Előfizetés

Izrael körül forrósodik a levegő

Publikálás dátuma
2014.06.23. 11:31
Fotó: Getty Images
Az izraeli hadsereg hétfőre virradóra légicsapással válaszolt, a szíriai légierő állásait támadta a Golán-fennsíkon. Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője szerint kilenc katonai célpontot támadtak és semmisítettek meg, mert Izrael nem tűri el szuverenitásának megsértését, és meg fogja védeni állampolgárait.

Két nap alatt két irányba is fel kellett lépnie az izraeli hadseregnek – vasárnap hajnalban a Gázai-fennsíkon, hétfő hajnalban pedig a Golán fennsíkon. Szombaton a Gázai övezetből érte támadás a zsidó államot, amelyre légicsapással válaszolt, vasárnap a Golán fennsíkon, az Izrael által megszállt részen szíriai támadás ért egy vízszállító tartálykocsit. Egy, az autóban utazó 15 éves fiú meghalt, két civil megsebesült. A határ közelségében robbanások hallatszottak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, Londonban székelő szíriai emigráns szervezet azt közölte, hogy korábban vasárnap szíriai kormánycsapatok lőttek az incidens színhelyéhez özeli célpontokat.  Az izraeli hadsereg szerint a tartálykocsi elleni támadás szándékos volt, és nem a felkelők, hanem a kormányerők hajtották végre.

Legutóbb márciusban bombázott az izraeli szíriai célpontokat, néhány órával azt követően, hogy egy bomba négy izraeli katonát sebesített meg a Golán fennsíkon. Tavaly májusban Bassar el-Aszad szír elnök egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy létezik egy „népi nyomás”, igény arra, hogy újranyissák az „Izraellel szembeni ellenállás frontját”.

A Golán fennsíkot Izrael 1967-ben foglalta el, azóta bár hivatalosan hadiállapot van a két ország között, megszűntek az összecsapások, csupán kisebb fegyveres incidensek történtek, beleértve a három éve dúló szíriai polgárháború idejét is.

Putyin Bécsbe látogat

Kedden egynapos bécsi látogatásra érkezik Vlagyimir Putyin orosz elnök, néhány nappal azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török kormányfő mondott beszédet az osztrák fővárosban.

Putyin megbeszélést folytat Heinz Fischer elnökkel és Werner Faymann kancellárral, majd beszédet mond a gazdasági kamara előtt. A tárgyalásokon nyilvánvalóan szóba kerül Oroszországnak az ukrán válságban játszott szerepe. Az államfői hivatal közlése szerint Fischer elnök „minden nyitott kérdésről szót akart ejteni”. Az államfő hangoztatta, Ausztria megpróbál segíteni a válság megoldásában. Utalt arra, hogy hazája nem tér le az EU által képviselt útról, azaz a maga részéről érvényben hagyja az Oroszországgal szemben elfogadott szankciókat. Fischer hangsúlyozta, a Putyinnal folytatandó megbeszéléseken „jobban meg kívánja ismerni az orosz álláspontot”.

A bécsi kancellári hivatal azt emelte ki, a Kreml fontos partner. „Épp a kialakult helyzet miatt fontos a párbeszéd keresése” – jelentette ki Werner Faymann kormányfő szóvivője az APA hírügynökségnek. A Kreml közlése szerint a látogatás során a Gazprom szerződést kíván aláírni a Déli Áramlat megépítésével kapcsolatban. Az osztrák nyersanyagvállalat, az OMV ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott.

Putyin az osztrák fővárosban az EBESZ elnöki tisztségét is ellátó svájci államfővel, valamint Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel is megbeszélést folytat.

Medvék garázdálkodnak a bevásárlóközpontnál

Publikálás dátuma
2014.06.23. 11:17
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Szlovákiában, a Liptószentmiklósi járás Pribilina községében (Pribylina) a kertekben medvék portyáznak – írta a bumm.sk. A macik elsősorban a helyi méhészek kaptárait dézsmálják meg. Évek óta megszokott dolog, hogy egy-egy medve megjelenik a faluban, idén azonban az autókemping és a helyi múzeum területére is betörtek.

"Az elmúlt két hónapban az erdei ragadozók miatt a helyzet már elviselhetetlen. Nálunk a medvék okozzák a legtöbb gondot. Ha az állat egyszer megtanulja, miként szerezhet táplálékot a faluból, akkor rendszeresen vissza fog térni"- mondta el Milan Kohút, a település polgármestere a Sme napilapnak. "A medvék által okozott anyagi kár még elviselhető lenne, de sokkal nagyobb problémát jelent, hogy az emberek, főleg az idősek és a kisgyermekes anyák sötétedés után nem mernek kimenni az utcára"- tette hozzá.

A település vezetése engedélyt kért a járási hivataltól egy állat kilövésére. Ján Vrbičan, a helyi méhészek megbízottja a sajtónak elmondta, hogy a medvék egy héten ötször jártak a faluban, megrongálták a méhkaptárokat, közel négyszáz euró kárt okozva ezzel. Egyszer azonban a helyi bevásárlóközpont környékén is garázdálkodtak.