A megrázó gyerekbántalmazási ügyben mindenki ártatlan

Publikálás dátuma
2014.06.20. 22:07
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
 Munkajogilag nem tehető felelőssé, vagyis nem sújtható fegyelmivel a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője a Szigetszentmiklóson történt, nagy vihart kavart gyermekbántalmazási ügy miatt - foglalta össze a helyi képviselő-testület által még szerdán hozott döntést a város polgármestere péntek este a távirati iroda érdeklődésére.

Az Indexen pénteken jelent meg egy cikk, idézve a szerdai határozatot, amely szerint a testület …"Kerekes Lászlóval szemben a vezető szakmai felelőssége megállapítása tárgyában indított eljárás eredményeként (…) fegyelmi felelősséget nem állapít meg, továbbá vétkes kötelezettségszegés miatti hátrányos jogkövetkezményt nem alkalmaz vele szemben". Az Index szerint a képviselő-testület 12 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett hozta meg döntését.

Szabó József (Fidesz-KDNP) polgármester nem kívánta részletezni a döntést, szerinte ugyanis  bármit mondana, az úgyis csak magyarázkodásnak tűnne. Hozzátette: zárt ülésen, a személyiségi jogokat szem előtt tartva alaposan megtárgyalták a fegyelmi felelősség kérdését, de munkajogilag "nem tudnak mit kezdeni".

A Blikk tavaly november 26-án számolt be arról, hogy a szigetszentmiklósi pár évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiúkkal". A büntetőper vádirata szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták, illetve szexuálisan is bántalmazták. Az eset körülményeinek tisztázására vizsgálatot indított a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala és Székely László ombudsman is.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott idén január 17-én fegyelmi eljárást indított a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szemben, egy családgondozót pedig azonnali hatállyal felmentett. A vizsgálatok során kiderült, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer nem működött megfelelően, ezért fordulhatott elő, hogy a súlyosan bántalmazott gyermekeket csak 2012-ben emelték ki a családból, és helyezték nevelőszülőkhöz.

A megyei kormányhivatal korábbi tájékoztatása szerint a gyerekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőknél, amikor egy újabb pszichológiai vizsgálaton a szexuális bántalmazás gyanúja felmerült. Ekkor a városi gyámhivatal büntetőfeljelentést tett, valamint megszüntette a szülők gyermekekkel való kapcsolattartási jogát.

A házaspár ellen nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség. A vádirat kivonata szerint a szülők Szigetszentmiklóson nevelték közös kiskorú gyermekeiket, de a azok megfelelő élelmezéséről, ruházkodásáról nem gondoskodtak, óvodába egyáltalán nem, iskolába rendszertelenül járatták őket. A gyerekeket kicsi koruktól - a sértettek első emlékeitől kezdve - 2012. január 23-ig tettlegesen és szexuálisan napi rendszerességgel bántalmazták. A január 23. óta a Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőper teljes időtartamára zárt ülést rendeltek el.

A szigetszentmiklósi képviselő-testület április 30-án tárgyalta a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok tavalyi ellátásáról szóló beszámolót, s azt vita és ellenvélemény nélkül elfogadta. Az értékelésben nem szerepelt a tavaly kitudódott súlyos gyermekbántalmazási ügy. Szabó József az áprilisi ülést követően erről azt mondta, az értékelés azért nem tért ki a gyermekbántalmazásra, mert "maga az ügy" 2012-es, és helyi vizsgálata - beleértve egy fegyelmi eljárást is - még tart. Hozzátette, hogy a vizsgálat eredményét önálló előterjesztésként viszi a testület elé.

Szerző

Luis Suarez, El Pistolero

Publikálás dátuma
2014.06.20. 20:10
Luis Suarez csókoltat mindenkit. Fotó: Julian Finney/Getty Image
Tudják ki volt az az ősz, kopasz, bajuszos ember, kezében vizes flaskákkal, akihez Luis Suarez, az uruguayiak nemzeti hőse odarohant az angolok ellen lőtt második gólja után? A montevideói El País már az uruguayi győzelem éjszakáján felfedte az illető kilétét. Walter Ferreirának hívják, s ő az uruguayi válogatott gyúrója. S hogy miért éppen vele ünnepelte az uruk El Pistolerója (Céllövője) bombagólját, s miért mutogatott rá a kamerák kereszttüzében, mintha azt mondaná: ő a tettes. Neki köszönhetek mindent.

