kistermelő;Országos Epidemiológiai Központ;Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat;botulizmus;Keksz Zsolt;járványügyi információk;

2014-06-25 07:10:00

Még vizsgálják a pestót

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) még szombaton tette közzé: nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nébih adatai alapján Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmusmegbetegedés fordult elő, amely előtt a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott.

Mint lapunkban többször foglalkoztunk vele: a Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg esetében a laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették a diagnózist, a többi megbetegedés kivizsgálása még nem zárult le. A magyar beteg mintáit az Országos Epidemiológiai Központban vizsgálják. A gyanús termékek laboratóriumi vizsgálata pedig megkezdődött a Nébih laboratóriumában.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Országos Epidemiológai Központtal folytatott konzultáció alapján most egy áprilisi botulizmusgyanús megbetegedést is összefüggésbe hozott a jelenlegi ételmérgezéssel, amit a beteg tünetei és az elfogyasztott élelmiszer is alátámasztanak - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

2014 áprilisában az egyik vidéki kórház botulizmusgyanús megbetegedés miatt a Nébih laboratóriumába küldött egy megbontott, Keksz Zsolt által készített szarvasgombás pestót, amelyet a kórházban kezelt beteg a tünetei jelentkezése előtt fogyasztott. Akkor a termék vizsgálata negatív eredménnyel zárult.

Korábban a Nébih közölte: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő Gourmand Company márkajelzésű készítményétől (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban a négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen. A hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtik.

Keksz Zsolt ugyanakkor azt feltételezi, hogy nem a cége által gyártott termékektől betegedtek meg a fogyasztók. Érvelése szerint őstermelőként az előírtnál is szigorúbb szabályokat alkalmaznak, termékeiket több órán át 100 fok feletti hőmérsékleten hőkezelik, így a betegséget okozó baktérium mindenképpen elpusztulna az eljárás során.

A baktérium szinte kivétel nélkül húsárun keresztül kerül a szervezetbe, de az ő termékük nem is érintkezhet hússal - közölte. Az ÁNTSZ mindazonáltal azt kérte, hogy senki ne fogyasszon a fenti termékekből, mert a betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet. A fertőzés okait még vizsgálják.

Kérdésünkre, ki felel azért, ha a gyanú nem bizonyosodik be, s mégsem Keksz Zsolt termékei voltak mérgezettek, de közben a vállalkozása tönkremegy, a Nébih az alábbi választ küldte: „A fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható döntés meghozatala után hatóságunknak - az ÉLTV szerint - nyilvánosságra kell hoznia a jogsértést.

Ebben az esetben az élelmiszer emberi életet is veszélyeztető szennyezettségének gyanúja merült fel, ezért a gyanús termék beazonosítására alkalmas adatokat - a további megbetegedések elkerülése céljából - azonnal nyilvánosságra hoztuk. Különösen azért volt ez fontos, mert a termék tartós élelmiszer, ezért előfordulhat, hogy az esetlegesen hibás, szennyezett tétel háztartások vendéglátóhelyek polcain fogyasztásra vár.

Abban az esetben ha az előállítónál (nyomon-követésre, technológiára stb.) irányuló vizsgálataink, valamint a kérdéses termékkör laboratóriumi vizsgálata megnyugtató eredménnyel zárul a közvéleményt erről tájékoztatjuk.Továbbra is nyomatékosan kérünk mindenkit hogy a jelzett termékből (szarvasgombás pesto) a vizsgálat lezárásáig ne fogyasszon.”