Elítélték a jobbikos Zagyva György Gyulát

Publikálás dátuma
2014.06.20 21:55
Zagyva György Gyula Fotó: BIELIK ISTVÁN, Népszava
Jogerősen elítélték a Hetek című hetilap két munkatársának zaklatása miatt Zagyva György Gyulát, a Jobbik volt országgyűlési képviselőjét és I. Bélát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) másik vezetőjét - írta az atv.hu. A cikk szerint - az elsőfokú elmarasztaló határozatot megerősítve - az ítélet súlyosbításáról döntött a másodfokú bíróság abban a perben, amelyet újságírók fenyegetése miatt indítottak Zagyva Gyula korábbi jobbikos parlamenti képviselő, a HVIM tiszteletbeli elnöke és I. Béla, a HVIM másik vezetője ellen. 

Zagyva György Gyula 300 ezer, I. Béla 120 ezer forintos pénzbüntetést kapott. Ha nem fizetnek, fogházbüntetéssel válthatják ki az összeget. 

Az atv.hu azt írta: a pénteki ítélethirdetésen a másodfokú bíróság súlyosbító körülménynek minősítette, hogy Zagyva György Gyula országgyűlési képviselőként és egy társadalmi szervezet tiszteletbeli elnökeként követte el a cselekményt. Az első fokon hozott próbára bocsátással szemben jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték a korábbi jobbikos politikust, míg társát az első fokon hozott megrovás helyett 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A vádlottak arra hivatkoztak, hogy személyi körülményeikben jelentős változás állt be: Zagyva azt állította, hogy amióta (2014. május) nem a Jobbik-frakció tagja, nincs munkája és nincs bevétele sem.

A jogerős ítélet szerint a pénzbüntetés napi ezer forinttal számítva fogházbüntetésre váltható, vagyis Zagyva György Gyula 300, I. Béla 120 nap elzárással válthatja ki a fizetést - írta a portál. A Váci Városi Bíróság 2012 novemberében hirdetett első fokú ítéletet Zagyva György Gyula ügyében. Az első fokon eljáró bíróság a sértettek által elmondottakra, illetve egyebek mellett egy magnófelvételre alapozva bizonyítottnak látta, hogy 2010 augusztusában Verőcén, a Magyar Sziget Fesztiválon Zagyva György Gyula és a másodrendű vádlott megalázóan bánt a Hetek című lap két munkatársával.

Az ítélet szerint a Magyar Sziget Fesztiválra riportkészítés céljából érkező újságírók már a regisztrációt követően fenyegetettséget éreztek. Ez az érzés nem elsősorban a melléjük rendelt kísérők, illetve a közöttük és a táborlakók közötti ideológiai jellegű viták miatt alakult ki bennük, hanem akkor, amikor a zárt közösségnek számító, s maguk közé "idegent" nem szívesen befogadó társaság főbb "szabályait" közölték velük. Például azt, hogy a "táboron belül "nincs demokrácia", illetve hogy azt tehetnének a "másik oldalt" képviselő két újságíróval, amit csak akarnak.

A tanácsvezető bíró idézte, amit Zagyva György Gyula az egyik újságírónak mondott, miszerint "legszívesebben nekirontana, kitaposná a belét és felkoncolná". Ez és az ehhez hasonló kijelentések megvalósították a félelemkeltés céljából való fenyegetést - jelentette ki a bíró.

Szerző

Egyre több EU-tagállamnál húzzák ki a gyufát Orbánék az új plakátkampánnyal

Publikálás dátuma
2019.02.20 17:48
A szóban forgó plakát...
Magyarország Kormánya
Ismét napirenden van a magyar jogállamiság helyzete az Európai Unióban, a legújabb, Soros és Juncker ellen hergelő, hirdetések miatt pedig egyre több és hevesebb kritika zúdul a kormányra.
Kedden ülésezett az úgynevezett általános ügyek tanácsa Brüsszelben, ahol külügyminiszterek, EU-s miniszterek vagy a helyetteseik ülnek, és tavaly ősz - vagyis a Sargentini-jelentés elfogadása -  óta rendre előkerül a "magyar kérdés" is. A mostani tárgyaláson legalább 11 tagállam képviselője fejezte ki aggodalmát a magyarországi helyzet miatt, miközben egy se vette védelmébe az Orbán-kormányt- írja a 444.hu. Ráadásul a bizottság újabb problémákat is felvetett.

