Előfizetés

Éjszakai bizonyítás

Publikálás dátuma
2014.06.23. 07:12
Lezárták az M3-as 15 kilométeres szakaszát FOTÓ: MTI/KOVÁCS ATTILA
Helyszíni bizonyítást tartott szombatról vasárnapra virradóra a bíróság az Eva Varholíková Rezesová ellen négy halálos áldozatot okozó ittas járművezetés vádjával folyó másodfokú büntetőperben az M3-as 39 és 55 kilométerszelvénye között. 

A bizonyítási kísérlet lefolytatásáról a legutóbbi, májusi tárgyaláson kirendelt új szakértő indítványára döntött a törvényszék. Olyan típusú járműveket használtak, amilyenek a balesetben is részt vettek - azaz egy BMW X5-öst és egy Fiat Puntót - továbbá egy kamiont, amelynek vezetője szemtanúja volt az esetnek.

A járművekkel az éjszaka folyamán többször rekonstruálták a járművek baleset előtti mozgását, amit kamera rögzített és szakértő vizsgált a helyszínen, például a járművek sebessége, mozgása, láthatósága szempontjából.

A bizonyításon a szakértő mellett részt vettek az eljáró bírói tanács tagjai, az ügyész, a védő, a sértetti képviselő és a technikai személyzet, összesen mintegy húsz ember. A helyszínt rendőrök biztosították, ugyanis az M3-ast Budapest felé mintegy 15 kilométeres szakaszon le kellett zárni szombat késő estétől a vasárnap hajnali órákig.

A bizonyításon részt vehetett volna a vádlott is, de ő nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. A helyszíni bizonyítás költsége néhány százezer forint, ami ilyen ügyekben nem számít kiugróan magasnak. Ezt a költséget az állam megelőlegezi, arról a bíróság dönt majd, hogy végül ki viseli. Általában a bűnügyi költséget bűnössége esetén a vádlottnak kell megfizetnie.

Az ügyben a legközelebbi tárgyalást július elejére tűzték ki, másodfokú döntés leghamarabb július 14-én lehet. A vád szerint Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban ittasan, az M3-as autópályán, X5-ös BMW-jével 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, melyben négyen életüket vesztették.

Ujhelyi partnerséget ajánl az RMDSZ-nek

Partnerséget ajánlott a magyarság átfogó érdekképviseletében Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő az EP néppárti frakciójában ülő RMDSZ-es politikusoknak. 

Ujhelyi ezt székelyföldi útján jelentette be, miután - többek között - Winkler Gyula néppárti (RMDSZ) európai képviselővel is tárgyalt.

Az MSZP politikusa Marosvásárhelyen kijelentette: folytatni kívánja a korábbi szocialista EP-képviselő, Tabajdi Csaba által elkezdett munkát az EP kisebbségvédelmi munkacsoportjában.

Ujhelyi hozzátette: veszélyes a határon túli közösségeket a belpolitikai árkok mentén megosztani. "A Fidesz nemzetegyesítésről beszél, de álszent és megosztó lépéseken túl valójában alig tett valamit" - mondta, jelezve: az MSZP megosztottság helyett a józan szövetségkötésben hisz.

Óvakodj a pestótól!

Publikálás dátuma
2014.06.23. 07:08
Veszélyesnek mondott finomságok FORRÁS: NÉBIH
Az akár halálos kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih): eddig négyen betegedtek meg. A hatóság egy kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtik. A szarvasgombás pestót eladó Gourmand Company botrányos rágalmazásról beszél.

A baktérium, és az általa termelt toxin főként rosszul elkészített húskészítményekben fordul elő, de földdel is a szervezetbe kerülhet. Régebben főként a házi disznóvágások után fordult elő ilyen, nagyon veszélyes kolbászmérgezés, de akár egy rosszul megmosott sárgarépától is elkaphatja bárki.

A betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet, élelmiszer útján terjed, emberről emberre nem.Tünetei közé tartozik a szájszárazság, a homályos vagy kettős látás, a nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, látászavar. Ezek 12-72 órán belül tapasztalhatók, azonban akár már négy órán belül, de tíz nap múlva is jelentkezhetnek: azonnal orvoshoz kell fordulni.

Frum Zsuzsa, a Nébih sajtószóvivője szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől – szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok – betegedett meg négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen.

A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy elővigyázatosságból a vizsgálatok lezárásáig ne fogyasszanak a kistermelő Gourmand company márkajelzésű készítményeiből, amelyek biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon, vagy az interneten kerültek forgalomba. (Az egyik beteg az egy hete rendezett Hegyalja fesztiválon vásárolta. Elképzelhető, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhattak belőle.)

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megkezdte a megbetegedések járványügyi kivizsgálását, az egészségügyi ellátórendszert tájékoztatták.  Eddig Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben fordult elő megbetegedés olyanoknál, akik előtte a magyar termelő által készített termékeket fogyasztottak.

A Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg esetében már megerősítették a diagnózist, a többieknél még nem. A magyar beteg mintáit az Országos Epidemiológiai Központban, a gyanús termékeket a Nébih laboratóriumában vizsgálják.

A heol.hu megszólaltatta Keksz Zsoltot, aki megdöbbenését és sajnálatát fejezte ki. Mint mondta, bízik abban, hogy nem az ő termékük okozta a megbetegedéseket, de az már szinte biztos, hogy a vállalkozása tönkremegy.

- Öt év alatt építettük föl termékeink brandjét, de soha, semmilyen gond nem volt vele. Ráadásul a botulizmus főként húskészítményeket fogyasztóknál fordulhat elő, a mi termékeink pedig nem tartalmaznak húst, jómagam is 25 éve vegetáriánus vagyok.

Úgy tudom, hogy legelőször Franciaországban lett beteg valaki, aki magyar rokonaitól kapta a szarvasgombás pestót. A francia hatóságok értesítették a magyarokat - mondta az egri vállalkozó, aki a vizsgálat eredményét hétfőn tudja meg a NÉBIH-től. Keksz Zsolt reméli, hogy a betegek - akár az ő termékeik a ludasak, akár nem - mihamarabb meggyógyulnak.

Mindeközben a szarvasgombás pestót eladó Gourmand Company honlapján közleményt tett közzé "Botrányos rágalmazás cégünk ellen" címmel: "Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy cégünk és termékeink neve is felmerült egy élelmiszermérgezéssel kapcsolatban. Még várjuk a kért laborvizsgálati jegyzőkönyvet, emellett ügyvédhez fordulunk, hogy a rágalmazási pereket megkezdhessük a valótlan állítások miatt.

A történet, amiről mi tudomást szereztünk: egy három tagú francia család decemberben vásárolt hazánkban több kézműves terméket, köztünk a mi szarvasgombás pestónkat is. A Clostridium botulinum baktériumtól megbetegedtek, emiatt bekérték a mi termékmintánkat is.

Mivel mi névvel, elérhetőséggel vállaljuk a termékünket, a Gourmand-ot vették elő. Hivatalos tájékoztatás hétfőre várható, melyet azonnal megosztunk az érdeklődőkkel. Bízunk az ártatlanságunkban, melyet reméljük hamarosan hivatalosan is megerősítenek - írja közleményében a cég.