Bizalmat kapott a lengyel kormány

Kormányfő maradhat Donald Tusk. A varsói parlamentben, a szejmben szerda este tartott bizalmi szavazást, ha szűk többséggel is, de megnyerte a miniszterelnök: 237 képviselő szavazott a kormány mellett, 203-an ellene. A szavazást a lengyel állami tévé is élőben közvetítette. Szakértők a miniszterelnök sikereként értékelték a szavazást már csak amiatt is, mert koalíciója 235 mandátummal rendelkezik a képviselőházban.

Donald Tusk azzal indokolta a bizalmi szavazás megtartását, hogy csak egy a parlament által megerősített kormányzat dolgozhatja fel hatékonyan és hitelesen a lehallgatási botrányt. Ezenfelül emlékeztetett arra, hogy Lengyelországnak is fontos döntéseket kell hoznia az Európai Unió csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóján. Előzőleg Radoslaw Sikorski külügyminisztert is esélyesnek tartották a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő posztjára, a lehallgatási botrány nyomán azonban megcsappanhattak esélyei.

A Wprost utolsó két számában közölte a lehallgatott beszélgetéseket, amelyek egy étteremben készültek. Az egyikkel azt akarták bizonyítani, hogy a kormány befolyásolja a jegybank döntéseit, a másikkal pedig azt, hogy Sikorski ugyan látszólag az amerikai szövetség nagy híve, valójában azonban teljesen másként vélekedik az Egyesült Államok szerepéről.

A kiszivárogtatások után az ellenzék a kormány lemondását követelte,  „törvénytelen befolyásolással” vádolta a kabinetet. Tusk elutasította ezt, s azt közölte, a kormány ellen indult támadás. Később már nem zárta ki az előrehozott parlamenti választás lehetőséget arra az esetre, ha „túl nagy lesz a bizalmi válság”. Végül a bizalmi szavazás megtartása mellett döntött.

A legnagyobb kérdés az, ki állhat a kiszivárogtatások mögött. A varsói sajtóban nem zárták ki annak lehetőségét, hogy Oroszországot kell keresni a háttérben. Egyes lapok szerint Lengyelország destabilizálása a cél az ukrán válságban. Tusk szerdán szintén közvetlenül Moszkva szerepére utalt. Úgy fogalmazott, nem tudja, ki írta a kiszivárogtatások forgatókönyvét, de azzal pontosan tisztában van, ki a haszonélvezője.

Szerző

Nem tervezték meg a puccsot

Visszautasította egy thaiföldi tiszt azt az állítást, amely szerint a katonai puccsot előre megtervezték volna. Chatchalerm Chalermsukh altábornagy a BBC-nek adott sejtelmes nyilatkozatában azt közölte, „amennyire tudom, nem voltak erre vonatkozóan előzetes tervek, mert ha lettek volna, akkor az törvénytelen lett volna”. Hozzáfűzte, a katonai hatalomátvétel azért zajlott ellenállás nélkül, mert „a belbiztonsági erők már a fővárosban állomásoztak”.

Egyes thaiföldi lapok azt állították, hogy a tavaly év vége a kormányzat ellen tüntető ellenzéki vezető, Suthep Thaugsuban már régóta tervezte a katonai hatalomátvételt Prayut Chan-o-Cha vezérkari főnökkel.

A thaiföldi hadsereg május 22-én buktatta meg a kormányt. A zavargásokban összesen harmincan vesztettél életüket.

Szerző
Témák
BBC Mozaik Mozaik

Véres merénylet Nigériában

Legalább húsz személy meghalt a nigériai fővárosban, Abujában, amikor robbanás történt az Emmab Plaza nevű bevásárlóközpontban. A merénylők motorral közelítették meg a helyszínt, majd a bejárat közelében léptették működésbe a robbanószerkezetet – közölték helyi médiumok.

A rendőrség legutóbbi közlése szerint 21-en vesztették életüket, 17-en pedig megsérültek. Ugyanakkor médiumok úgy vélik, az áldozatok száma ennél jóval magasabb lehet. Szemtanúk a Vanguard című lapban arról számoltak be, hogy a robbanószerkezetet egy olyan részen helyezték el, ahol a taxisok kiteszik utasaikat.

Az épületet elszigetelték a külvilágtól. Déli része órákon át lángokban állt, s hatalmas füstfelhő lepte el a fővárost. Több autó is súlyosan megrongálódott. Ez volt a harmadik véres merénylet két hónapon belül Abujában. Feltételezések szerint mindegyiket az iszlám szélsőséges terrorszervezet, a Boko Haram hajtotta végre, amelynek fegyveresei április közepén több mint kétszáz keresztény diáklányt raboltak el egy észak-nigériai faluból.

Szerző