Előfizetés

Zsófi a Fehér Istenben és a vörös szőnyegen

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2014.06.21. 07:50
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A 13 éves Psotta Zsófiával megtörtént az, amiről sok híres filmcsillag csak álmodik, de mégsem adatik meg neki: Cannes-ban a filmvilág figyelő szeme előtt sétált végig a vörös a szőnyegen Mundruczó Kornél rendező mellett a Fehér Isten című film világpremierjére. Ott lépdelt velük Hagen kutya is, aki Zsófival a magyar film főszereplője. A Fehér Isten elnyerte az Un certain regard szekció fődíját, Hagen pedig az idei Kutya Pálmát.

Zsófival telefonon sikerült beszélnünk, éppen többnapos osztálykirándulásra készült, a Cannes-i Filmfesztivál izgalmai után visszacsöppent az iskolai események szokásos menetébe. Idén végzi a hetediket, jól érzi magát az osztálytársai körében, akik örülnek a sikerének, s úgy érzi, a tanárai büszkék rá. Nagyon boldog, hogy a film elnyerte a szekciója fődíját.

Cannes-ba busszal utaztak, mint mondja, az út kissé fárasztó volt, de megérte, mert a fesztiválhoz hasonló kavalkádot eddig még nem látott. Izgalmasan telt az idő. Igaz, nem találkozott egyetlen filmsztár kedvencével sem, mert nem volt ott sem Leonardo DiCaprio, sem Robert Downey Jr. Viszont egy csöppet sem izgult, amikor el kellett indulni a vörös szőnyegen az esti premierre.

Az egész úgy kezdődött, meséli Zsófi, a társnőivel összebeszéltek, ők is elmennek a fotózásra, amit az iskolában meghirdettek a filmesek. Jó poén lesz, mondták, és minden komoly álmok nélkül elmentek a fotózásra.

– Amikor Kornélék az iskolától elkérték anyukám telefonszámát - meséli Zsófi -, és felhívtak, hogy menjek castingra, akkor sejtettem, hogy esetleg lehet valami komoly dolog. Eleinte izgultam a feladatok teljesítése közben, de azután rájöttem, tök fölösleges, ha nem izgulok, a teljesítményem is jobb lesz.

A forgatásról azt meséli, az egész olyan volt, mint egy óriási család. Amikor meg kellett csinálni egy jelenetet, nagyon kellett koncentrálni, de egyébként két felvétel közben jókat lehetett beszélgetni, szórakozni.

– Izgalmas volt a forgatás, nagyon élveztem, minden meglepetés volt számomra, életemben ilyenben még nem vettem részt.

Mielőtt kamera elé állt volna, elolvasta a forgatókönyvet, amiből, mint mondja, a lényeg azonnal összeállt számára.

Amit nem értettem, megkérdeztem Kornéltól, aki elmagyarázta, és ha még mindig nem volt teljesen tiszta, újra megkérdeztem, és ő mindaddig tovább magyarozott, amíg száz százalékig nem lett biztos, hogy értem.

Lili, a film kislány főszereplője sokat biciklizik, ez nem okozott gondot Zsófinak, de a trombitát meg kellett tanulnia legalább annyira kezelni, amennyit a történet kíván. A trombitának rendkívül fontos szerepe van, különösen a film végén. Zsófi teljesít is, de bevallja, a trombita nem nőtt a szívéhez, nincs is további köze hozzá. Mundruczót jó embernek és nagyon jó emberismerőnek tartja, a felnőtt színészekkel pedig jókat beszélgetett.

A film kutyás jeleneteit izgalmas volt végigcsinálnia. Ahogy meséli: különösen nagy adrenalin löket volt, amikor a kihalt pesti utcán kétszáz kutya rohan vadul utána, miközben ő hajtja a kerékpárt. Félni egyáltalán nem félt, hiszen a kutyák barátságosak és jól neveltek voltak valójában, ő pedig határozottan szereti a kutyákat. Hagennel jól össze is barátkozott, úgy készültek fel a szerepükre, hogy kisebb feladatokat kellett együtt elvégezniük, s közben szoros kapcsolat alakult ki köztük.

