Nem iszlamisták hajtották végre a vérfürdőt?

A kenyai elnök szerint nem a szomáliai gyökerű iszlám fundamentalista szervezet, az al-Sahab milícia hajtotta végre a kenyai üdülősziget, Lamu közelében végrehajtott terrorcselekményt, amelyben mintegy félszáz személy vesztette életét.

Uhuru Kenyatta televíziós beszédében annak a véleményének adott hangot, hogy nem vallási erőszak állt a vérengzés mögött. Mindez azért érdekes, mert a milícia azt állította, fegyveresei hajtották végre a terrorakciót. Ráadásul az elkövetés módja is azt mutatja, hogy iszlám szélsőségesen állhatnak a háttérben.

Egy nappal később egy másik kenyai településen, is terrorakciót követtek el, amelyben a Daily Nation című lap szerint 15 személy vesztette életét, köztük két rendőr. Ismeretlenek kiráncigálták az embereket házaikból és hidegvérrel agyonlőtték őket.

Kenyában nem ritkák a terrorakciók, tavaly szeptemberben 67 személy vesztette életét, amikor az iszlám milicisták egy bevásárlóközpontra támadtak a fővárosban, Nairobiban.

Szerző
Témák
Kenya vérfürdő

Hende: Nemzeti helikopterflottára van szükség

Publikálás dátuma
2014.06.18. 10:31
Hende Csaba honvédelmi miniszter interjút ad az MTI újságírójának a Honvédelmi Minisztériumban 2014. június 17-én. MTI Fotó: Soó
Az ukrán válság rávilágított, hogy a biztonság nem magától értetődő, a szuverén Magyarország erős honvédséget kíván - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI-nek adott interjújában, hozzátéve: az új kihívásokra reagáláshoz pótlólagos forrásokra, a tervezett fejlesztések ütemezésének újragondolására lesz szükség. A tárca feladata lett az állami rendezvények lebonyolítása, amelyet az újonnan felállított Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal végez majd.

Az újabb négyéves ciklusát kezdő miniszter kiemelte: a honvédség három alapvető feladata az ország fegyveres védelme, az ipari és természeti katasztrófák elleni védekezésben való közreműködés és a nemzetközi szerepvállalás. Mindhárom területet érinti, hogy a Magyar Honvédség "kifutó" technikai eszközei a következő években cserére szorulnak.

Hende Csaba az előző ciklus egyik legnagyobb szakmai sikerének nevezte, hogy a 2012-ben összeállított 10 éves fejlesztési tervet teljes egészében támogatja a NATO. Kiemelte, hogy akkor még nem lehetett látni, mi fog történni az országtól keletre. Készülve a szeptemberi NATO-csúcstalálkozóra, a szövetség vezető szervei és tagországai intenzíven dolgoznak azon, milyen konkrét válaszokat igényel a kialakult helyzet, milyen megerősítő intézkedéseket, elővigyázatossági rendszabályokat kell végrehajtani - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ez pótlólagos ráfordításokat is követel.

Kiemelte, hogy az ukrán válság nyomán a 2012-es elképzeléseket, a fejlesztések ütemezését is újra kell értékelni, újabb fejlesztésekre vagy a korábban tervezettek előrehozatalára lehet szükség. Példaként említette, hogy a Gripenek fejlesztése a későbbi tervek között szerepelt. Az új helyzetre tekintettel azonban ezt előre hozták, a megvalósításhoz szükséges hárommilliárd forintos forrást határozatban vállalta kormány. Ennek eredményeként a 2016-ban felálló V4 EU harccsoportban Magyarország a közelmúltban jelentősen megnövelte vállalásait: a Magyar Honvédség egyik legfőbb feladata - egyéb szerepvállalás mellett - a harccsoport közvetlen légi támogatása.

A miniszter azt is elmondta: a nemzeti helikopterflotta - amelynek katasztrófavédelmi, terrorelhárítási, polgári védelmi és rendvédelmi feladatok ellátására is alkalmasnak kell lennie - kialakításához szükséges első lépést már megtették. Véleménye szerint a kormány a szükséges döntéseket az idén meg fogja hozni. 

Hende Csaba felidézte, hogy az elmúlt négy évben az alaptörvénytől a miniszteri szintű utasításokig újraalkották a honvédelmi jogszabályokat, továbbá ésszerűsítették, a NATO előírásaihoz igazították a honvédség szervezetét, ezáltal hatékonyabb és gazdaságosabb működést értek el.

