Előfizetés

Stoppal a fővárosban, korty víz a tűzcsapból

A Design Terminál májusban meghirdetett Smart City Lab Budapest elnevezésű pályázatának célja olyan ötletek támogatása és megvalósítása volt, amelyek a városfejlesztés és a technológia kapcsolatának újragondolására adnak lehetőséget.

A felhívásra mintegy harminc pályamű érkezett be. A bírálat során kiemelten fontos szempont volt a gyakorlati hasznosság és a fejleszthetőség. A nyolctagú szakmai zsűri végül három ötletet választott ki. Ezek megvalósításán a következő hónapokban fognak dolgozni a nyertes csapatok, projektenként legfeljebb nettó 1,9 millió forint keretösszegből gazdálkodva. 

A közlekedés kategóriában nyertes Karma csapata gyors, digitalizált városi stoppolórendszert álmodott meg, amely egy GPS-alapú, valós idejű autómegosztó alkalmazás. A víz kategóriában a Tűzcsapból ivócsap nevet viselő projekt diadalmaskodott, amely a Budapesten található tűzcsapokat alakítaná át a mindennapokban is használható ivókutakká, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója sem sérülne.

A városi zöld kategóriában győztesnek hirdetett Budapest Dialog web- és mobilalkalmazás segítségével a városlakók közvetlenül bevonhatók a városi zöldterületek fejlesztésébe.

Újabb Mercedes modell Kecskeméten

Publikálás dátuma
2014.06.26. 07:23
A Mercedes CLA Shooting Brake-et először ez év végén mutatják be. Fotó: Bielik István/Népszava
Tovább bővül a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban készülő modellek sora: a Mercedes-Benz az új CLA Shooting Brake kompaktautó modelljét, amely az ötödik a sorban, kizárólag Kecskeméten gyártja, akárcsak - egyelőre - a négyajtós CLA-t.

Így a Mercedes-Benz magyarországi telephelyén a B- és CLA-osztályokkal, valamint a CLA Shooting Brake modellel már három személyautó gyártása folyik.

A Mercedes-Benz a CLA Shooting Brake-et először ez év végén mutatja be.

A modell piaci bevezetésére 2015. első félévében kerül sor - mondta Dr. Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatója és a Mercedes-Benz Cars vezetője, a toscanai S-osztály coupé bemutatója keretében.

Kártalanítják az utasokat

Publikálás dátuma
2014.06.26. 07:20
Képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock/Getty Images
A kárigények 90 százaléka már beérkezett az Uniqua biztosítóhoz a Sunport Travel Kft. csődjének bejelentését követő elmúlt két hétben. Az igazgatóság úgy döntött, nem várja meg az összes kárbejelentést, hanem már a napokban megkezdi a károsultaknak az 50 százalék kárelőleg kifizetését - közölte a biztosító. 

A végleges kárkifizetést az összes kárigény beérkezése után tudják teljesíteni a biztosítékból fennmaradó összeg mértékéig - olvasható a közleményben.

A Sunport Travel (amely Suntimes márkanéven hirdette magát) június 6-án pénteken jelentett csődöt, kizárólag Törökországba szállított volna utasokat. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) ezt követően visszavonta az utazásszervező engedélyét, és 2014. június 11-én törölte az utazási vállalkozók hatósági nyilvántartásából jogszabálysértés miatt.

A Sunport Travel a vagyoni biztosítékát az Uniqánál kötötte, ennek összege a MEKH honlapján közzétett adatok szerint 27 millió 990 ezer forint. A biztosító korábbi közlése szerint az utasok létszámáról még nincs pontos információja.