Még vizsgálják a pestót

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) még szombaton tette közzé: nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nébih adatai alapján Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmusmegbetegedés fordult elő, amely előtt a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott.

Mint lapunkban többször foglalkoztunk vele: a Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg esetében a laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették a diagnózist, a többi megbetegedés kivizsgálása még nem zárult le. A magyar beteg mintáit az Országos Epidemiológiai Központban vizsgálják. A gyanús termékek laboratóriumi vizsgálata pedig megkezdődött a Nébih laboratóriumában.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Országos Epidemiológai Központtal folytatott konzultáció alapján most egy áprilisi botulizmusgyanús megbetegedést is összefüggésbe hozott a jelenlegi ételmérgezéssel, amit a beteg tünetei és az elfogyasztott élelmiszer is alátámasztanak - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

2014 áprilisában az egyik vidéki kórház botulizmusgyanús megbetegedés miatt a Nébih laboratóriumába küldött egy megbontott, Keksz Zsolt által készített szarvasgombás pestót, amelyet a kórházban kezelt beteg a tünetei jelentkezése előtt fogyasztott. Akkor a termék vizsgálata negatív eredménnyel zárult.

Korábban a Nébih közölte: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő Gourmand Company márkajelzésű készítményétől (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban a négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen. A hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtik.

Keksz Zsolt ugyanakkor azt feltételezi, hogy nem a cége által gyártott termékektől betegedtek meg a fogyasztók. Érvelése szerint őstermelőként az előírtnál is szigorúbb szabályokat alkalmaznak, termékeiket több órán át 100 fok feletti hőmérsékleten hőkezelik, így a betegséget okozó baktérium mindenképpen elpusztulna az eljárás során.

A baktérium szinte kivétel nélkül húsárun keresztül kerül a szervezetbe, de az ő termékük nem is érintkezhet hússal - közölte. Az ÁNTSZ mindazonáltal azt kérte, hogy senki ne fogyasszon a fenti termékekből, mert a betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet. A fertőzés okait még vizsgálják.

Kérdésünkre, ki felel azért, ha a gyanú nem bizonyosodik be, s mégsem Keksz Zsolt termékei voltak mérgezettek, de közben a vállalkozása tönkremegy, a Nébih az alábbi választ küldte: „A fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható döntés meghozatala után hatóságunknak - az ÉLTV szerint - nyilvánosságra kell hoznia a jogsértést.

Ebben az esetben az élelmiszer emberi életet is veszélyeztető szennyezettségének gyanúja merült fel, ezért a gyanús termék beazonosítására alkalmas adatokat - a további megbetegedések elkerülése céljából - azonnal nyilvánosságra hoztuk. Különösen azért volt ez fontos, mert a termék tartós élelmiszer, ezért előfordulhat, hogy az esetlegesen hibás, szennyezett tétel háztartások vendéglátóhelyek polcain fogyasztásra vár.

Abban az esetben ha az előállítónál (nyomon-követésre, technológiára stb.) irányuló vizsgálataink, valamint a kérdéses termékkör laboratóriumi vizsgálata megnyugtató eredménnyel zárul a közvéleményt erről tájékoztatjuk.Továbbra is nyomatékosan kérünk mindenkit hogy a jelzett termékből (szarvasgombás pesto) a vizsgálat lezárásáig ne fogyasszon.”

Szerző

Kevesebb bíró a vádlottak padján

Csökkent 2013-ban a bírók ellen indult büntetőeljárások száma az előző évhez képest - számolt be a Magyar Hírlap az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása alapján.

A beszámoló szerint 2012-ben kilenc esetben történt ilyen, míg tavaly már csak kétszer, miközben a bírókkal szembeni szabálysértési eljárások száma háromról egyre csökkent.

Tavaly közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, szándékos rongálás szabálysértése és közokirat-hamisítás bűntette merült fel.

Idén még nem indult eljárás bíró ellen, ugyanakkor az összképet két ítélet is rontja: pár nappal ezelőtt a Debreceni Törvényszék hét év börtönbüntetésre ítélt hivatali visszaélés és vesztegetés miatt első fokon egy nyíregyházi bírónőt, június közepén pedig ugyanezen tényállás alapján egy csongrádi bírót.