Az Európai Bizottság részéről Frans Timmermans alelnök azt mondta, a bizottság eddig is egyetértett a Sargentini-jelentés legtöbb megállapításával, de az utóbbi hónapok fejleményei csak erősítették az aggodalmaikat. Az alelnök az újdonsült kedvezőtlen fejlemények között említette többek közt, hogy
  • kiderült, a magyar hatóságok két embert éheztettek a tranzitzónában
  • a kormány elüldözte a CEU amerikai diplomát adó képzéseit Magyarországról, ami példa nélküli gesztus az EU történetében
  • több mint 400 sajtóterméket vontak össze egy Fidesz-közeli kuratórium által vezetett alapítványba, és a kormány nem engedi, hogy a versenyhivatal és a médiahatóság kivizsgálja a lépés törvényességét
  • "teljes hazugságokon alapuló" reklámkampányt indított a magyar kormány az Európai Bizottság és annak elnöke, Jean-Claude Juncker ellen
A "bűnlajstrom" után a tanács dán, francia, holland, német és svéd tagja azt kérte a román elnökségtől, hogy következő lépésként tartsanak formális meghallgatást a 7-es cikkely szerinti eljárás keretében,
vagyis szenteljenek egy ülést annak, hogy alaposan kikérdezik a magyar kormány valamelyik tagját.
A hírek szerint a vita egyik legaktívabb résztvevője Michael Roth német külügyi államtitkár volt. Ő többször is szót kért, egy ízben azt javasolta, hogy a magyar sajtószabadság helyzete legyen a további vizsgálatok egyik központi témája. Máskor pedig arról beszélt, hogy nagyon komoly problémája van a kormányának azzal, hogy Magyarországon állami pénzből kampányolnak az Európai Bizottság elnöke ellen.

A magyar kormány részéről Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár válaszolt a vádakra, azt követelve, hogy a májusi európai parlamenti választásokig függesszék fel ezt a vitát, mert túlságosan átpolitizálódott. Takács többek közt megjegyezte azt is, a Sargentini-jelentés elfogadásakor szerintük csaltak az EP-ben, ezzel kapcsolatban pedig még várják az EU bíróságának döntését.

Most alapvetően a román elnökségen múlik a folytatás, vagyis az, hogy mikor veszik újra napirendre a magyar ügyet, és hogy például beidéznek-e a tanácsülésre egy magyar minisztert.
Frissítve: 2019.02.20 17:54

Meghalt egy nő egy Michelin-csillagos vacsora után Valenciában

Publikálás dátuma
2019.02.20 16:41
Bernd H. Knölle, a RIFF tulajdonosa
restaurante-riff.com
Az asszony férjén és fián kívül további 23 vendég is rosszul lett a valenciai RiFF-ben étteremben elköltött vacsora után. A közegészségügyi hatóság vizsgálatot indított, az éttermet bezárták.
Az ételmérgezést február 17-én jelentették a hatóságoknak, miután a 46 éves nőnek, a férjének és 12 éves fiuknak is hasmenése volt és hányt a RiFF étteremben elfogyasztott vacsorát követően – írta a 444.hu az El País alapján. 
Az Europa Press szerint a férj és a gyerek meggyógyult, de a nő állapota sokkal súlyosabb volt, vasárnap reggel halt meg otthonában. Később kiderült, hogy a Michelin-csillagos étteremben vacsorázók közül még 23-an észlelték magukon az ételmérgezés tüneteit.
A hatóság vizsgája, hogy az étterem aznapi menüjén szereplő kucsmagomba okozta-e a mérgezést. Azt pedig a boncolás során derül ki, hogy a nő halálát az elfogyasztott étel okozta vagy esetleg a saját hányásába fulladt bele. 
A RiFF tulajdonosa, Bernd H. Knölle közleményt adott ki, amely szerint az étterem addig zárva marad, amíg ki nem derül, mi okozta a tömeges ételmérgezést.
Frissítve: 2019.02.20 16:42