Előfizetés

Hunvald-ügy - Az ügyész súlyosítást kért

Az ügyész súlyosítást, a védelem jobbára enyhítést kért Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, erzsébetvárosi polgármester, Gál György volt szabad demokrata erzsébetvárosi önkormányzati politikus és négy társának harmadfokú büntetőperében kedden a Kúrián.

A vádirat három nagyobb ügycsoportban rögzíti azt a számos, különböző súlyú bűncselekményt, amely az ügyészség szerint az erzsébetvárosi önkormányzatnál Hunvald György hivatali idejében, 2003 és 2009 között történt. Van köztük sok száz milliós ingatlanpanama és fiktív tanácsadói szerződések alapján éveken át kifizetett havi több százezer forintos tanácsadói díjakkal összességében több tízmilliós kárt okozó visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos, hivatali mobiltelefonok ingyenes használatával megvalósított bűncselekmény vagy önkormányzati lakásokba történő jogellenes bérlőkijelölés, amelynek kedvezményezettjei nemegyszer a vádlottak rokonai, ismerősei voltak. A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket.

A Fővárosi Törvényszék 2012 februárjában kihirdetett első fokú ítéletében Gál Györgyöt nyolc és fél év, Hunvald Györgyöt másfél év szabadságvesztésre ítélte. Addigra már mindketten több évet töltöttek előzetes letartóztatásban. Hunvald György bűnösségét az elsőfokú bíróság elsősorban a tanácsadói szerződések és a bérlakáskeret kapcsán állapította meg. Gál György súlyos büntetésére elsősorban az ingatlanpanama adott alapot. Ugyanakkor első fokon nem bizonyosodott be a bűnszervezetben történő elkövetés vádja, továbbá a bíróság a nagy ingatlanpanamával kapcsolatban sem látta bizonyítottnak Hunvald bűnösségét, és több kisebb súlyú vádpontban is felmentő rendelkezés született.

Első fokon a 13 vádlott közül négyet ítélt letöltendő börtönre a bíróság, öten kaptak felfüggesztett szabadságvesztést. A törvényszék Gál Györgyöt a kenőpénz összegének megfelelően 366 millió forintos vagyonelkobzásra és az önkormányzat sok száz milliós polgári jogi igényéből több mint 230 millió megfizetésére, Hunvald Györgyöt pedig mintegy 21 millió forint megfizetésére kötelezte. Az ügyészség súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így a büntetőper a Szegedi Ítélőtáblán folytatódott másodfokon.

A tábla 2013 októberében nem változtatott Hunvald György és Gál György büntetésén, ám a bűnösség tekintetében több részcselekménynél az első foktól eltérő álláspontra helyezkedett, egyes felmentések helyett a bűnösség kimondása mellett döntött, egyes elítéléseknél viszont felmentő rendelkezést hozott. Ezek ellen a vád és a védelem is fellebbezett, így a másodfokú döntés nem lett jogerős, hat vádlott ügyében harmadfokon a Kúrián folytatódik a per.

Kedden a Kúrián az ügyész kérte a felmentő rendelkezések megváltoztatását és a büntetés súlyosítását, a védők ugyanakkor több ponton felmentést és enyhítést kértek, illetve egyes cselekményeknél hatályon kívül helyezést és új eljárást vagy az adott ügycsoport elkülönítését és másik eljáráshoz egyesítését. A harmadfokú eljárás egy hét múlva további perbeszédekkel, illetve a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezésével folytatódik, ítélethirdetés várhatóan az azt követő, július elejei tárgyaláson lesz a Kúrián a Hunvald-ügyben.

Izgalom, pofonok, KO

Publikálás dátuma
2014.06.17. 07:53
FOTÓ: PROFIBOX PROMOTION
A GFC a Hotel Aquincumban rendezett profiboksz gáláján a kontinens legidősebb Európa-bajnoka, a 48 éves Petrányi Zoltán a nehézsúlyú magyar bajnoki címért és az UBO Európa-bajnoki övéért csapott össze Csomor Andrással.

A címmeccs a negyedik menetig tartott, amikor Csomor megsérült, és a gála orvosa a meccset beszüntette. A pontozás alapján Petrányi egyhangú pontozással nyert, így ötödször védte meg Eb címét. Az est legizgalmasabb, leglátványosabb, bunyóját középsúlyban Micskó Sándor és Albert Krisztián vívta.

Végig Micskó volt a jobb, és a hetedik menetben egy villámgyors balhoroggal aratott KO győzelmet és hódította el a magyar bajnoki címet. A Séra kontra Hafner nagyváltósúlyú párharc végigment, és a tíz menetet követően a pontozók 2:1 arányban Hafnert látták jobbnak, így ő lett a WBF nagyváltósúlyú nemzetközi bajnoka.

Felébredt Schumacher!

Tegnap végre megjött a hír, amire az egész világ várt: Micahel Schumacher felébredt a kómából, és elhagyhatta a grenoble-i egyetemi kórházat. Mindezt hivatalos közleményben hozta nyilvánosságra a hétszeres F1-es világbajnok menedzsere, Sabine Kehm, aki többek között azt is elárulta: Schumacherre hosszú rehabilitáció vár.

"Michael elhagyta a grenoble-i egyetemi kórházat, hogy megkezdhesse a hosszú rehabilitációs folyamatot. Már nincs kómában. Schumacher kommunikál feleségével és gyermekeivel is. Állapota pedig már olyannyira stabil, hogy elhagyhatta Grenoble-t. A családja szeretne köszönetet mondani minden orvosnak, ápolónak, nővérnek és terapeutának Grenoble-ben, akárcsak a baleset helyszínén elsősegélyt nyújtó embereknek is.

Mindannyian kiváló munkát végeztek ezekben a hónapokban. A család hálás még azon embereknek is, akik Michaelnek sok jókívánságot küldtek. Biztosan segítségére voltak ezek. Ami a jövőt illeti, megértésüket kérjük, a rehabilitációra már a nyilvánosság kizárásával kerül sor” – olvasható Kehm közleményében.

A svájci Lausanne-ban kezdi meg rehabilitációját Michael Schumacher, akinek érkezését a klinika szóvivője is megerősítette.„Itt van nálunk, ma reggel érkezett” – fogalmazott Darcy Christen. Természetesen a jó hír azonnal bejárta a sport világát, szinte mindenki az örömét fejezte ki Schumacher kómából történő felébredésének hírére.

"Jól indult a hét a Michaelről érkező hírekkel. Nagyon örülök, hogy jó irányba halad! Harcolj tovább, Michael! - írta Fernando Alonso, míg a Ferrari hivatalos oldalán ez olvasható: „Biztató hírek, reménykedünk. Forza Michael!" Niki Lauda, a Mercedes tanácsadója is rendkívül örült Schumi állapotjavulásának. "Végre, már hónapok óta várom a pozitív híreket" - fogalmazott Lauda.

A labdarúgó-világbajnokságon szereplő német válogatott tagjait is feldobta az információ. "Ez nagyszerű hír! Légy mielőbb egészséges, Schumi! Nagyon boldog vagyok, amióta hallottam az ébredésedről!" - jelentette ki Lukas Podolski. Úgy tűnik, a valaha volt egyik legnagyobb sportember élete legnagyobb csatájában is nyerésre áll.