Biztos tippek a hatósági megfigyelések ellen

Publikálás dátuma
2014.06.24. 22:19
Fotó: Thinkstock, Getty Images.
Világszerte használják politikai megfigyelésre a kifejezetten bűnüldözési célokkal, legálisan készült szoftvereket a hatóságok, a megfigyelés ellen azonban lehet védekezni, a "láthatatlanná válás" pedig mindenki számára elérhető - jelentették be legújabb kutatási eredményeikre hivatkozva kedden Londonban rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón az orosz Kaspersky Lab biztonsági vállalat szakértői.

Újságírók és politikai aktivisták ellen folytatott legutóbbi megfigyelési akciók visszafejtésével a Kaspersky Lab és a kanadai Citizen Lab szakértői az olasz HackingTeam szoftverfejlesztő vállalat legális megfigyelő alkalmazáscsomagja, a Galileo moduljait azonosították be a vezérlőszerverek földrajzi elhelyezkedésével együtt. Az olasz szoftverfejlesztő vállalat kizárólag kormányzati szerveknek és hatóságoknak értékesíti termékeit. A tájékoztatón hangsúlyozták, hogy a szerverek földrajzi elhelyezkedése nem jelent semmiféle kapcsolatot az adott ország hatóságaival. A Galileo persze nem az egyetlen hatósági megfigyelő eszköz, hiszen létezik még egyebek között az amerikai Magic Lantern, a német StaatsTrojaner, a kínai Aurora, a spanyol Careto vagy az orosz Turla is.

A hatósági szoftverekkel való visszaélésekkel már jó ideje foglalkozik a nemzetközi sajtó. A Bloomberg hírügynökség 2012. októberében számolt be egy arab aktivista bántalmazásáról számítógépe feltörését követően. A Washington Post az idén februárban foglalkozott újságírók kormányzati megfigyelésének a témájával, a brit Guardian pedig az idén március végén számolt be arról, hogy a Google kutatásai szerint a világ nagyobb hírszolgálatainak több mint nyolcvan százalékát érte már államilag szponzorált hacker támadás.

A keddi tájékoztatón a megfigyelő szoftverek funkcióival való visszaélés egyik extrém példájaként Morgan Marquis-Boire a Citizen Lab vezető kutatója elmondta, hogy egy arab országban, ahol a nők csak a felügyeletüket ellátó férfiak engedélyével utazhatnak, lehetséges SMS üzenetben értesülni arról, ha egy nő okostelefonja kapcsolatba lép egy repülőtéri wifi hotspottal.

Ne dőljünk be annak, hogy "csak a bűnözőknek van rejtegetni valójuk" - mondta Runa A. Sandvik, a Freedom of the Press Foundation és a TrueCrypt Audit technikai tanácsadója, aki már több mint öt éve részt vesz az interneten teljes névtelenséget biztosító TOR projekt fejlesztésében. "Védeni valónk van, nem rejtegetni valónk" - hangsúlyozta. "Attól, hogy valami nem titok, még senkinek semmi köze hozzá" - szögezte le. "Ha a magánélet sérül, akkor a szólásszabadság is." Jogos a paranoia, hiszen több oldalról is folyamatosan figyelhetnek minket - mutatott rá Szergej Lozskin, a Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapatának biztonsági szakértője. Egyrészt ott vannak a hatóságok, a hálózati szolgáltatók, valamint az adataink iránt érdeklődő vállalatok. Na meg persze a kiberbűnözők. A hatóságok bármit elmenthetnek, a hálózati szolgáltatók az adatforgalom mély elemzéséből (Deep Packet Inspection) csinálhatnak üzletet, a vállalatok információt vásárolnak, a bűnözők pedig ellopják azt.

Szerencsére van ellenszer, "megvan a módja annak, hogy az ember lekerüljön a radarról" - fogalmazott Szergej Lozskin. A rendelkezésre álló megoldások egyszerűek és hatékonyak. Kódolni kell a számítógépen tárolt adatokat és az adatforgalmat is. A kódolást fel lehet ugyan törni, de legalább alaposan meg kell dolgozni érte. A forgalmat VPN (Virtual Private Network) szolgáltatás igénybevételével, vagy a TOR használatával lehet titkosítani. Elektronikus levelezéshez a biztonságos, kódolt szolgáltatásokat kell igénybe venni. Csevegni csak olyan programmal szabad, amelynek van OTR (off the record) funkciója. A kényes információk közzétételéhez pedig ott vannak a biztonságos felhő szolgáltatások, mint a Securedrop, a Strongbox, vagy a Safesource.