Ferreira valóban mágus. 28 nappal ezelőtt, már a vébére készülő uruguayi válogatott összetartásán, egy edzés közben El Pistolero a bal térdéhez kapott. Az első vizsgálatok porcleválást állapítottak meg, s a letört porc olyan rossz helyen lehetett, hogy éles fájdalmat okozott a játékosnak. Tragédia. A válogatott első számú sztárja, Céllövője, gólrekordere nem lehet ott a szomszéd országban rendezett világbajnokságon? Ott, ahol elődei 1950-ben elhódították a trófeát, s kis szerencsével ez a hőstett most megismételhető.

De az uruknak nemhogy szerencséjük nem volt, éppen a legnagyobb szerencsétlenség fenyegette őket. Nem volt mit tenni, Suarezt meg kellett operálni. Az artroszkópikusan elvégzett műtét ugyan nem ejtett nagy sebet, de a felépülés heteket vehet igénybe - kesergett mindenki, aki a Céleste (a Világoskékek) körül serénykedett. Ferreira, a válogatott gyúrója azonban nem panaszkodott, hanem munkához látott. Naponta órákon át foglalkozott a játékossal, gyúrta, mozgatta a sérült bal térdet, fokozatos terhelésnek vetette alá, miközben tartotta benne a lelket és biztatta: higgyen. Higgyen a csodában, az isteni gondviselésben, s persze az orvostudományban, amely ma tényleg csodákra képes.

És Suarez hitt, miközben keményen dolgozott. Costa Rica ellen nem léphet pályára, még nem száz százalékos - közölte az elkeseredett szurkolókkal Óscar Tabárez szövetségi kapitány. S a Céleste 3-1-es vereséget szenvedett a "kis" közép-amerikai ország csapatától. Suarez a kispadon ülve idegességében elfogyasztotta a gyűrűs ujját.

Anglia ellen játszania kell - harsogták a montevideói lapok. Az angolok rettegnek tőle, a Liverpool csatáraként a Premier League gólkirálya volt, nélküle nem nyerhet a csapat, s két vereséggel szégyenszemre utazhat haza. De mi történik, ha a bal térde nem bírja a terhelést? Iszonyatos rizikó egy világbajnoki tétmeccsen egy félig-meddig felépült játékost bevetni. Ugye emlékszünk az 1954-es vébé-döntőre? Puskás fájós lábán elment a meccs.

De Suarez játszani akart, Tabarez pedig vállalta a felelősséget. A végeredményt tudjuk: El Pistolero két gólt lőtt "kenyéradóinak", s az angolok alighanem csomagolhatnak. A 27 éves Luis Suarez hatgyermekes család negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot. Még egész kicsi volt, amikor szülei elváltak, édesanyjuk egyedül nevelte őket. A szegénységből csak valami csoda által keveredhettek ki. Vagy valamelyik állandóan focizó fiú tehetsége révén. (Luis bátyja is profi futballista lett.) Tehetségben Luis látszott a legjobban eleresztve. Már 18 évesen játszott a Nacional Montevideo csapatában, amelyet a bajnoki cím megszerzéséhez segített, s lőtt 29 mérkőzésen 12 gólt.

Vitték is rögvest külföldre. Már 2006 nyarán leigazolta a holland FC Groningen, potom 800 ezer euróért. De itt csak egy szezont töltött, 29 meccsen 10 gólt szerzett és tovább lépett az Ajaxhoz. Az ázsiója már 7,5 millió volt. Egy BL-selejtezőn mutatkozott be új csapatában, góllal, persze. Mellesleg kiosztott három gólpasszt és kiharcolt egy 11-est. Már az első idényben 14 gólt szerzett, a másodikban viszont 22-ig meg sem állt. Alig volt 21 éves, s már ő volt az Ajax csapatkapitánya. Meghálálta a bizalmat, mégpedig gólokkal: 33 mérkőzésen 35 gólt szerzett. Hollandiai uralkodásának idején összesen 111 góllal terhelte meg az ellenfél kapuját. S megkapta az El Pistolero nevet.

Nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen tehetség nem maradhat sokáig a "kis" holland bajnokságban. Jött a Liverpool, s 2011 januárjában vitte is 26,5 millió euróért. Csereként debütált, s mondanunk sem kell, gólt lőtt a Stoke Citynek. Nem sokkal később, a Norwich City ellen megszerezte első mesterhármasát, s már az első angliai szezonja során 39 meccsen 17 gólt szerzett. A következő évadban ezt is túlteljesítette: 40 mérkőzés és 29 találat állt neve mellett a statisztikában. De még volt feljebb. A mostani idényt a Premier League gólkirályaként és legjobb játékosaként fejezte be.

