"Meghalsz te b... cigány!" - A bíró szerint nincs rasszista motiváció

Noha a  vádirat szerint az elsőrendű vádlott azt hajtogatta, hogy "meghalsz, te b... cigány!", majd biztonsági őr társával úgy megverte a sértettet, hogy az többek között többszörös orrcsont- és felsőállcsont-törést szenvedett, a Debreceni Törvényszék felmentette a vádlottakat a közösség tagja elleni, csoportosan elkövetett erőszak bűntettének vádja alól.

A két férfi súlyos testi sértés miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott, az ítélet nem jogerős. 

A Debreceni Törvényszék sajtótitkára az ítélethirdetés után elmondta: az elsőrendű vádlott halmazati büntetésül - beszámítva egy jelen esettel egyesített ügyben kiszabott büntetést - egy év hat hónap, míg a másodrendű vádlott egy év börtönbüntetést kapott, mindkettejük esetében a szabadságvesztés letöltését három év próbaidőre felfüggesztette a bíróság.

A vádirat szerint az ügy sértettje 2012 májusában, szombat hajnalban az egyik debreceni szórakozóhely after partyjára akart bejutni, miután már több helyen is szórakozott az éjszaka folyamán. A vádlottak azonban nem engedték be a roma férfit, hanem összeverték, s hogy más vendégek ne lássák, behúzták egy szeméttárolóba. A verés közben a vádirat szerint az elsőrendű vádlott azt hajtogatta, hogy "meghalsz, te b... cigány!". A bántalmazott férfi többek között többszörös orrcsont- és felsőállcsont-törést szenvedett. A vádhatóság szerint az első- és a másodrendű vádlott a sértettet azért bántalmazta, mert roma.

A járásbíróság a vádiratban foglaltaktól eltérően minősítette a tényállást: a közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetésével összefüggésben a bizonyítási eljárás lefolytatást követően nem állapította meg azt, hogy a vádlottak a roma származása miatt bántalmazták a sértettet - ismertette a sajtótitkár. A tanács elnöke szóbeli indokolása szerint a sértett ittas állapotban, agresszívan tiltakozott amiatt, hogy nem engedik be a szórakozóhelyre, és vele szemben már korábban többször történt rendőri intézkedés nem megfelelő viselkedése miatt.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte az elsőrendű vádlott részbeni beismerő vallomását, büntetlen előéletét, mindkét vádlott estében figyelembe vette az időmúlást és azt, hogy kiskorú gyermekekről gondoskodnak.

A  büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Szerző

Buszbaleset sérültekkel a fővárosban

Autóbusz és személygépkocsi ütközött Zuglóban, a Bosnyák téren csütörtök délután, a balesetben négy ember könnyebben megsérült.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint a sérülteket kórházba vitték, a Bosnyák téren a forgalom zavartalan. A Budapesti Közlekedési Központ információi szerint a 32-es busz karambolozott.

Szerző

Tűz és útzár volt az Attila úton a fővárosban

Publikálás dátuma
2014.06.19. 16:26
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Kigyulladt egy kisteherautó Budapesten, az I. kerületi Attila úton. A félpályás útlezárást késődélutánra feloldották.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a tűz miatt másik két autó is megrongálódott, a gyors oltásnak köszönhetően személyi sérülés nem történt. Az oltás, helyszínelés idején az Erzsébet híd környékén feltorlódott a kocsisor. 

Szerző
Frissítve: 2014.06.19. 20:10