Előfizetés

13 év fegyház a nevelt lányát asszonyként használó férfinak

Publikálás dátuma
2014.06.25. 12:47
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Tizenhárom év fegyházbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt a dunaföldvári férfit, aki éveken át rendszeresen szexuálisan molesztálta nevelt lányát.

Az 56 éves férfit folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és kiskorú veszélyeztetése bűntettében mondta ki bűnösnek a táblabíróság.  A gyerek, a történtekről az ítélet szerint mind végig tudó, anyja kiskorú veszélyeztetésének bűntettéért két év, végrehajtásában négy évre felfüggesztett börtönt kapott.

A juhászként dolgozó férfi az akkor még csak kilencéves kislányt kezdte molesztálni, amikor pedig a harminckilós gyerek tiltakozni próbált, a százharminc kilós vádlott szidalmazta és megverte. A vádlott előbb csak alkalmanként, majd később heti rendszerességgel követett el szexuális erőszakot. A kislány mindig próbált védekezni, de az általában ittas férfi megverte, hol nadrágszíja csatos felével bántalmazta, hol pedig egy kampós bottal kényszerítette arra, hogy feküdjön az ágyra.

 A gyerek már az első szexuális zaklatása után, majd később is szólt anyjának a vele történtekről, de azt a választ kapta, hogy "hagyd rá, ne foglalkozz vele, majd abbahagyja". 2012. március elején a sértett már részletesen beszámolt arról, hogy a nevelőapja rendszeresen zaklatta, de az anyja ugyanazt mondta, mint korábban. A vádlottak súlyosan elhanyagolták a gyereket, tanulmányi eredményével egyikük sem foglalkozott, az iskolával a kapcsolatot nem tartották. Előfordult, hogy egy egész hétre magára hagyták, neki kellett ellátnia a ház körül az állatokat, ő takarította a házat, magára mosott, és - ha volt miből - főzött. A vádlottak nem hagytak nála pénzt ennivalóra, ezért gyakran a szomszédok segítették ki pénzzel, élelemmel.

A gyerek bántalmazásának akkor lett vége, amikor végső kétségbeesésében - rendkívül kimerült, érzelmileg teljesen összetört állapotban - 2012 augusztusában megjelent a polgármesteri hivatalban, és segítséget kért, mivel nem mert hazamenni.  A vádlottak a bűncselekmények elkövetését mindvégig tagadták, a táblabíróság azonban lényegében helyben hagyta a rájuk első fokon kiszabott ítéletet.

Három éve készült jelentés Magyarországon a gyermekek szexuális bántalmazásának helyzetéről; a felmérés során megkérdezett gyerekek 17 százalékával történt szexualitással kapcsolatos bántalmazás vagy visszaélés, illetve 30 százalékuk mondta, hogy tud a környezetében olyan gyerekről, aki szexuális bántalmazás áldozata lett és mesélt a vele történtekről.

Félmillió eurós lopás egy hét alatt egy banki trójai vírussal

Egyetlen hét alatt félmillió eurót emelt le egy nagy európai bank ügyfeleinek a számlájáról Kaspersky Lab globális kutató és elemző csoportja által felfedezett új banki trójai kártevő, a Luuuk – jelentette be szerdán Londonban az orosz kiberbiztonsági vállalat.

A támadás első jeleit az idén január 20-án észlelték a szakértők, amikor azonosították a neten az akciót irányító C&C (command and control) szervert. A szerver kezelőpanelja az érintett bank ügyfeleinek bankszámláját célba vevő trójai program használatára utalt. A tranzakciós naplók alapján több mint 190 károsultat lehetett azonosítani, többségében olasz és török állampolgárokat. Az eltulajdonított összegek 1700 és 39 ezer euró között mozognak.

A kampány már legalább egy hete zajlott, amikor a C&C szervert felfedezték. Ezalatt a bűnözők több mint 500 ezer euróval könnyítették meg áldozataik számláját. Két nappal a szerver felfedezése után a bűnözők eltávolítottak minden bizonyítékot, amivel fel lehetett volna göngyölíteni tevékenységüket. Szakértők szerint azonban valószínűleg csak az informatikai infrastruktúrán módosítottak, magának a Luuuk kampánynak még nincs vége.

„Nem sokkal a C&C szerver észlelése után, felvettük a kapcsolatot az érintett bank biztonsági szolgálatával és a hatóságokkal, akiknek átadtunk minden bizonyítékot, hogy az ügyet mihamarabb kivizsgálhassák.” – mondta Vicente Diaz, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója. A Kaspersky Lab szakemberei részt vesznek a folyamatban lévő nyomozásban.

Belehalt fejsérülésébe - Vádemelés egy orvos ellen

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emeltek egy esztergomi orvos ellen, mert 2013 augusztusában nem utalt be koponyavizsgálatra egy idős férfit, aki a kórházban kétszer elesett, és fejsérülést szenvedett. A beteg egy nap múlva meghalt - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség.

Reszl Ildikó főügyész közölte: az orvosa megszegte a szakmai szabályokat azzal, hogy nem intézkedett röntgen-, illetve CT- vizsgálatról. Hazaengedte a beteget, aki másnap agyvérzést kapott, majd kórházba szállítása után elhunyt.

A 78 éves férfinek más súlyos betegségei is voltak, ezért az Esztergomi Járási Ügyészség szerint nem állapítható meg, hogy a röntgen- vagy CT-vizsgálatot követő esetleges műtét megmenthette volna az életét.