Ez utóbbi esetben egy büntetőbíróról van szó, akit a Csongrád Megyei Bíróság volt tanácselnökeként vezető beosztású, hivatalos személy által üzletszerűen, kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében marasztaltak és 10 év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

N. Norbert Barna 2009 és 2011 között ügyvéd barátja ajánlatát elfogadva 300-500 ezer forintnyi juttatás fejében kedvezőbb döntéseket hozott az ügyvéd védencei számára. K. Zoltán ügyvéd szintén részesült a pénzből: a gyanúsítottak, vádlottak hozzátartozóitól kapott összeget megfelezték.

A bíróság szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy a vádlott tanácselnökként önállóan szövegezett meg határozatokat, az előadó bíróval konzultált ugyan, de a tanács harmadik bírája csak aláírásával látta el a végzéseket. Az indoklásban elhangzott: ez a magatartás a határidők betartása érdekében gyakorlat volt a Csongrád Megyei Bíróságon, ezt az ügyben meghallgatott bírósági dolgozók tanúvallomásai is megerősítették.

A bíróság - helyt adva az ügyészi indítványnak - N. Norbert Barnát előzetes letartóztatásba helyezte, a rendőrök megbilincselve vezették el az elsőfokú ítélet kihirdetése után.

Szerző

Összegyűjtötte az MSZP a szükséges aláírásokat

Alkotmánybíróság (Ab) elé kerül az önkormányzati törvény módosítása, miután az MSZP összegyűjtötte az ehhez szükséges képviselői aláírásokat. Horváth Csaba, a szocialista párt alelnöke, fővárosi frakcióvezetője tegnap bejelentette, hogy a beadványt, amelyet már el is juttattak az Ab-hez, a szükséges 50 helyett 57 parlamenti képviselő írta alá. Azt is elmondta, a szocialisták kezdeményezését az LMP-sek és jobbikosok, illetve a függetlenek is támogatták, viszont egyetlen fideszes sem csatlakozott ahhoz.

A beadványban azt kérik az Ab-től, hogy az önkormányzati törvény közelmúltban elfogadott, a fővárosi közgyűlést érintő módosításait törölje el, mert azok alkotmány- és jogellenesek.

A párt szerint sérti az alaptörvényt, hogy a közgyűlésbe jutott polgármesterekre leadott szavazatok nem egyenlőek, így akár öt-hatszoros eltérés is lehet. A szocialista politikus szerint az sem szüntette meg az aránytalanságot, hogy a Fidesz bevezetné a kettős többség és a súlyozott szavazatok elvét, vagyis a közgyűlésben leadott szavazatok közül a nagyobb lélekszámú kerületből érkező polgármestereké többet érne.

A Fidesz "nyílt háborút" folytat Budapest ellen, "politikai és gazdasági szőnyegbombázást végezve a város érdekei ellen" - fogalmazott az ellenzéki politikus. Kijelentette, azért kell az Ab-hez fordulniuk, mert Áder János köztársasági elnök a "Fidesz pártkatonájaként" megvédte a "Budapest tönkretételéhez hozzájáruló törvénymódosítást".

Horváth Csaba szerint bár a Fidesz budapesti választási győzelmének bebetonozására készül, "nincs olyan matematikai képlet", amely ezt garantálná a kormánypártnak. A fővárosi frakcióvezető azt reméli, hogy a baloldal nyeri majd az őszi önkormányzati választást.

A kétharmad június 10-én fogadta el azt a törvénymódosítást, amely alapján átalakul a fővárosi közgyűlés, amelynek ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét.

Miután a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet az alkotmányosság elveivel és a nemzetközi normákkal összeegyeztethetetlennek tartja a fővárosi önkormányzati képviseleti rendszer átrajzolását, ezért már a módosítás elfogadása utáni napon közös állásfoglalást juttattak el a Velencei Bizottsághoz és az EBESZ-hez.

"A választási rendszer sietős átalakítása különösen aggályos, mivel megalapozottan feltételezhetjük: az átalakítás a nemrégiben megrendezett EP-választások eredményének ismeretében történt, és pontosan ezen eredményekhez igazítja az önkormányzati választási rendszert a jogalkotást uraló kormánypárti erők győzelmének biztosítása érdekében" - írták az állásfoglalásban.

Szerző