Pofátlan parkoló miatt állt le a troli a reggeli csúcsban!

Publikálás dátuma
2014.06.24. 10:06
Fotó: BKK/Facebook
A 78-as trolibusz helyett a Bethlen Gábor tér és a Lövölde tér megálló között pótlóbuszok közlekednek, mert a Nefelejcs utcában egy szabálytalanul parkoló jármű akadályozza a forgalmat - értesítette a reggeli csúcs idején az utasokat Facebook oldalán a BKK. 

A forgalmi akadály miatt a pótlóbuszok a Keleti pályaudvar M (Garay utca) végállomást nem érintik, az gyalog közelíthető meg - tudatta  a közlemény, hozzátéve, hogy kérik és köszönik az utasok türelmét és megértését.

Fél 9 tájban üzent újra a BKK a közösségi oldalon, hogy  ismét közlekedik a 78-as trolibusz a Honvéd utca és a Keleti pályaudvar M (Garay utca) között. 

Szerző

A friss prognózis megerősíti: heves zivatarok lesznek

Publikálás dátuma
2014.06.24. 09:16
Fotó: Getty Images
A reggeli friss porgnózis szerint  zivatarokra, akár 90 kilométer/óránál erősebb szélre, sőt, helyenként  nagyobb méretű jégesőre is készülnünk kell. Öt megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Tizenkét megyében és a fővárosban a várható sok eső miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A heves zivatarok miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Tolna megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés, elsősorban ezeken a területeken  a zivatarokat akár 90 kilométer/óránál erősebb szél is kísérheti, illetve nagyobb méretű jég is hullhat.

Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Veszprém, Zala és Pest megyére, továbbá Budapestre ugyancsak a heves zivatarok veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Figyelmeztettek továbbá, hogy Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint a fővárosban 24 óra alatt több mint 20 milliméter eső hullhat. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy és Tolna megyében a felhőszakadás veszélye miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19 és 26 Celsius-fok között alakul, az északi, északnyugati tájakon délután hűvösebb lesz. Késő estére 16-22 fokig hűl le a levegő.

Zivatar általában a meleg időszakban alakul ki, amikor a hőmérséklet nagysága és a napsugárzás miatt elég energia szabadul fel, és ennek a feláramlásnak -ami gyakran igen heves is lehet -  köszönhetően létrejön a zivatarfelhő. A zivatarok, különösen, amikor egy forró, meleg periódust egy markáns hidegfront szakít meg, zivatarláncokba rendeződhetnek. Az ilyen láncokban kialakulhatnak fejlett zivatarfelhők is, amelyeket szupercellának nevezünk.

Szerző

Sao Paulo, a pizza világfővárosa

Publikálás dátuma
2014.06.24. 08:14
Fotó: Facebook
Nem Nápoly, még csak nem is New York a pizza világfővárosa, hanem Sao Paulo, és a futball-világbajnokság tovább erősítheti a leghíresebb olasz nemzeti eledel népszerűségét.

A brazil nagyvárosban 6 ezer pizzeria működik, ami nem csoda, hiszen Sao Paulo lakosságának közel egyharmada, 6 millió ember itáliai származású. A havi termelés 43 millió pizza, több mint Nápolyban és több mint New York-ban. A legrégibb üzleta Casteloes, immár 80 esztendős. Az utóbbi években divat lett a metróállomásokon nyílt pizzeria is.

Azért azok, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, alighanem égbe kiáltanak, ha megtudják, hogy milyen variációkkal lepik meg a Sao Paulói fogyasztókat. Az még hagyján, hogy sok helyütt „tölcsér” formába töltik a pizza-feltételeket. De elkövetik például azt a szentségtörést, hogy a lisztbe banánt vagy amazóniai gyümölcsöket kevernek. A legvadabb azonban az a „finomság”, amelyben a mozzarellás-paradicsomos klasszikus forró pizzát nyakon öntik egy jéghideg csokoládé-fagylalttal….

Szerző