Előfizetés

Már biztos: költözik a gyermekfalu, Battonya nem érti

Magyarországon elsőként Orosházán létesül új, a XXI. század igényeinek megfelelő integrált gyermekfalu - ezzel indokolta a költöztetést  az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány ügyvezető igazgató, a Békés megyei település városházáján tartott sajtótájékoztatóján. 

Gosztonyi Gábor kifejtette: a Battonyáról átköltöző gyermekfaluban mintegy hetven gyermek és nevelőszüleik önálló otthonokban élhetnek majd, a helyi társadalomnak ugyanolyan szereplői lesznek mint a többi család és gyermekeik. A költözéssel kapcsolatban azt mondta, az alapítvány nem hagyja magára Battonyát, a családmegerősítő programot indít ötven hátrányos helyzetű családnak. 

Zalai Mihály, Orosháza megbízott (Fidesz-KDNP)  polgármestere a tájékoztatón bejelentette, Orosháza szívesen fogadja a battonyai SOS Gyermekfalut, a város képviselő-testülete az erről szóló polgármesteri előterjesztést egyhangúlag fogadta el a csütörtöki közgyűlésen. Elhangzott: az alapítvány jelentős összegű támogatást nyert egy adományozó által kiírt pályázaton egy integrált gyermekfalu létrehozására. A támogatásból lakóingatlanokat vásárolnak és újítanak fel. 

A városházán, a sajtótájékoztató alatt váratlanul megjelent Battonya polgármestere. Karsai József (független) sérelmezte, hogy az eseményre  nem kapott meghívást. A hivatalos tájékoztató előtt a jelen lévő újságíróknak elmondta: Battonya nem hagyja magát, nem járul hozzá a gyermekfalu kiürítéséhez, az értékes ingatlanegyüttes lepusztulásához. A településen 15 munkahely szűnik meg, barátságok, kiváló együttműködések bomlanak föl. A vasfüggöny mögött Battonyán épült fel az első gyermekfalu, jól működött, ezért is érthetetlen a kiürítése - jelentette ki Karsai József. Utalt arra, a település fontolgatja, hogy az SOS Gyermekfalvak Nemzetközi Szövetségéhez fordul jogorvoslatért.

Gosztonyi Gábor, az alapítvány ügyvezető igazgatója Karsai József tiltakozásával kapcsolatban kifejtette: a battonyai ingatlant el akarják adni, a pénzből szeretnék növelni a gondozott gyermekek számát a régióban és Békés megyében. A battonyai gyermekfalut az ügyvezető korszerűtlennek nevezte.

Magyarországon Battonyán, Kecskeméten és Kőszegen működnek SOS gyermekfalvak. Az alapítvány jelenleg 370 fiatalt gondoz, aki valamilyen okból nem nevelkedhet saját családjában.

Már blokkolják az illegális online fogadási oldalakat

Négy domain alatt működő, engedély nélküli szerencsejáték szervezéssel érintett honlapot érintő blokkolásról született határozat június 25-ig - közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) adószakmai sajtóirodája.

A Napi Gazdaság a NAV Szerencsejáték-felügye­letére hivatkozva még tegnap írt arról, hogy elkezdődött az illegális online fogadási oldalak blokkolása, három ismert oldal várhatóan július közepétől nem lesz elérhető a magyarországi internet­szolgáltatókon keresztül. A lap írása szerint az illegális online fogadások miatt elkezdődött a bet-at-home.com, a betclic.com és a hu.sportingbet.com internetes oldalak blokkolása.

A NAV tájékoztatása szerint az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezi és ellenőrzi. A Magyarországon engedéllyel nem rendelkező szervező által nyújtott online szerencsejátékban történő részvétel a játékos saját kockázatára történik - közölte a sajtóiroda, hozzátéve: bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni a játékból vagy fogadásból eredő követelést, kivéve, ha a játékot vagy fogadást hatósági engedély alapján bonyolítják le.

A távszerencsejáték legális szervezésére vonatkozó főbb jogszabály szerint távszerencsejáték a sportfogadás, a kártyajáték vagy a kaszinójáték, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik. Távszerencsejátékként szervezett sportfogadás az agár- és lóversenyre, valamint sportrendezvényre fogadás. Távszerencsejáték szolgáltatás nyújtásához az állami adóhatóság engedélye szükséges - hangsúlyozza a NAV.

A távszerencsejáték nem liberalizált szerencsejáték, ezért szervezését 100 százalékban a Magyar Állam tulajdonában lévő, szerencsejáték-szervező tevékenység rendszeres folytatására létrehozott gazdálkodó szervezet, továbbá az állami játékszervező kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaság, illetve az állam többségi részesedésével működő gazdálkodó szervezet végezheti.

Az állami játékszervező kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságnak vagy az állam többségi részesedésével működő gazdálkodó szervezetnek legalább 200 millió forint jegyzett tőkével kell rendelkeznie. A tevékenység gyakorlásának jogát az állam koncessziós szerződésben időlegesen másnak átengedheti. A koncessziós társaságnak ez esetben legalább 200 millió forint jegyzett tőkével kell rendelkeznie. A tárgyévi távszerencsejáték koncessziós díj jogszabályi minimumát a tárgyévre vonatkozó központi költségvetésről szóló törvény határozza meg. A koncesszió időtartama legfeljebb 5 év.

A szervező a távszerencsejáték-szervezés engedélyezése iránti kérelemben több játéktípust is megjelölhet. A távszerencsejáték szervezéséhez jogszabály által előírt műszaki-informatikai rendszer biztosítása szükséges - közölte a NAV .

Újraindulhat a hejőcsabai cementgyár

Publikálás dátuma
2014.06.26. 14:35
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
A hejőcsabai cementgyár tulajdonosa, a HCM 1890 Kft. (a Magyar Cement Kft. jogutódja) újraindítja a gyárat, az ehhez szükséges hatósági engedélyek mielőbbi megszerzése érdekében szeretné elérni azt, hogy a kormány nyilvánítsa kiemeltté az indításhoz szükséges 9 milliárd forintos beruházást - közölte az  ügyvezető budapesti sajtótájékoztatóján.

Kálmán János elmondta, hogy a hatósági ügyintézés szempontjából kiemelt státusz előnye az, hogy a kormány által kijelölt hatóságok gyorsan döntenek, és az elsőfokú határozatok végrehajthatók. Így a HCM 1890 Kft.-vel perben álló Osteuropaische Zementbeteilgungs AG (OZAG - a Holcim jogutódja) nem tudja a bíróságon megakadályozni az újraindítást - válaszolta az ügyvezető az MTI kérdésére. 

Hozzátette: a határozatok megtámadhatók bíróság előtt, de a munkát ez nem hátráltatja.