Előfizetés

A Hamász-vezér állítja, nem tud az elrabolt izraeliekről

Publikálás dátuma
2014.06.24. 11:32
Izrael, Jeruzsálem, 2014 június. Készülnek a plakátok a három eltűnt tinédzserről. Fotó: Getty Images
Háled Mesaal, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom Katarban élő vezetője tagadta, hogy tudomása lenne a három elrabolt izraeli tizenévesről - közölte az izraeli közszolgálati rádió kedden.

Mesaal az emberrablás óta első ízben szólalt meg, amikor hétfőn kijelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtévének, hogy a Hamász vezetősége nem küld utasításokat a fegyveres szárny terepen működő aktivistáinak, mikor és hogyan tevékenykedjenek. 

"Ha kiderül, hogy valóban emberrablásról van szó, akkor áldassék a rablók keze" - tette hozzá. Mesaal szerint a palesztin nép kötelessége rabjainak kiszabadítása. Elítélte a Palesztin Hatóság és az izraeli erők közötti egyeztetést biztonsági kérdésekben, és bejelentette, hogy a Fatah és a Hamász kiegyezési megállapodása szerint árulásnak minősül, ha információt adnak át az ellenségnek.

Az elrabolt izraeli fiatalok felkutatásának segítése miatt veszélybe kerülhet a palesztin kiegyezés is. Mohamed Nazal, a Hamász egyik vezetője azzal vádolta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy nem tartja magát az áprilisi egyezményben vállalt kötelezettségeihez. Nazal úgy nyilatkozott a Hamász-közeli al-Reszala hírportálnak, hogy az Izraellel való együttműködés "ismét feltárta a Palesztin Hatóság biztonsági erőinek ronda arcát. Csatlakoznak a megszálláshoz az ellenállással szembeni háborúban".

Nazal szerint ha Abbász nem visszakozik, akkor "bejelentheti a kiegyezés halálát egy igen korai stádiumban, és ez gyorsabban következik be, mint ahogy a megbékélés ellenségei várnák". Az elrabolt tizenévesek esetleges újabb fogolycseréjének esélyeit ronthatja az izraeli média hétfői bejelentése, hogy elfogták az áprilisi, pészahi merénylet végrehajtóját. Az ünnep estéjén Ciszjordániában egy izraeli autóra tüzelve megöltek egy családjával az ünnepi vacsorára utazó ötgyermekes édesapát.

Mint kiderült, a merénylő Ziad Avad volt, aki három éve az elrabolt Gilád Salit izraeli katona kiszabadításáért kötött fogolycsere keretében szabadult. Előzőleg életfogytiglani büntetését töltötte olyan palesztinok meggyilkolásáért, akiket Izraellel való együttműködéssel vádoltak.

Kapcsolódó
Izrael körül forrósodik a levegő

Az EU nem vezet be újabb szankciókat

Az Európai Unió külügyminisztereinek tegnapi tanácskozásán nem született döntés újabb Oroszország elleni gazdasági szankciók foganatosításáról.

Washington hétfőn újabb szankciókkal fenyegette meg Moszkvát, de az Európai Unióban ez a kérdés mindmáig komoly vitákat szül és több tagország részéről komoly ellenállásba ütközik. Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere úgy fogalmazott, az EU országoknak „jelenleg nincs komoly motivációja gazdasági szankciókhoz” Oroszország ellen. Elmondása szerint az ukrán válság következtében kialakult  "krízis rendezését nem segíti elő az Orosz Föderáció elleni szankciókkal való állandó fenyegetőzés”.

A külügyminiszterek többsége úgy véli, most hiba lenne újabb szankciókat bevezetni, mivel a kölcsönös átmeneti tűzszünet lehetőséget nyújt a diplomáciai rendezésre.

Bonyolódik az iraki helyzet

Elfoglalták a Moszulhoz közeli Tal-Afar városát és annak repülőterét a június elején fegyveres harcokat kezdő szunnita szélsőségesek Irakban. Az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet harcosai június 10-e óta megszállva tartják Moszult, múlt héten az egyik legfontosabb szíriai-iraki határátkelőhelyet is elfoglalták. Bagdadot nem sikerült bevenniük, bár ez a céljuk, a fővárostól mintegy 70 km-re vannak napok óta, tovább nyomulni nem tudnak.

Hétvégén két várost foglaltak el úgy, hogy a kormányerők a támadás miatt visszavonultak, most ugyanez történt Tal-Afarnál is. A lakosság menekül a nyilvános kivégzésekről és kegyetlenkedéseiről híres ISIS elől, a régió kezd kiürülni. A felkelők egy Bagdad felé tartó, rabokat szállító konvojtis megtámadtak,69 személy vesztette életét.

Irak egyik olajban leggazdagabb része a kurdok lakta vidék. A szunnita szélsőségesek támadása miatt a kurdok is aktivizálódtak, átvették Kirkuk városának kontrollját is. Tegnap Maszúd Barzáni, a kurd autonóm régió elnöke egy, a CNN-nek adott interjúban bejelentette, hogy keresni fogják a vidék függetlenedésének lehetőségeit. Barzáni úgy fogalmazott: itt az ideje annak, hogy a kurdok saját kezükbe vegyék sorsukat. Állította, hogy az elmúlt tíz évben a kurdok mindent lehetőt megtettek azért, hogy felépítsék az új, demokratikus Irakot, de amint a fejlemények is mutatják, ez nem járt sikerrel.

Az interjú során Barzáni az iraki kormányfő, Núri al-Máliki lemondását is sürgette, mert szerinte a miniszterelnök figyelmen kívül hagyta az ILIÁ szélsőséges szunnita szervezet előretöréséről szóló figyelmeztetéseket.