Bizakodás és fásultság az MSZP-ben

Publikálás dátuma
2014.06.24 07:06
Legalább negyvenen pályáznak elnökségi tagságra az MSZP-ben. Fotó: Bielik István/Népszava
Fotó: /
Bizakodóbbak lettek a fővárosi szocialisták, a vidéki alapszervezetekben azonban forrásaink szerint sokan szinte lemondtak a pártról. Nem lépnek ugyan ki az MSZP-ből és másik párthoz sem csatlakoznak, de kivárnak, ami helyben gondot okozhat az önkormányzati kampányban.

Szocialista körből úgy értesültünk, hogy a budapesti szervezetek többsége igyekszik túllépni az áprilisi, illetve a májusi vereségen és az októberi önkormányzati választásra készülni. Úgy gondolják, hogy a tisztújítás után lesz esélyük az építkezésre, vannak azonban kerületek, ahol inkább kivárnak. Azt mondják, csak akkor válhat ismét kormányzóképes erővé az MSZP, ha az új vezetőket a választók is elfogadják.

Több ismert MSZP-s lapunknak kijelentette, legalább negyvenen pályáznak elnökségi tagságra, de biztos, hogy a jelölőbizottság rostáján legalább tízen kiesnek majd. Vannak, akik szerint egészséges, hogy most bárki pályázhat elnökségi tagságra. Ez megmozgathatja a pártot és lehetőséget teremt azok számára, akik eddig a háttérben voltak kénytelenek politizálni. A lapunk által megkérdezett szocialisták nem tartanak attól, hogy a verseny kifelé nevetségessé teheti a pártot, de attól sem, hogy a korábbinál gyengébb vezetők kerülhetnek pozícióba.

Miután nincs zárt elnökségi lista, vagyis nem teljes névsorra szavaznak majd a július 19-i tisztújító kongresszus küldöttei, az új vezetésben sokféle elképzelés képviselői jelen lesznek. Ez néhány politikus szerint lehet jó, mások viszont úgy gondolják, ebben a helyzetben markáns irányra van szükség, ha a "porból" fel akarják állítani a szocialista pártot.

Forrásaink szerint Tóbiás Józsefet megnyugtató, béketeremtő politikusnak tartják az MSZP-ben, olyannak, aki képes építkezni. Abban viszont nem mindenki hisz, hogy elnökként jól kézben fogja tartani az esetleg egymástól nagyon eltérő politikusi stílust, megoldást kínáló elnökségi tagokat. Pedig az új vezetésnek nincsenek hónapjai, évei arra, hogy kijelöljék és elfogadtassák az új irányt, mert szeptemberben kezdődik az önkormányzati választási kampány - figyelmeztettek.

Budapesten a májusi EP-választás tépázta meg jobban a szocialistákat, a tagok ugyanis a parlamenti voksolás után még hittek abban, hogy az övék a legerősebb demokratikus ellenzéki párt - fogalmazott lapunknak az egyik névtelenséget kérő MSZP-s. Hozzátette: azt követően sokan el akartak menni a pártból, eltávolodtak a politikától, amikor azonban kiderült, hogy még az önkormányzati választások előtt vezérkart cserél a párt, ismét elkezdtek dolgozni.

A vidéki szervezetekben nagyobb a fásultság - mondták helyi politikusok. Az országgyűlési választási kudarc a legtöbb településen súlyosabban érintette a párttagságot, mint Budapesten. Helyben ugyanis sokan hittek abban, hogy kormányváltó hangulat van az országban, aminek következtében győzni fog a baloldali összefogás. Ezzel szemben több választókerületben a Jobbik is megelőzte az MSZP-t, amit állítólag többen mostanáig nem tudtak feldolgozni.

Az önkormányzati választásokra készülve nem mindenütt fogadják lelkesedéssel, hogy a lehetséges koalíciós partnereket helyben kell kiválasztani. Botka László, az országos választmány elnöke korábban lapunknak elmondta, ez minden önkormányzati választás előtt így volt, hiszen azt a településeken tudják, kikkel lehet a győzelem érdekében megállapodni. Most azonban más a helyzet - figyelmeztettek szocialista politikusok. Az esetleges újabb kudarc súlyát senki nem akarja cipelni.

Szerző
2014.06.24 07:06

Nem tudni, betartja-e Orbán Viktor az ígéretét

Publikálás dátuma
2018.12.10 21:20

Fotó: AFP/ CHRISTOF STACHE
A miniszterelnök korábban azt mondta, sajtótájékoztatót tart decemberben.
Nem tudni, megtartja-e Orbán Viktor azt a nagyszabású sajtótájékoztatót decemberben, amit korábban ő maga ígért meg az újságíróknak: az RTL Klub híradója megkereste a miniszterelnök sajtófőnökét, de a csatorna egyelőre nem kapott választ azzal kapcsolatban, megtartják-e ezt, és ha igen, mikor. A miniszterelnök korábban azzal hárította el az újságírói kérdéseket, hogy decemberben tart majd egy sajtótájékoztatót. Orbán eddigi utolsó magyarországi sajtótájékoztatóját a választások másnapján, április 9-én tartotta.
2018.12.10 21:20
Frissítve: 2018.12.10 21:20

Eltűnt egy tízéves kisfiú egy józsefvárosi gyermekotthonból

Publikálás dátuma
2018.12.10 20:37

Fotó: Police.hu/
A rendőrség az állampolgárok segítségét kéri Borbély Zoltán felkutatásához.
A fiú 2018. december 10-én egy VIII. kerületi gyermekotthonból ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról, a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre - közölte honlapján a rendőrség. Borbély Zoltán körülbelül 160 centiméter magas, rövid, szőke hajú. Eltűnésekor fekete cipőt, világos farmernadrágot és sötétkék kabátot viselt.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki Borbély Zoltánt felismeri, tartózkodási helyéről vagy eltűnésének körülményéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén.
2018.12.10 20:37
Frissítve: 2018.12.10 21:58