Búcsúzóul azt is elárulta, a film olyan mélyen megérintette, hogy most úgy érzi, komolyan foglalkoztatja a gondolat, hogy a színészi pályát választja. De csak akkor, teszi hozzá, ha valóban érzi, hogy rátermett.

Közelkép - Megkóstolták Magyarországot

A Dining guide top 100 étteremkalauz, aminek megjelent a 2014-es kiadása, régóta mérce. Nagy példányszáma mutatja, hogy közel sem csak a szakmabeliek forgatják. 

Kialakult már Magyarországon egy olyan réteg, amelyik tudatosan jár vendéglőkbe. Vagy egyszerűen csak érdekli a gasztronómia, amit a szakácskönyvek, főzéssel foglalkozó tévéműsorok garmadája bizonyít. És ahogy a trabantos is szeret Mercedesekről, minden bizonnyal az is szeret jó, vagy akár csúcsminőségű vendéglőkről olvasni, aki nem engedheti meg magának, vagy csak olykor-olykor, hogy ezekbe betérjen.

A versenyt pedig sokan imádják, kedvelik, ha rangsort állítanak fel, amin persze aztán vitatkozni lehet, hogy mennyire egyezik a véleményünkkel. A Dining guide emberei inkognitóban tesztelnek, a lehetőségek szerint egy helyre többször visszatérnek. Vizsgálják a külcsínt, az alapanyagok minőségét, az elkészítés módját, az ízek harmóniáját, a kreativitást, és persze a kiszolgálást, tálalást. A kötetben tömör jellemzést adnak. Már-már túl tömöret is. Olykor írnak valamit a séfről, máskor nem. Ebben azért lehetnének egységesek a szövegek, amelyek nem szárazak, kimondottan érzékletesek, markáns, általában kertelés nélküli véleményt tükröznek.

Örvendetes, hogy a kötet külön kategóriákban tárgyalja a legjobb kínai, görög, vietnámi vendéglőket, a pubokat, hamburgerező, pizzázó, reggeliző helyeket, levesbárokat, kávézókat. És közli a magyarországi vendéglők listáját, címét, telefonszámát, nyitvatartási idejét, Vajda Péter, Sárkány Bence, Csanádi Péter szerkesztésében. Többször kiadták már a két Nobel-díjas ínyenc, Miguel Ángel Asturias és Pablo Neruda Megkóstoltuk Magyarországot című kötetét. Ezt érezheti az is, aki forgatja a Dining guide étteremkalauzt. És aztán remélhetőleg a valóságban szintén kóstol.

V4 Fesztivál és Találkozó Vácon

Izgalmas programok lesznek Vácon június 24-29-ig a V4 Fesztivál és Színházi Találkozón, ahol több külföldi teátrum is fellép.

Rögtön az első nap Szlovákiából érkezik a Zsolnai Városi Színház egy modernkori Kékszakállú történettel, melyben a halálos csábító nem herceg, hanem cipőárus. De ugyanezen a napon a Csík Zenekar is tart lemezbemutató koncertet, Amit a szívedbe rejtesz címmel. Másnap a debreceni Csokonai Színház vendégeskedik Vácon és a Quimby koncertezik.

A harmadik nap Lengyelországból látogat hozzánk az Újjászületés című produkció, ami arról szól, mi lenne, ha kapnánk egy extra életet, egy második esélyt. Dolhai Attila pedig koncertezik. Június 8-án a Csehországból érkező Tesin Színház Báthory Erzsébet, a vérgrófnő címmel mutat be darabot, Hobo pedig bandájával együtt ad koncertet. A zárónapon a Tetszettek volna forradalmat csinálni! című Olt Tamás darabot láthatjuk, a szerző rendezésében. Az egyszer már megrendezett fesztivál minden bizonnyal idén is sikert arat.