Amerikai segítség Iraknak

Megérkezett Irakba az amerikai katonai szakértők első csoportja. A kontingens negyven tagja azt a feladatot kapta, mérje fel az iraki hadsereg gyengéit. Ebből bőven akad, mivel az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) szélsőséges fegyveresei szinte ellenállás nélkül foglaltak el az országba jelentős területeket, s a katonaság tagjai letették a fegyvert. Az amerikaiak munkáját további kilencven honfitársuk segíti majd, akik kedden érkeztek meg Irakba.

Az ISIS két hete kezdte meg előrenyomulását Bagdad felé. Az ENSZ adatai szerint milicistáik ez idő alatt 1075 személyt gyilkoltak meg. A legtöbbjük polgári személy volt. Az ISIS gyors terjeszkedése Washingtont is lépéskényszerbe hozta. John Kerry amerikai külügyminiszter a síita, szunnita, valamint a kurd nemzetiség képviselőivel folytatott tárgyalásai után bejelentette, hogy az iraki parlament július elsején kezdi meg a kormányalakítás folyamatát.

Az Egyesült Államok szerint csak stabil kormányzattal állítható helyre az ország stabilitása. Kerry előzőleg nem zárta ki légicsapások indítását a szélsőségesek állásai ellen.

Szerző

Jön az űrballon!

Publikálás dátuma
2014.06.25. 11:08
Fotó: Facebook
Utazás harmincötezer méterrel a Föld felszíne felett. Ehhez az álomhoz került egy lépéssel közelebb az arizonai World View Enterprises azzal a léggömbbel és a hozzá tartozó kabinnal sikeresen végrehajtott teszttel, amellyel turistákat szándékoznak az  űrben reptetni.

A jármű, amelyet az 1947-es UFO-ügyről elhíresült Új-Mexikó állambeli Roswell-ből bocsátottak fel a múlt héten, megdöntötte a legmagasabb nem szilárd szerkezetű repülőtest magassági rekordját: a léggömb 40 ezer méter magasságba vitte fel próbaterhét.

A World View azt tervezi, hogy 2016-ban indítja el rendszeres járatait. Az első évben mintegy 50, két órás útra várnak jelentkezőket nyomás alatti kabinban, teljes internet-hozzáféréssel, így az utasok már menet közben is megoszthatják élményeiket szeretteikkel.

Szerző
Témák
Arizona űrballon

Támad az ultrakonzervatív Tea Party

Publikálás dátuma
2014.06.25. 10:12
Fotó: Thinkstock/Getty Images
A republikánus párt fősodrához tartozó Thad Cochran szenátornak szoros versenyben sikerült visszavernie az ultrakonzervatív Tea Partyhoz tartozó kihívójának támadását a Mississippi állambeli előválasztás kedden megtartott második fordulójában. Szerdán hét államban tartottak előválasztásokat az Egyesült Államokban, ezek közül a legnagyobb figyelmet Cochran és az ultrakonzervatív mozgalom támogatását élvező Chris McDaniel szoros párharca kapta. A június 3-ai előválasztáson a 41 esztendős McDaniel szerepelt sikeresebben, ő kapta a legtöbb szavazatot a szenátori mandátumért küzdő aspiránsok közül, de második fordulóra kényszerült 76 éves, hivatalban lévő szenátorral.

Cochran szenátor veresége azt jelentette volna, hogy a Tea Partynak (Eric Cantornak, a képviselőház második legfontosabb vezetőjének minapi váratlan legyőzése nyomán) sikerült tartósan magához ragadnia a kezdeményezést a republikánusoknál. A folytatódó kiélezett küzdelem azonban azt jelzi, hogy az ellenzéki politikai erőn belül továbbra is mély a megosztottság.

Az adócsökkentést pártoló és az államnak minél kevesebb szerepet szánó, céljai elérése érdekében a technikai államcsőd lehetőségét is megkockáztató Tea Party további térnyerése jócskán jobbra tolná a Republikánus Pártot, tovább nehezítve a kompromisszum lehetőségét.   Thad Cochran előválasztási győzelme egyben valószínűleg azt jelenti, hogy a novemberi félidős választásokon újraválasztják majd eddigi pozíciójába a határozottan a republikánusokhoz húzó Mississippiben. 

A most tartott többi előválasztás közül Oklahomában James Lankford republikánus szövetségi képviselő legyőzte a Tea Party által támogatott jelöltet, T. W. Shannont a visszavonuló Tom Coburn szenátor mandátumáért folytatott küzdelemben.  A forduló további figyelemre méltó eseménye New Yorkban a demokrata színekben már 44 éve képviselő, 84 esztendős Charles Rangel és az 59 éves Adriano Espaillat közötti összecsapás volt. Utóbbi a szövetségi alsóház első dominikai születésű tagja akar lenni. Helyi idő szerint éjfélkor ott a szavazatszámlálás még tartott, egyelőre nem tudtak győztest hirdetni, a részeredmények szerint kicsi különbséggel Rangel vezet.

Szerző