Életét vesztette a titokban megszült gyermek

Pécsi otthonában hozta világra gyermekét egy, a terhességét eltitkoló nő. Az újszülött életét vesztette, a rendőrség emberölés miatt nyomoz - tudta meg a HavariaPress.

Vasárnap délben értesítették a mentők a rendőrséget arról, hogy egy nem régen szült nőt láttak el, aki Madách Imre utcai otthonában hozta világra gyermekét. Az újszülött az elsődleges orvosi vélemény szerint, életképesen jött világra, ám - eddig nem tisztázott módon - a terhességét titkoló anyja megölte.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szakértők bevonásával, emberölés gyanújával kezdett nyomozást az ügyben.

Szerző

Az állami beruházások húzzák az építőipart

Áprilisban az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 27,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 9,6, az egyéb építményeké 46,5 százalékkal.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene az elmúlt kéthavi gyors növekedés után kismértékben, 1,3 százalékkal elmaradt a márciusitól. Az év első négy hónapjában a termelés 27,5 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten - jelentette a KSH. 

Mindkét építményfőcsoport termelése meghaladta az egy évvel korábbit: az épületek építése 9,6, az egyéb építményeké 46,5 százalékkal. Az egyéb építmények jelentős növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén - alapvetően EU-forrásokból - folyó vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések eredménye - értékelte az építőipar teljesítményét a napi.hu. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése a február-márciusi kiugró növekedés után 11,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal magasabb volt az egy hónappal korábbihoz viszonyítva. 

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - áprilisban 7,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése 65,1%-kal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 10,0 százalékkal nőtt 2013 áprilisához képest. 

A 2014. áprilisban kötött új szerződések volumene 35,1 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 49,3 százalékkal nőtt a 2013-as alacsony bázishoz képest. Az emelkedés néhány ipari és oktatási épületre kötött, nagy értékű szerződés eredménye. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 26,9 százalékkal haladta meg az előző évit. Az áprilisi bővülést elsősorban közműépítésekre kötött nagy értékű szerződések eredményezték. 

Az építőipari vállalkozások 2014. április végi szerződésállományának volumene 65,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 7,1 százalékkal, az egyéb építményeké 85,8 százalékkal volt magasabb, mint 2013 áprilisában.

Szerző

Mégsem megy tőzsdére a Wizz Air

 Bár az elmúlt hetekben meglehetősen sokat lehetett hallani a Wizz Air tőzsdei bevezetéséről, Közép-Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága az IPO elhalasztása mellett döntött. A vállalat ezt a légitársaságok részvényárfolyamának elmúlt időszakbeli jelentős volatilitásával indokolta - írja a Portfolio.hu a Reuters értesülésére hivatkozva. 

Korábbi lapértesülés szerint a légitársaság elsődleges részvénykibocsátása június 18-án zárult volna, amelynek értékét első körben 200 millió euróra becsülték a szakértők. A papírokat a tervek szerint a londoni börzére vezették volna be, a befolyó összeget pedig a mérleg erősítésére és a növekedési tervek finanszírozására fordította volna a társaság.

"A részvények tőzsdei bevezetésének elhalasztása ellenére a társaság számára továbbra is rendkívül kedvezőek a kilátások" - közleményben kommentálta a társaság az IPO elhalasztását.

Szerző
Témák
tőzsde Wizz Air