ivóvíz-készletként.

Egy WWF által készített független jelentésbecslései szerint a park több mint 400 millió dollár (USD) éves jövedelmet tudna biztosítani ökoturizmuson és halászaton keresztül. A WWF hisz abban, hogy a mai bejelentés precedens értékű a Világörökség részét képező területek megóvásában, és továbbra is ezekért az értékekért fog harcolni.

“A Virungáért 750 000 ember állt ki. Hozzájuk, és azokhoz a milliókhoz, akik lehetővé tették a WWF és partnerei munkáját, ma világos üzenettel fordulunk: köszönjük a felbecsülhetetlen támogatást!De ne feledjük azt sem: a munkánk még nem ért véget!” – mondta Marco Lambertini.“Van még mit tennünk Virungáért is, de a kormányokkal és vállalatokkal világszerte együtt kell dolgoznunk azért, hogy a Világörökség részét képező területekre nehezedő terhet enyhítsük.”

Június második felében Dohában, Katarbantartják az UNESCO Világörökség Bizottság éves ülését, ahol az ausztrál Nagy Korallzátony, a Tanzánia ékességeként számon tartott Selous Vadrezervátum és a spanyol Donana Nemzeti Park melletta Virunga Nemzeti Park természetvédelmi státuszát is megtárgyalják.

Húszezer gardatetem a Balatonban

Publikálás dátuma
2014.06.16. 07:16
Kérdés, ebben a helyzetben megtartják- e novemberben a hagyományos gardafesztivált FOTÓ: NÉPSZAVA
Már nemcsak a halakat vizsgálják, hanem a környezeti tényezőket, az esetleges emberi beavatkozásokat is, hogy kiderüljön: mi áll a balatoni gardaelhullás hátterében.

Horgászok jelezték ugyanis, hogy az utóbbi időben gardatetemeket sodor a víz, s ilyen jelenséggel korábban nem találkoztak. Egy bizonyos fokú halpusztulás természetes jelenségnek tekinthető, ami eddig leginkább a busát és az angolnát érintette - myilatkozta Szári Zsolttól, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a sonline.hu-nak.

A szakember úgy véli, ez egy fajspecifikus elhullás, aminek az okai egyelőre ismeretlenek. Az elpusztult egyedek kiváló kondícióban voltak, ami igen elgondolkodtató. A halászati tilalom óta a tó táplálékban rendkívül szegény, miközben december óta több tíz tonna busa, illetve keszeg maradt a Balatonban, halászat esetén ezek már nem volnának benne.

Kérdés, ebben a helyzetben megtartják- e novemberben a hagyományos gardafesztivált FOTÓ: NÉPSZAVA

Kérdés, ebben a helyzetben megtartják- e novemberben a hagyományos gardafesztivált FOTÓ: NÉPSZAVA

A horgászok jelzései szerint a tavasszal fogott keszegek olyan soványak voltak, hogy „szinte át lehetett látni rajtuk.” A szakember arra hívta fel a figyelmet: a laikusok is észlelhetik, hogy keleti medencében mennyire tiszta a víz, akár két méter mélyre is le lehet látni, ez pedig azt jelenti, hogy a planktonok gyakorlatilag szinte hiányoznak a vízből.

S most éppen azok a fajok (garda, keszegfélék) pusztulnak, melyeknek e tavaszi-nyár eleji időszakban a plankton lenne az egyik fő táplálékuk. A figyelmet erre is felhívó nyilatkozó szerint ez is azt mutatja, hogy a Balaton egy nagyon bonyolult rendszer, amibe nem lehet csak úgy ötletszerűen belepiszkálni.

Eközben továbbra sem tudni, hogyan alakul a balatoni halászat, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. jövője. Az előző kormány az újra testálta ezen feladatot, s most már, hogy van új kormány, de továbbra is Fazekas Sándor az illetékes miniszter, aki a tisza-tavi modellt tartotta kívánatosnak a Balatonra is akkor, amikor decemberben leállította a halászatot.