A németek péppé verték a portugálokat

Publikálás dátuma
2014.06.16. 22:06
Müller: megvan a harmadik! Fotó: Europress/Getty Images/Matthew Lewis
A németek igazolták a várakozásokat: győzni érkeztek Brazíliába. A G csoport rangadóján 4-0-ra verték a portugálokat, akiknél pályán volt C. Ronaldo is, bár ez nem derült ki. Pepét a 38. percben kiállították, ám akkor már 2-0-ra ment Joachim Löw együttese. 

Ahogy a két évvel ezelőtti Eb-n, úgy a mostani vb-n is egymás ellen kezdett Németország és Portugália. Akkor izgalmas meccsen 1-0-ra nyert a Nationalelf, most viszont sokkal könnyedebben gyűjtötte be a három pontot (4-0).

Thomas Müller már a 11. percben góllal ünnepelte meg 50. válogatottságát. Joao Pereira rántotta le Götzét, amikor a Bayern támadója egy tetszetős német gurigázás után már-már kis híján lefordult róla a 16-oson belül, a megítélt büntetőt pedig klubtársa úgy értékesítette, ahogy azt értékesíteni kell. A németek sorozatban harmadik vb-jüket kezdik az első meccsük első 15. percében elért góllal.

Mindez Salvadorban történt, ahol a portugálok igazán otthon érezhetik magukat: gyarmatosító eleik alapították a várost 1549-ben. Most mégis úgy tűnt, azt se tudják, hol vannak.

A 32. percben Kroos jobb oldali szögletére Hummels robbant be, majd védhetetlenül fejelt a léc alá. Már a 0-2 is komoly hátrány volt, ám a bajokat tetézte Pepe, akiből nem sokkal később előjött az előember. Müllerrel csatázott a labdáért, közben kissé arcon vágta, aki emiatt összeroskadt. Kontaktus egyértelműen történt, de a Real-védő szerint ettől még nem kellene fetrengeni, s ezt úgy adta a földön lévő csatár tudtára, hogy odahajolt, és nyilvánvalóan cizellált mondatok kíséretében enyhén lefejelte. Milorad Mazic szerb sporttárs tetszését nem nyerte el a vehemencia: kiállította.

Ha Paulo Bento azt gondolta, ennél rosszabb már nem történhet csapatával, tévedett. Bruno Alves felszabadítási kísérletére Müller lecsapott, majd a kapuba lőtt: 3-0!

A fordulás után, hogy a portugál megsemmisülés totálissá legyen, Fabio Coentrao izomszakadást szenvedett (ez már a második sérülés volt, korábban Hugo Almeidát kellett lecserélnie Bentónak), majd Müller a sok német helyzet egyikénél megszerezte önmaga harmadik, csapata negyedik gólját. Ez volt a 8. vb-találata, pedig még csak 24 éves. Ott lehet akár a 2022-es tornán is...

A németek precízek, gyorsak, taktikailag, technikailag tökéletesen felkészítettek, mindenben tökéletesnek tetszenek. Láttunk már néhány jó teljesítményt a tornán, ám egyik sem volt annyira meggyőző, mint a németeké... 

Németország-Portugália 4-0 (2-0)

G csoport, 1. forduló, Salvador, 51 000 néző. Jv.: Milorad Mazic (szerb).

Németország: Neuer - J. Boateng, Mertesacker, Hummels (Mustafi, 73.), Höwedes - Lahm – Özil (Schürrle, 63.), Khedira, Kroos, Götze – Müller (Podolski, 82.).

Portugália: Rui Patrício - Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coentrao (Andre Almeida, 65.)- Miguel Veloso (Ricarod Costa, 46.), Raul Meireles – Nani, Joao Moutinho, Cristiano Ronaldo - Hugo Almeida (Éder, 28.).

Gól: Müller (11. – 11-esből, 45., 78.), Hummels (32.).

Sárga lap: J. Pereira (11.).

Kiállítás: Pepe (38.).

Statisztika

40        Veszélyes akció           35

13        Összes lövés, fejes       14

9          Kaput eltalált lövés, fejes         9

532 (82 %)  Összes passz        434 (78 %)

8          Szabálytalanság            11       

14        Szerelés           15

2          Les      1

4          Szöglet 6

105      Futómennyiség (km)     96

54        Labdabirtoklás (%)      46

 

Szerző