Előfizetés

101 forint lehet a nyerstej ára

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kilogrammonként 101 forintos nyerstej alapár átlagot jelez előre a 2014/15-ös kvótaév második negyedévére - közölte a szakmai szervezet.

A 2014. április 1-től 2015. március 31-ig tartó kvótaévre vonatkozó éves átlag alapár prognózisán nem változtatott a terméktanács, az továbbra is 103 forint kilogrammonként.

A terméktanács elnöksége még 2011-ben határozott úgy, hogy mivel a piaci egyensúly fenntartását elősegítő információ az egy évre előremutató nyerstej felvásárlásiár-prognózis, azt ajánlja a piaci szereplőknek, hogy alkalmazzák azt, vagy a szerződésekben legfeljebb 2,5 százalékkal térjenek el az évközi piaci változások függvényében.

A tej terméktanács elnöksége a kvótaév során negyedévente vizsgálja felül a prognózisát. A kvótaév első negyedévére 102 forintos átlagárat adott meg márciusban a szervezet, vagyis ahhoz képest most 1 forinttal mérsékelte a következő negyedévre vonatkozó előrejelzését.

A szakmai szervezet arra is felhívja a piaci szereplők figyelmét, hogy az import termékek mennyisége súlyosan zavarja a tejpiaci egyensúlyt. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a szervezet kiemelt figyelmet fordít a piaci egyensúly megtartására, ennek érdekében soron kívüli, határozott piaci intézkedéseket kezdeményez valamennyi lehetséges fórumon.

Drágult a benzin, gyengült a forint

Emelte bruttó 4-4 forinttal a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. Kissé gyengült reggel a forint az euró árfolyamához képest.

Az legújabb üzemanyag-áremeléssel a gázolaj literenkénti átlagára 422-423 forintra, a benziné 421-422 forintra nőtt.

A Mol legutóbb szerdán változtatott az árakon, akkor bruttó 5 forinttal emelte a gázolaj és 4 forinttal a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Minimálisan, de gyengült a forint

Alig mozdult a forint a főbb devizákhoz képest péntek kora reggel a csütörtök esti jegyzésekkel összevetve a bankközi piacon.

Péntek reggel hétkor egy euró 306,55 forintot ért a csütörtök esti 306,25 forint után, a svájci frankot 251,94 forinton jegyezték, csütörtök este hétkor 251,51 forinton állt.

A dollár 224,94 forint, a japán jen 2,2090 forint volt péntek kora reggel az előző esti 224,62 és 2,2054 forint után.

Egy euró 1,3623 dollárt ért péntek reggel a csütörtök esti 1,3606 dollár után.

Tíz százalékkal kisebb lehet a törlesztőrészlet

Csaknem négymillió forinttal jobban járt az az adós, aki 2007-ben 20 évre vett fel 7 millió forint hitelt, mintha ugyanakkor svájcifrankban adósodott volna el - számolta ki egy átlagos adós helyzetét a Bankmonitor.hu.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az adósoknak 3-9 millió forint jár vissza: a Kúria döntése értelmében ugyanis az árfolyamkülönbözetből adódó veszteség az adóst terheli, és csak a jogosulatlan kamatemelés és az árfolyamrés költségére számíthat.

A portál számításai szerint négy százalékos árfolyamrés ennél a hitelnél 300 ezer forintot jelent, míg 2 százaléknyi indokolatlan kamatemelés 900 ezer forintot. Az adós ennek a veszteségnek az elmúlt öt évben keletkezett részét kapja meg: de feltehetően nem készpénzben, hanem leírják a tőketartozásából. Ez a bankmonitor számításai szerint a fenti hitelnél 11 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést eredményezne.

Az azonban kérdéses, hogy a bankoknak és az államnak mennyibe fog kerülni az újabb adósmentés. Egyelőre nem állnak rendelkezésre a kormányzatnál, illetve a kormánypártoknál olyan számítások, hogy milyen költségekkel járhat a devizahitelek kivezetése a hitelpiacról - közölte Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője. A bankokra vonatkozóan a sajtóban korábban megjelent számok szerint az árfolyamrésen 100 milliárd forintot, míg az egyoldalú kamatemeléseken 300 milliárd forintot bukhatnak a pénzintézetek. Gulyás Gergely az elmúlt napokban azonban tett olyan nyilatkozatot, amely arra utalt, hogy a kormány a törlesztés árfolyamát is átírná.