Előfizetés

MLP: a kormány alkalmatlanságáról árulkodik a reklámadó módosítása

A Magyar Liberális Párt (MLP) a kormány alkalmatlanságának tartja, hogy módosítanák a reklámadóról szóló törvényt.

Az ellenzéki párt hétfői közleményében azt írta: a módosító javaslat a kormánytól független média meggyengítését célozza azzal, hogy lényegében kétszeresére emeli az RTL csoport befizetéseit. Álláspontjuk szerint mindez sérti a jogbiztonságot és a normális vállalkozói környezetet azzal, hogy egyik napról a másikra, egyeztetés és érdemi indoklás nélkül venné el a nyereségét és változtatna jogszabályokat.

Azt írták: miután világossá vált, hogy az eredeti törvény nem ért célt, azonnal módosítják azt. Az MLP szerint a módosítás rámutat arra, hogy a reklámadó kizárólagos célja egyetlen médium ellehetetlenítése és ezáltal a sajtószabadság súlyos megsértése.

Százmilliókat vesztenek az önkormányzatok az új mobilparkoláson

Azzal, hogy keddtől a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-n keresztül történik a mobil parkolás, az önkormányzatok évi 500 millió forint veszteséget szenvednek el, mivel az új társaság 10 százalék díjat számít fel nekik - mondta Varga Zoltán, a Central-Fund Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Central-Fund az Első Mobilfizetés Elszámoló Szolgáltató (EME) Zrt. egyik tulajdonosa. Kifejtette: ezzel szemben a 38 önkormányzati parkoló társaságot kiszolgáló EME Zrt. gyakorlatilag nem számít fel díjat az önkormányzatoknak. Az elnök-vezérigazgató elmondta: az évi 13 millió mobilparkolási tranzakcióból az önkormányzatok bevétele 5 milliárd forint.

Az EME 40 százalékát 2011 tavaszán vásárolta meg az állami Magyar Fejlesztési Banktól a Central-Fund, majd az év végén megszületett a mobilfizetési törvény, amely kihúzta a piacot a befektetés alól - jellemezte a helyzetet Varga Zoltán. Úgy vélte, az állam részéről az lett volna a tisztességes eljárás, ha nem adja el a saját részét, sőt megvásárolta volna a másik tulajdonos, az EME Holding Kft. tulajdonrészét is. Ezzel ugyanis egy működő és Európában is egyedülálló rendszerhez jutott volna, olcsóbban, mint amennyiből új rendszert fejlesztett - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Miután kötelezettségszegési eljárást kezdeményeztek az Európai Bizottságnál a magyar állam ellen a mobilfizetési piac kisajátításáért, a párhuzamos működést tartják elfogadhatónak - mondta Iváncsics Pál, az EME másik tulajdonosának, az EME Holding Kft.-nek az ügyvezetője. Így véleménye szerint tovább kell működnie az EME 810-es hívószámának is a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. 763-as száma mellett.

Kérdésre válaszolva elmondta, viszonteladói lennének az új állami társaságnak, ha lenne terméke. Hozzátette: ehhez a társaságnak be kellene mutatnia mind a három mobilszolgáltatóval, valamint legalább a meghatározó önkormányzatokkal kötött szerződéseket. Ezt nem tette meg, és ismerete szerint csak egy önkormányzattal kötött eddig szerződést a megcélzott hetvenből.

Kifejtette, a párhuzamos működés megjelenik az ellenőröknél is. Az önkormányzati társaságok ellenőrei ma is több mobilfizetési társaság rendszerében ellenőrzik a fizetést, a rendszerbe most pluszként bekerül a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is. Így véleménye szerint az ellenőr csak akkor bírságolhat, ha parancsba kapta: az EME-nél fizetett autóst büntesse meg.

Más a helyzet a saját számlás ügyfelekkel, akikkel külön szerződést kötött az EME és a 810-es szám helyett a 8098-as számot használják. Ezeket az üzleti ügyfeleket változatlanul és jogszerűen szolgálja ki az EME - fejtette ki Varga Zoltán. Az EME 8 év alatt építette ki azt a rendszert, amely az önkormányzati parkolási bevétel 60 százalékát adja - mondta Iváncsics Pál. Hozzátette: az új rendszer nem fog hibák nélkül működni, mert rövid volt a tesztidőszak.

Változékony, szeles, nyárias idő

Publikálás dátuma
2014.06.30. 15:40
Fotó: Thinkstock/Getty Images
Kedden még főként északkeleten, keleten alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar, miközben az ország nyugati és középső részén már csak kevés felhő lesz, sok napsütésben bízhatunk. Az északnyugati szél többfelé továbbra is élénk, erős marad. A legtöbb helyen pedig 25 fok köré melegszik a levegő.

Szerdán kellemes, többnyire napos, nyári időre van kilátás, sehol sem várható számottevő csapadék. A délire forduló szél nyugaton, északnyugaton lehet élénk, erős, a hőmérséklet pedig akár 26 és 30 fok közé is emelkedhet. 

Csütörtökön is nyárias időben bízhatunk, bár ezen a napon egy gyenge hidegfrontnak köszönhetően zápor, zivatar is kialakulhat. A hőmérséklet csúcsértéke keleten 20, 24, másutt 25,26 fok körül alakul.

Pénteken száraz, meleg időre számíthatunk, csapadék már nem várható. A légmozgás általában gyenge, mérsékelt lesz, a nappali felmelegedés fokozódik, 27, 31 fokig melegszik a levegő.