A minisztérium 2010-es átvételekor Hende Csaba teljes átvilágítást rendelt el öt évre visszamenőleg. Ennek során mintegy tízezer oldalnyi dokumentum keletkezett, és mintegy száz bűncselekmény gyanúja miatt tett feljelentést. Ezek között több még nyomozati, több pedig bírósági szakban van, néhány ügy már lezárult. A bűncselekményekkel a honvédséget jóval több mint egymilliárd forintos kár érte - mondta a miniszter, hangsúlyozva: jogászaik azon dolgoznak, hogy minden, a tárcától jogtalanul elvett fillért visszaszerezzenek.

Hende Csaba az előző ciklus fontos eredményeként említette az önkéntes tartalékos rendszer felállítását, ez 2013 nyarán, minden idők legnagyobb dunai árvízénél vizsgázott sikeresen. Az előző ciklusban az ország fegyveres védelmi tervén alapuló szakmai számvetés szerint nyolcezerben határozták meg az önkéntes tartalékos rendszer létszámát. Jelenleg mintegy 5300 sikeresen kiképzett, esküt tett tartalékos katonája van a Magyar Honvédségnek. A következő időszakban intenzív toborzásba kezdenek - mondta Hende Csaba, hozzátéve: minden magyar állampolgár jelentkezését várja, aki elhivatottságot érez a haza fegyveres védelme iránt, és azt polgári hivatása, foglalkozása mellett szeretné végezni.

A  tárcánál az új ciklus egyik legfőbb újdonsága, hogy a hagyományos honvédelmi feladatok mellett a jövőben az állami, nemzeti ünnepek és emléknapok rendezvényeinek megszervezését és lebonyolítását is a Honvédelmi Minisztérium látja el. Ennek érdekében a HM-en belül létrehozták a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalt, amelyet társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárként Kun Szabó István, a Budapest Helyőrség Dandár eddigi parancsnoka irányít. Az ő felügyelete alá tartoznak a jövőben az állami rendezvények, a civil szervezetekkel és az egyházakkal való kapcsolattartás, a háborús kegyeleti ügyek, a hadisírgondozás, továbbá a honvédelmi kötelék és a katonasuli program is.

Orbán Viktor miniszterelnök június 6-án kérte fel Hende Csabát, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a honvédelmi tárcát 2016. március 15-ig Székesfehérvárra költöztessék. Erre a feladatra munkacsoportot hoztak létre, amely már megkezdte munkáját. Hende Csaba elmondta, a honvédelmi tárca esetében számtalan speciális szempontot is figyelembe kell venni: például katonai stratégiai, nemzetbiztonsági feltételeket, a nemzetközi együttműködésből fakadó katonai feladatok ellátását. Meg kell vizsgálni, hogy az infrastrukturális, fenntarthatósági követelmények milyen esetleges többletköltségekkel járnak. A miniszter szerint hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy minden releváns összefüggést fel tudjanak tárni. A tárca a vizsgálat eredményéről először a kormányt tájékoztatja, és az hozza meg a szükséges döntéseket

Szerző

A Riviéra volt Lázár János kedvenc úticélja

Publikálás dátuma
2014.06.18. 10:01
FOTÓ: K 2 PRESS
A francia Cote d'Azur volt Lázár János legkedveltebb úti célja hódmezővásárhelyi polgármesterként - írja a Blikk.

A Blikk közérdekű adatigénylés során jutott az információhoz, mely szerint Lázár János  2006 és 2012 között háromszor is elutazott kíséretével a tengerparti Vallauris Golfe-Juanba, amely a híres-nevezetes Cannes tőszomszédságában található a Földközi-tenger partján.

A lap szerint Lázárék vélhetően összekötötték a kellemest a hasznossal, mert valamennyi alkalommal strandszezonban látogattak el a régi testvérvárosukba, kétszer június-július táján, egyszer pedig augusztusban. Az utazásokat nem lehet villámlátogatásnak nevezni, valamennyi alkalommal egységesen nyolc-nyolc napot töltöttek ott, bár a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint négy napot az utazás tette ki.

Lázárék személygépkocsival utaztak Vallaurisba, amely Hódmezővásárhelytől 1500 kilométernyire fekszik, a polgármesteri autó benzin és autópálya matricaköltsége 186 ezer, 195 ezer illetve 212 ezer forintot tett ki a hivatal tájékoztatása szerint.Az önkormányzat igen kiterjedt testvérvárosi kapcsolatrendszerrel rendelkezik és a kiküldetések ezekhez kapcsolódnak döntően – írta Korsós Ágnes főjegyző a Blikknek.

Szerző