Ha utazna: Bulgária a legolcsóbb, Dánia a legdrágább

Publikálás dátuma
2014.06.19. 20:45
Koppenhága Fotó: Getty Images
Az Európai Unió átlagos árszínvonalához képest Bulgáriában a legalacsonyabbak az árak, és Dániában kell az embereknek a legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk - derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat által csütörtökön közzétett adatokból.

Magyarország, ahol az árak az uniós árszínvonal 60 százalékát érik el, hátulról a negyedik a rangsorban; a legolcsóbb Bulgária és Magyarország között áll az "árversenyben" Lengyelország és Románia is, a többi uniós országban viszont kivétel nélkül magasabbak az árak, mint Magyarországon.

Bulgáriában az átlagos árszínvonal mindössze 48 százaléka az uniós átlagnak, Dániában ugyanez a mutató 140 százalék. Drágaságban Dániát Svédország, Luxemburg és Finnország követi, 130 és 123 százalékos mutatókkal. Az átlagárat összetevőire bontva az is kiderül, hogy Magyarországon az elektronikai cikkek ára közelíti meg leginkább az uniós átlagot; az ilyen termékek ára itthon mindössze hat százalékkal marad el a 28 tagállam átlagától. Ez az a mutató egyébként, amely esetében a legkisebb a szórás a tagállamok átlaga között.

Az élelmiszerek és italok ára Magyarországon az EU-átlag 80 százaléka. Ebben a termékkategóriában viszont Lengyelország a legolcsóbb, ahol az átlag 62 százalékába kerülnek a dolgok, míg Dánia a legdrágább, 140 százalékos mutatójával. Svédországban, Finnországban és Ausztriában is drágábbak az élelmiszerek az átlagnál.

Az alkoholtartalmú italok és dohánytermékek esetében a magyar árak az EU átlagának 66 százalékát érik el. Ezen a téren a legtöbb ország az átlag körüli vagy az alatti árakkal rendelkezik, az uniós átlagot a britek húzzák fel, ahol ezek a termékek az uniós átlag több mint 160 százalékába kerülnek.

Ruházkodni Magyarországon a legolcsóbb az Európai Unióban, a magyar árak az EU-átlag háromnegyedére rúgnak. Öltözködni Svédországban a legdrágább, ahol az átlag 130 százalékát kell fizetni a ruhákért. A kosárban a "személyes közlekedési eszközök", autók, motorok is szerepelnek. Ebben a kategóriában Csehország a legolcsóbb, ahol az EU-átlag 81 százalékát kell fizetni az ilyen cikkekért. Nálunk ugyanez a mutató 85 százalékon áll.

A magyar árak között az átlagot lefelé húzó, legolcsóbb termékkategória a szállodáké és éttermeké, amelyek mindössze az EU átlagának 53 százalékába kerülnek. Ezen a téren is Bulgária a legolcsóbb és Dánia a legdrágább. Előbbiben az átlag 47, utóbbiban pedig 149 százalékát kell kifizetni, de ezen a téren Svédország is csak 3 százalékponttal marad el déli szomszédjától.

Szerző

Ha megéri, hazajönnek külföldről

Több tucat külföldön dolgozó magyar informatikai szakember tért már haza külföldről, mert Magyarországon is megéri nekik elhelyezkedni a szakmájukban - közölte tájékoztatóján Bőthe Csaba, az iT Services Hungary Kft. ügyvezetője. 

Igaz, ebben szerepet játszik az is, hogy Nyugat-Európában több nagy informatikai szolgáltatónál leépítések voltak. A globális cégeknek informatikai szolgáltatást nyújtó magyarországi vállalatnál az átlag életkor alig 30 év. Az úgynevezett "Y" generációt ezért elsősorban az interneten igyekeznek megszólítani. Legutóbbi online toborzójukra 2700-an jelentkeztek több pozícióra.

Végül a legjobb 120 pályázót hívták be állásinterjúra, s közülük választják majd azokat, akiket felvesznek a céghez. Ősszel hasonló akciót tervez az iT Services, más pozíciókra. Az ügyvezető elmondta, nem csak magyarok jöttek vissza, de sok nyugat- és kelet-európai fiatal is jelenbtkezik, sőt, még dél-amerikai munkavállalóik is vannak. A cég nagy előnye, hogy a magyar informatikusok és más fiatal munkavállaló itthon is nemzetközi környezetben dolgozhatnak.

Tavaly 3617-en dolgoztak a németországi székhelyű vállalatnál, de a tervek szerint számuk idén elérheti a 3900-at.

Szerző

Még a kormány sem tudja mennyibe kerül majd a deviza-mentőcsomag

Publikálás dátuma
2014.06.19. 19:36
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Egyelőre nem állnak rendelkezésre a kormányzatnál, illetve a kormánypártoknál olyan számítások, hogy milyen költségekkel járhat a devizahitelek kivezetése a hitelpiacról - közölte Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke, miután nyilatkozatot adott a Reuters hírügynökségnek a devizahitelek ügyében, leszögezte: ennek megfelelően téves minden olyan állítás, ami konkrét összeget fogalmaz meg a devizahitelesek mentőcsomagjával kapcsolatban .Mint mondta, az interjúban is kizárólag a sajtóban megjelent becslésekről volt szó.

Gulyás Gergely a Reutersnek elmondta: a Kúria hétfői jogegységi döntése világossá tette, hogy a bankoknak kompenzálniuk kell ügyfeleiket a törvénytelen kamatemelésekért és az árfolyamrésért. Különböző becslések alapján mindez összesen körülbelül 400 milliárd forintba kerül a bankoknak. Gulyás Gergely a Reutersnek adott nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy a kormány még nem készítette el saját becslését.

Szerző