Előfizetés

Kő, papír, ollót játszanak a mosómedvék

Publikálás dátuma
2014.06.19. 17:16

Élesben megy a játék, a tét nem kicsi: egy fél ínycsiklandó keksz a győztes jutalma. A fa emelvényen a mosómacik színeiben, fekete maszkban, és csíkos farkincával Dagi, mellette pedig a Budakeszi Vadaspark uniformisában az állattréner. Feszült csend, és pattanásig feszülő idegek, csak néha Stikli csámcsogása kelt egy kis zavart. 

A tréner beszámol, keze ökölben, egy verejtékcsepp lassan legördül a homlokán. Kő. Dagi koncentrál. Papír.A tréner érzi, hogy vesztésre áll. már csak néhány pillanat és nyertest hirdetünk. Igen, mint mindig, most is nyert az ügyesebb, az okosabb és a szebb: Dagi a győztes! A tréner vereségtől megszégyenülve adja át a fél kekszet Daginknak, aki diadalittasan elropogtatja.

Mármint a kekszet, nem a trénert. A gyakorlatok nap, mint nap folytatódnak, a mosómacik pedig egyre rafináltabbak és ügyesebbek. Aki kíváncsi a többi produkcióra, melyekhez a tréner érthető módon csak asszisztál: verseny-rácsmászás, szamba-, és csa-csa-csa órák,  az látogasson el hétköznaponként a Budakeszi Vadaspark mosómedve kifutójához, délelőtt 10:00 órakor.

A magyarok 87 százaléka tiszta energiát akar

Publikálás dátuma
2014.06.17. 16:51
Fotó: Thinkstock
A Greenpeace legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyarok majdnem kétharmada elutasítja, hogy orosz hitelből, orosz nagyvállalatok bevonásával épüljön meg Paks 2, ugyanakkor nagyon magas itthon a megújuló energiaforrások támogatottsága. A megkérdezettek 87 százaléka azt szeretné, hogy Magyarország elsősorban tiszta forrásból származó energiát használjon.

A visegrádi négyek országaiban végzett közvélemény-kutatás szerint a politikusok homlokegyenest máshogyan cselekszenek, mint amit a lakosság elvárna tőlük a megújuló energiaforrások használatával kapcsolatban. A megkérdezettek szerint egyértelműen növelni kell a tiszta energiaforrások arányát, az érintett országok döntéshozói azonban elutasítják az Európai Bizottság és az egyes tagállamok erre vonatkozó javaslatait.


A 2500 fő részvételével végzett közvélemény-kutatást a Greenpeace megbízásából egy független nemzetközi közvélemény-kutató, az Ipsos készítette 2014 júniusában. A válaszadók 80 százaléka szerint a megújuló energiaforrások arányának növelése csökkentené országuk energiaimport-függőségét, és a válaszadók 76 százaléka szerint az energiamegtakarítás szintén ugyanezt segíti elő. 

A V4-országok lakosságának 86 százaléka kötelezővé is tenné az Európai Unió országaiban a megújuló energiaforrások arányának növelését, a magyar válaszadók között pedig ez az arány még magasabb, több mint 90 százalék. Az összes megkérdezett 85 százaléka emellett az energiaveszteség csökkentésére is kötelezné a tagállamokat. A paksi atomerőmű bővítését a magyarok 59 százaléka ellenzi a jelenlegi konstrukció szerint, és csupán 6 százalék az, aki kifejezetten pártolja a beruházást.

A kutatás eredménye világos jelzés a döntéshozók számára. A lakosság megújuló energiaforrásokat szeretne. "Olyan bátor vezetőkre van szükségünk, akik hallgatnak az emberek véleményére. Olyanokra, akik felismerik, hogy a régiónk energiafüggetlenségének alapja az energiahatékonyság növelése és a helyi megújuló források használata. A valódi vezetők a megújulókat választják" - mondta Mező János, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

Brazília, a zöld élharcos

Publikálás dátuma
2014.06.17. 08:30
Fotó: Thinkstock, Gettyimages.
Brazília nemcsak a futballról szól. Az óriási dél-amerikai ország világviszonylatban vezet a széndioxid-kibocsátások csökkentése terén a Science-ben közzé tett kutatások szerint. Egyidejűleg folyamatosan növeli mezőgazdasági termelését és menti esőerdőit.

Brazília a futball országaként ismert és kevesen tudják, hogy első helyen áll a világban a klimatikus változások mérséklése terén “ – erősítette meg Daniel Nepstad trópusi ökológus,az Earth Innovation Institute kutatója és társszerzője az IPCC / Intergovernmental Panel on Climate Change/ jelentésének.

2004-től kezdve a brazil földművesek és állattenyésztők megmentettek 86 ezer négyzetkilométernyi esőerdőt, ami kb. 14.3 millió futballpályának  felel meg. Ezeknek az erdőknek a megmentése 70 %-al kevesebb erdőtlenítést jelent és 3,2 milliárd tonna C02-vel kevesebbet az atmoszférában. Az erdőirtás csökkentése csak a múlt évben 1,5 %-al kevesebb káros kibocsátást eredményezett.

Mi tette lehetővé ezeket az eredményeket? Az amerikai és dél-amerikai kutatókból álló csoport szerint a bátor politikai döntések kombinációja, az erdőtlenítés-párti mezőgazdasági piac elutasítása, a védett területek növelése, ugyanakkor a szója és a marhahús előállítás emelése.

A kutatók azonban figyelmeztetnek arra, hogy ezek törékeny eredmények, amelyeknek tartóssága függ a politikai vezetők, a nemzeti és a nemzetközi vállalatok kitartásától és akarásától.