S most itt van ez a dupla "második hazájának" válogatottja ellen.

Szamba, számok

0 olyan csapat jutott tovább a vb-ken, amely az első két meccsét elveszítette.
1 védést jegyez eddig Joe Hart angol kapus - miközben kapott négy gólt.
2 lövése (fejese) volt Luis Suáreznek az angolok elleni 2-1 során. Mindkettő eltalálta a kaput, s mindkettő gól lett!
2,87 továbbra is a gólátlag az idei vb-n. 1958 óta ez a 2. legmagasabb szám.
4 legutóbbi meccsét elbukta Roy Hodgson: kettőt most az angolokkal, s kettőt a svájci válogatottal
7 szabálytalanságot szenvedett el a görög Szamarasz a japánok ellen. Egy partin sem "faragtak" még senkit ennyire.
8 lövésenként szerez egy gólt Mario Balotelli - a legutóbbi 4 szezon alapján (a büntetőket nem számítva), ami totál átlagosnak mondható.
29. lövéséből talált a kapuba a vb-ken Wayne Rooney.
75,9 százalékos passzpontossággal zártak a csapatok az Anglia-Uruguay meccsen. Ez a legrosszabb teljesítmény a mostani tornán. A legjobb produkció is az angolokhoz fűződik: az olaszok ellen 92,2-t értek el a felek.
97 százalékban értek célba Cross Barkley passzai és beadásai.
100 százalékban nyerte a fejpárbajokat Steven Gerrard. Más kérdés, hogy az egyik gólpasszt ért Suáreznek…

Szerző

Luis Suarez, El Pistolero

Publikálás dátuma
2014.06.20. 20:10
Luis Suarez csókoltat mindenkit. Fotó: Julian Finney/Getty Image
Tudják ki volt az az ősz, kopasz, bajuszos ember, kezében vizes flaskákkal, akihez Luis Suarez, az uruguayiak nemzeti hőse odarohant az angolok ellen lőtt második gólja után? A montevideói El País már az uruguayi győzelem éjszakáján felfedte az illető kilétét. Walter Ferreirának hívják, s ő az uruguayi válogatott gyúrója. S hogy miért éppen vele ünnepelte az uruk El Pistolerója (Céllövője) bombagólját, s miért mutogatott rá a kamerák kereszttüzében, mintha azt mondaná: ő a tettes. Neki köszönhetek mindent.

Ferreira valóban mágus. 28 nappal ezelőtt, már a vébére készülő uruguayi válogatott összetartásán, egy edzés közben El Pistolero a bal térdéhez kapott. Az első vizsgálatok porcleválást állapítottak meg, s a letört porc olyan rossz helyen lehetett, hogy éles fájdalmat okozott a játékosnak. Tragédia. A válogatott első számú sztárja, Céllövője, gólrekordere nem lehet ott a szomszéd országban rendezett világbajnokságon? Ott, ahol elődei 1950-ben elhódították a trófeát, s kis szerencsével ez a hőstett most megismételhető.

De az uruknak nemhogy szerencséjük nem volt, éppen a legnagyobb szerencsétlenség fenyegette őket. Nem volt mit tenni, Suarezt meg kellett operálni. Az artroszkópikusan elvégzett műtét ugyan nem ejtett nagy sebet, de a felépülés heteket vehet igénybe - kesergett mindenki, aki a Céleste (a Világoskékek) körül serénykedett. Ferreira, a válogatott gyúrója azonban nem panaszkodott, hanem munkához látott. Naponta órákon át foglalkozott a játékossal, gyúrta, mozgatta a sérült bal térdet, fokozatos terhelésnek vetette alá, miközben tartotta benne a lelket és biztatta: higgyen. Higgyen a csodában, az isteni gondviselésben, s persze az orvostudományban, amely ma tényleg csodákra képes.

És Suarez hitt, miközben keményen dolgozott. Costa Rica ellen nem léphet pályára, még nem száz százalékos - közölte az elkeseredett szurkolókkal Óscar Tabárez szövetségi kapitány. S a Céleste 3-1-es vereséget szenvedett a "kis" közép-amerikai ország csapatától. Suarez a kispadon ülve idegességében elfogyasztotta a gyűrűs ujját.

