Újabb három várost esett el Irakban

Az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) dzsihádista harcosai vasárnap újabb három iraki várost vontak ellenőrzésük alá az észak-iraki Anbar tartományban, jelentette helyi biztonsági forrásokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

Vasárnap reggel a kormánycsapatok visszavonultak Rawa, Ana és Rutba városokból, a szélsőséges fegyveresek nagyon gyorsan reagálva azonnal átvették a három település kontrollját, nyilatkozta a hírügynökségnek egy névtelenséget kérő katonai forrás.  

A hadsereg vezérkara nem kommentálta a hírt, de jelezte, az esti órákban sajtótájékoztatót tart, amely során ismerteti a fejleményeket.

Szerző

Kerry villámlátogatáson Egyiptomban

Meglepetésszerű,  villámlátogatásra érkezett vasárnap az egyiptomi fővárosba John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki Abdel Fattah el-Sziszi volt tábornok két héttel korábbi  elnöki beiktatása óta meglátogatja a legnépesebb közel-keleti arab államot.

Az amerikai diplomácia vezetője egyeztet Sziszivel, ismerteti Washington fenntartásait a kairói kormányzat intézkedéseivel szemben, amelyek amerikai vélemény  szerint  megosztják a társadalmat.   

A látogatás időzítése nem valószínűleg nem véletlen. Szombaton ugyanis az egyiptomi bíróság megerősítette a tavaly nyáron elnöki tisztségéből elmozdított Mohamed Murszi 183 támogatójára áprilisban kimondott halálos ítéletet.

Az elítéltek között van a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom legfelsőbb vezetője, Mohamed Badíe is. Az új vezetés időközben terrorcsoportnak nyilvánította a Muzulmán Testvériséget.

Szerző

Putyin támogatja is meg nem is Porosenko béketervét

Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatja Petro Porosenko ukrán elnök béketervét, amelynek része a péntek éjféltől egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet, de kifogásokat is megfogalmazott. Arra figyelmeztetett, hogy a szembenálló felek közötti tárgyalások nélkül életképtelen és irreális marad minden elképzelés.

A tűzszünet ellenére szombaton is folytatódtak a harcok, az egyik orosz határ menti átkelőhelynél kirobbant lövöldözésben hat ukrán és egy orosz határőr is megsérült. Az ukrán határőrség szerint a felkelők támadták meg az ellenőrzőpontot a luhanszki területen. A lövöldözés következtében az ukrán határőröknek át kellett lépni orosz területre.

A harcokban megsebesült 6 ukrán határőr közül kettőnek súlyos az állapota. Oroszország tiltakozott az incidens miatt és jelezte, elfogadhatatlannak tartja, hogy átlőjenek területére.  

A Kreml sajtószolgálata által szombaton nyilvánosságra hozott közleményben Putyin megengedhetetlennek nevezte, hogy az egyoldalú tűzszünet kihirdetése után folytatódott a harc Ukrajnában, aminek eredményeként "Oroszország területén csapódnak be és robbannak fel lövedékek, ami nemcsak anyagi károkat okoz, hanem veszélybe sodorja honfitársaink életét és egészségét".

Az orosz államfő felszólította az egymással szembenálló feleket, hogy hagyjanak fel minden harci cselekménnyel és kezdjenek tárgyalásokat. Porosenko béketervéről pedig azt állítja az közlemény, hogy "nem lesz életképes és reális, ha nem követik a tárgyalásos folyamat megkezdését célzó konkrét lépések".

Az elnöki közlemény hangneme változást mutat az első reakciókhoz képest. Bár leszögezi, hogy Porosenko béketervének nem lehet ultimátum jellege, megengedőbb, mint a pénteki moszkvai reakció, amikor még egyértelműen ultimátumnak nevezték a 14 pontos tervezetet.  

Putyinnak nem lesz könnyű dolga, mert az európai vezetők azt várják el tőle, hogy fegyverletételre  vegye rá az oroszbarát szakadárokat, akik egyelőre  nem fogadták el sem a tűzszünetet, sem a béketervet. Egyik vezetőjük pénteken kijelentette: elutasítanak mindenfajta leszerelést, amíg a kormánycsapatok nem vonulnak vissza. Az ukrán kormányerők viszont nem vonultak ki, csupán tartják magukat a meghirdetett, 27-ig hatályos egyoldalú tűzszünethez. 

Sokat veszítettek az ukrán bankok

Az Ukrán Nemzeti Bank becslése szerint a Krím félsziget orosz annektálása miatt 22 milliárd hrivnya összegű veszteséget könyveltek el  az ukrán bankok.  A jegybank közlése szerint ezzel az ukrán bankrendszert jelentős csapás érte. A vesztesség abból adódik, hogy az Ukrán Nemzeti Bank május 6-án betiltotta az ukrán bankoknak tevékenységük folytatását a Krím-félszigeten.

Szerző