Szerző

Végnapjait éli az SMS

Publikálás dátuma
2014.06.24. 12:17
Fotó: Thinkstock
Alig küldenek már SMS-t az emberek Kínában, ahol az internetes csevegőprogramok vették át a virtuális beszélgetés terepét.

A kínai ipari és információtechnológiai minisztérium legfrissebb statisztikái szerint január és május között 314,6 milliárd rövid üzenet érkezett a kínai mobilokra, vagyis a lakosok átlagosan mindössze egy SMS-t küldenek naponta. Ez 20 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakinál, miközben a mobilozók száma egy év alatt 28 millióval nőtt. A multimédiás üzenetek száma szintén csökkenést mutat, itt 30 százalékos a visszaesés 2013-hoz képest. 

A jelenség hátterében a helytől függetlenül netezést lehetővé tevő mobilinternetes hálózatok (3G, 4G) rendkívül gyors kiépülése és az internetes csevegőprogramok népszerűségének előretörése áll. Az ipari és információtechnológiai minisztérium statisztikái szerint jelenleg mintegy 700 milliót tesz ki a mobilinternetezők száma, ez duplája a tavalyi és a 2011-es adatoknak. 

Az országban legnépszerűbb csevegőprogram, a WeChat (Weixin) ugyanakkor hatalmasat profitál a változásból: felhasználóinak száma idén a duplájára nőtt, már a 400 milliót közelíti.

Szerző
Témák
Kína sms

Doktori disszertáció három percben

Publikálás dátuma
2014.06.24. 08:15
Fotó: Facebook
 Három percben összefoglalni több év munkáját, nem kis dolog. Az egyének azonban, úgy tűnik, lépést akarnak tartani korunk felgyorsult iramával a terjengős írásoknak 140 karakterben való összefoglalásával.

Azért ott még nem tartunk, de a francia CNRS /Országos Tudományos Kutatási Központ/  meglepő versenyt hirdetett meg azoknak a doktoranduszoknak, akik képeseknek tartják magukat arra, hogy tézisüket 180 másodpercben adják elő.  A példát követte Québec néhány egyeteme azzal a javaslattal, hogy terjesszék ki a versenyt “ Háromperces tézis” címmel minden frankofon egyetemre.

Csak összehasonlításul: egy magyar államvizsgán egy diplomamunka-prezentáció „közmegegyezéses” időtartama 10-12 perc.

“ Három perc nagyon rövid időnek tűnhet - mondta Cécile Bézy, a kanadai verseny szervezője a Le Figarónak - de egyedülálló alkalmat ad a kutatóknak, hogy saját köreiken kívül is ismertessék munkájukat. A verseny egy mód arra is,hogy elsajátítsanak olyan kommunikációs technikákat, amelyek szükségesek a privát szektor megközelítéséhez vagy új kutatások finanszírozóinak kereséséhez.”

 Miután a francia kormány szabad utat engedett a versenynek, Lyonban 23 egyetem részvételével  sor került a nagy eseményre. A versenyzők a publikum és tv-kamerák előtt tehettek tanúságot rendkívüli szintetizáló képességeikről. A felvett anyag megtekinthető a CNRS honlapján.

Hogy a háromperces tézisek nem valami bugyuta áltudományos témákról szóltak, álljon itt néhány példa: Egy montpellier-i sinológusnő “ A kínaiak az irodalomban” című témát terjesztette elő, egy toulouse-i geográfus “ Az adminisztratív struktúrák fejlődése a XVII és a XX. század között” címmel ismertette disszertációját.

A győztes Marie- Charlotte Monin lett, aki bravúrosan 3 perben tudta összefoglalni “ A lin-15A proteinek és a retinoblasztóma (ideghártya-daganat) szerepe a sejtek újraprogramozásában” című értekezését. Ő megy majd a Québecben megtartandó világversenyre.

Szerző