Anglia ellen játszania kell - harsogták a montevideói lapok. Az angolok rettegnek tőle, a Liverpool csatáraként a Premier League gólkirálya volt, nélküle nem nyerhet a csapat, s két vereséggel szégyenszemre utazhat haza. De mi történik, ha a bal térde nem bírja a terhelést? Iszonyatos rizikó egy világbajnoki tétmeccsen egy félig-meddig felépült játékost bevetni. Ugye emlékszünk az 1954-es vébé-döntőre? Puskás fájós lábán elment a meccs.

De Suarez játszani akart, Tabarez pedig vállalta a felelősséget. A végeredményt tudjuk: El Pistolero két gólt lőtt "kenyéradóinak", s az angolok alighanem csomagolhatnak. A 27 éves Luis Suarez hatgyermekes család negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot. Még egész kicsi volt, amikor szülei elváltak, édesanyjuk egyedül nevelte őket. A szegénységből csak valami csoda által keveredhettek ki. Vagy valamelyik állandóan focizó fiú tehetsége révén. (Luis bátyja is profi futballista lett.) Tehetségben Luis látszott a legjobban eleresztve. Már 18 évesen játszott a Nacional Montevideo csapatában, amelyet a bajnoki cím megszerzéséhez segített, s lőtt 29 mérkőzésen 12 gólt.

Vitték is rögvest külföldre. Már 2006 nyarán leigazolta a holland FC Groningen, potom 800 ezer euróért. De itt csak egy szezont töltött, 29 meccsen 10 gólt szerzett és tovább lépett az Ajaxhoz. Az ázsiója már 7,5 millió volt. Egy BL-selejtezőn mutatkozott be új csapatában, góllal, persze. Mellesleg kiosztott három gólpasszt és kiharcolt egy 11-est. Már az első idényben 14 gólt szerzett, a másodikban viszont 22-ig meg sem állt. Alig volt 21 éves, s már ő volt az Ajax csapatkapitánya. Meghálálta a bizalmat, mégpedig gólokkal: 33 mérkőzésen 35 gólt szerzett. Hollandiai uralkodásának idején összesen 111 góllal terhelte meg az ellenfél kapuját. S megkapta az El Pistolero nevet.

Nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen tehetség nem maradhat sokáig a "kis" holland bajnokságban. Jött a Liverpool, s 2011 januárjában vitte is 26,5 millió euróért. Csereként debütált, s mondanunk sem kell, gólt lőtt a Stoke Citynek. Nem sokkal később, a Norwich City ellen megszerezte első mesterhármasát, s már az első angliai szezonja során 39 meccsen 17 gólt szerzett. A következő évadban ezt is túlteljesítette: 40 mérkőzés és 29 találat állt neve mellett a statisztikában. De még volt feljebb. A mostani idényt a Premier League gólkirályaként és legjobb játékosaként fejezte be.

S most itt van ez a dupla "második hazájának" válogatottja ellen.

Szamba, számok

0 olyan csapat jutott tovább a vb-ken, amely az első két meccsét elveszítette.
1 védést jegyez eddig Joe Hart angol kapus - miközben kapott négy gólt.
2 lövése (fejese) volt Luis Suáreznek az angolok elleni 2-1 során. Mindkettő eltalálta a kaput, s mindkettő gól lett!
2,87 továbbra is a gólátlag az idei vb-n. 1958 óta ez a 2. legmagasabb szám.
4 legutóbbi meccsét elbukta Roy Hodgson: kettőt most az angolokkal, s kettőt a svájci válogatottal
7 szabálytalanságot szenvedett el a görög Szamarasz a japánok ellen. Egy partin sem "faragtak" még senkit ennyire.
8 lövésenként szerez egy gólt Mario Balotelli - a legutóbbi 4 szezon alapján (a büntetőket nem számítva), ami totál átlagosnak mondható.
29. lövéséből talált a kapuba a vb-ken Wayne Rooney.
75,9 százalékos passzpontossággal zártak a csapatok az Anglia-Uruguay meccsen. Ez a legrosszabb teljesítmény a mostani tornán. A legjobb produkció is az angolokhoz fűződik: az olaszok ellen 92,2-t értek el a felek.
97 százalékban értek célba Cross Barkley passzai és beadásai.
100 százalékban nyerte a fejpárbajokat Steven Gerrard. Más kérdés, hogy az egyik gólpasszt ért Suáreznek…

Szerző