A paksi hitelszerződésről dönt a parlament

A paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges hitelmegállapodás jóváhagyásáról dönthet az Országgyűlés jövő heti rendkívüli ülésén. A Ház hétfőn 13 órától folytatja munkáját, a napirend előtti felszólalásokat a szokásoknak megfelelően az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések követik.

A határozathozatalok során születhet döntés a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges hitelmegállapodás jóváhagyásáról. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján az orosz fél maximum 10 milliárd euró összegű állami hitelt nyújt a magyar félnek a paksi atomerőmű 5. és 6. blokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására.

A képviselők emellett szavazhatnak a sport-, valamint az adótörvények módosításáról is, majd a határozathozatalokat követően Font Sándor (Fidesz) földtörvény-módosító javaslatáról kezdődhet vita.

Szerző

Meghalt a Dumaszínház egyik fellépője

Életének 37. évében, pénteken meghalt Szöllősy-Csák Gedeon Gergely televíziós rendező, humorista - tájékoztatta a Médiaszolgáltás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szombaton az MTI-t. A legtöbben stand-up comedysként, a Dumaszínház fellépőjeként ismerhették meg Szöllősy-Csák Gedeon Gergelyt. 

A humorista évek óta állt a színpadon és szórakoztatta a közönséget. Ugyanakkor rendezőként, forgatókönyvíróként is alkotott. Munkatársa volt a Magyar Televízió Klipperek című sorozatának és kreatív szerkesztőként a Repeta című ifjúsági műsorban is segédkezett.

Tevékenységhez olyan produkciók is kötődnek, mint a Páratlan történet című rövidfilm (2004), a Másik szoba című rövidfilm (2005) és a Szőke kóla (2005). Emellett dolgozott a híradóban is.

Szöllősy-Csák Gedeon Gergely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán diplomázott, életében kiemelt szerepe volt a vallásnak. A Magyar Nemzetnek adott interjúban így nyilatkozott arról, hogy fér meg egymás mellett a humor és a hit: "sokan mondják, hogy milyen távol áll egymástól a stand-up és a vallás. Ez nem igaz. (...) Istennek is van humora, lásd a kacsacsőrű emlőst". 

Az MTVA saját halottjának tekinti Szöllősy-Csák Gedeon Gergelyt.

Szerző
Témák
dumaszínház

Felavatták Weöres Sándor újraöntött szobrát

Felavatták Weöres Sándor újraöntött szobát szombaton a költő, író szülői háza előtt a Vas megyei Csöngén. A szobrot, a Kossuth-díjas Segesdi György alkotását tavaly szeptemberben színesfémtolvajok ledöntötték és feldarabolták. Mivel a szobrászművész megőrizte a félalakos portrészobor gipszmintáját, azt újra lehetett önteni.

Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a tavalyi centenáriumi emlékév volt koordinátora a költő születésének 101. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen úgy fogalmazott: a múlt évben méltó módon emlékeztek Weöres Sándorra, ám az örömbe üröm is vegyült, hiszen a költő szobrát szülői házánál összetörték, míg szülővárosában, Szombathelyen megrongálták.

Hozzátette, a kormány Csönge önkormányzata és a költő emlékét ápoló alapítvány segítségére sietett, hiszen a 400 lelkes kemenesháti település annak ellenére sem tudta volna előteremteni az újraöntés és újraállítás költségét, hogy az alkotó a mintát ingyenesen bocsátotta rendelkezésre.

Balatoni Monika úgy fogalmazott: nemzedékek tanulták és szeretik Weöres Sándor sorait, amellyel a fordítók sokszor ugyan nehezen birkóznak meg, de akik ezeken a sajátosan zenélő verssorokon nőttek fel, azok többet tudtak meg ezek által az anyanyelvükről, mint azt gyermekként felfoghatták.

Ágh Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta: a költő szobra ezután a tisztelet mellett az összefogás jelképe is lesz.

A Weöres Sándor- és Károlyi Amy-emlékház előtt álló bronzszobrot az idén április 11-én, a költészet napján állították fel újra, a munkálatokat Segesdi György megromlott egészségi állapota miatt egyik tanítványa, Lestyán-Goda János szobrászművész irányította.

Baranyi Ernő (független), Csönge polgármestere az MTI-nek az ünnepség helyszínén elmondta, hogy a helyreállítás 2,3 millió forintba került, ahhoz egymillió forinttal járult hozzá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), és ugyancsak egymillió forintot adott a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). A fennmaradó 300 ezer forint közadakozásból gyűlt össze.

Az ünnepségen elhangzott néhány vers Weöres Sándor legismertebb művei közül, a megemlékezés pedig a költő szobrának megáldásával és megkoszorúzásával zárult.

Szerző