Olajfinomító az iszlamisták kezén

Az iraki kormánycsapatok képtelenek megálljt parancsolni az iraki iszlamista fegyvereseknek. Az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) dzsihadistái újabb kulcsfontosságú területeket kaparintottak meg. Ezúttal az ország legnagyobb, Baidzsiban található olajfinomítóját foglalták el. A Bagdadtól 200 kilométerre lévő finomító stratégiailag is fontos, hiszen részint innen látják el árammal a fővárost. Egy ízben már rövid időre elfoglalták a várost, akkor azonban a kormányerőknek sikerült visszafoglalniuk.

Emellett egyebek mellett egy Szíria melletti határátkelőt is elfoglaltak. A határőrök, akik eddig Al-Walidban teljesítettek szolgálatot, dél felé vonultak vissza. A német Spiegel szerint a szélsőségesek már hétvégén is több határátkelőt próbáltak lerohanni nemcsak Szíria, Jordánia felé is. Közben a kurdok is elfoglaltak egy állomást, így a nyugati szakaszon már egyetlen határátkelő sincs a bagdadi kormányerők kezén.

Az ISIS az eltelt két hét alatt több nagyvárost foglalt el, köztük a milliós metropoliszt, Moszult. Az áram- és gázszolgáltatás felett is át akarták venni az ellenőrzést. Az ISIS múlt héten Tal Afarba is bevonult, s fennhatóságát a helyi repülőtérre is kiterjesztette – közölte a kormány. A lakosság nagy része elmenekült a területről. A szélsőségesek súlyos harcokat folytattak az elmúlt napokban a kormányerőkkel, s a síita többségű Tal Afar jelentős részét ellenőrzésük alá vonták. Közlésük szerint „katonák százait” ölték meg előrenyomulásuk során. A Spiegel szerint az ISIS már 1700 síita katonát gyilkolt meg.

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfői bagdadi látogatása során figyelmeztetett arra, mihamarabb meg kell alakítani az új kormányt, amelyben minden nagyobb nemzetiségnek, vallásnak, a síitáknak, szunnitáknak, kurdoknak helyet kell szorítani.

A kurdok azonban egyre kevésbé érdekeltek a közös ország fenntartásában. Masszud Barzani, az autonóm kurd régió elnöke a CNN-nek elmondta, elérkezett az idő arra, hogy a kurdok saját kezükbe vegyék sorsukat, s döntsenek jövőjükről.

Szerző

Mégsem alakul szélsőjobb frakció

A korábbi hírekkel szemben mégsem tudnak frakciót alakítani az Európai Parlamentben a jobboldali radikális pártok. Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője az ANP holland hírügynökségnek elmondta, kudarcot vallottak a képviselőcsoport megalakítására tett erőfeszítések, s nem tudtak hét különböző ország pártjaival szövetséget kötni. Hétfőig kellett volna megállapodásra jutniuk. A frakcióalapítás számos kedvezménnyel jár, hiszen az adott pártszövetség egy sor bizottsági helyhez juthat, s több támogatást kaphat a brüsszeli büdzséből.

Wilders ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy még ebben az évben sikerül frakciót alapítaniuk. Ugyanakkor hozzátette, mindenáron nem akarnak képviselőcsoportot létrehozni. Kizárta ugyanakkor a koalíciós együttműködést a lengyel Új Jobboldali Kongresszussal (KNP). mintegy két hete egyébként még úgy tűnt, hogy a KNP-t is beveszik az együttműködésbe. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnökének nem lett volna ellenére ez a megoldás, ugyanakkor Wilders mellett az osztrák Szabadságpárt (FPÖ), valamint a litván Rend és Igazságosság Pártja is elzárkózott ettől.

Elfogadhatatlannak tartják ugyanis a KNP 72 éves vezetője, Janusz Korwin-Mikke több megnyilatkozását. A politikus a halálbüntetés lelkes pártfogója, egy ízben pedig Adolf Hitler intellektuális teremtményének nevezte az EU-t. Mint mondta, Európát „elárasztják az arabok, berberek, kínaiak, egyiptomiak (…)”.Meggyőződése, hogy a nők genetikailag nem egyenrangúak a férfiakkal, Hitlert pedig fel kellene menteni, mert „nem akart milliókat megölni”. „Mutassanak egyetlen mondatot, ami igazolja, hogy Hitler tudott a zsidók megsemmisítéséről” – jelentette ki a Do Reczy című hírmagazinban.

Korwin-Mikke az EP-t egyfajta ugródeszkának akarja felhasználni, célja ugyanis a lengyel parlamentbe való bekerülés. Az EP-ből szerzett pénzzel akarja megerősíteni pártját. Még az EP választást követően egy lengyel csatornának elmondta, hogy az első három hónapban olyan felfordulást okoz majd az Európai Parlamentben, amit sokáig emlegetnek majd.

Marine Le Pen azt már korábban közölte, nem hajlandó a magyarországi Jobbikkal és a görög Arany Hajnallal szövetkezni. A szélsőjobb frakció megalakulásának meghiúsulása azért nem jelenti azt, hogy ne lenne euroszkeptikus képviselőcsoport az EP-ben: a brit UKIP vezérletével alakulhat meg a Szabadság és Demokrácia Európája (EFD), amelynek egyebek mellett a német Alternatíva (AfD) is tagja.

Szerző

Gyerek-szexrabszolgák Amerikában - Interneten keresztül prostituálják

Publikálás dátuma
2014.06.24. 09:35
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Egy országos bűnüldöző művelet keretében a múlt héten 168 gyereket sikerült kiszabadítani a szexkereskedelem hálójából és ugyanebben az időszakban 281 kerítőt is elfogtak az Egyesült Államokban - közölte a Szövetségi Nyomozó Iroda. Az FBI igazgatója rámutatott, hogy a gyerekek szexuális kizsákmányolása ezúttal nem egy távoli országban, hanem az Egyesült Államok történt. 

James Comey  aggasztónak nevezte, hogy egyre többen vannak azok a gyerekek, akiket az interneten keresztül prostituálnak.Az FBI által 2003-ban indított Elvesztett Ártatlanság elnevezésű program keretében eddig mintegy 3600, szexuális szolgáltatásokra kényszerített gyereket szabadítottak ki.

A szövetségi nyomozók immáron nyolcadik alkalommal hajtottak végre hasonló, országos méretű razziát. A múlt heti akció 106 amerikai városra terjedt ki.

Az FBI februárban 16 gyerek kiszabadításáról, és több mint 45 kerítő letartóztatásáról számolt be.

Szerző