Megtalálták az elrabolt izraeli tinédzserek holttestét

Megtalálta a három elrabolt izraeli tizenéves holttestét hétfőn az izraeli hadsereg Hebron mellett, tizennyolc nappal az autóstoppos fiatalok eltűnése után - közölte az izraeli televízió.

A tetemek végleges azonosítása még nem fejeződött be. Eltűnésük helyétől mindössze néhány kilométerre találták meg a vallásos iskolába járó tizenéves diákok földi maradványait.

Palesztin források szerint Hebrontól északra, a hadsereg kutatásainak helyén összecsapások zajlottak hétfőn.

Az izraeli kormány hétfő este rendkívüli ülést hívott össze a fejlemények miatt.

A biztonsági szakemberek szerint csak rövid idő telt el az áldozatok elrablása és megölésük között. Az eltűnést követő napon az izraeli nyomozók már tudták, hogy két, a Hamászhoz tartozó fegyveres hurcolta el a fiatalokat, de az elkövetőknek is nyomuk veszett.

A gyilkossággal gyanúsított huszonkilenc és harminchárom éves palesztin férfi már éveket töltött izraeli börtönökben. Palesztin források szerint az izraeli katonák rajtaütöttek a gyanúsítottak hebroni házain, akik a feltételezések szerint azért ölték meg az izraelieket, majd ásták el holttestüket, hogy később kiadatásukért fogolycsere-tárgyalásokat kezdjenek az izraeli börtönök palesztin rabjaiért. A Hamász tagadta közvetlen részvételét az akcióban.

Az emberrablást elítélte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is, és a palesztin biztonsági erők együttműködtek az izraeliekkel az eltűnt fiatalok felkutatása érdekében.

Június 12-e, az emberrablás óta több száz palesztin radikálist fogtak el az izraeli biztonsági erők, hogy az eltűnt izraeliek nyomára bukkanjanak.

Szerző
Frissítve: 2014.06.30. 23:05

Ferenc pápa: ma is számos keresztény áldozza fel életét hitéért

A modern keresztényüldözésről beszélt hétfőn Ferenc pápa, aki szerint ma nem halnak kevesebben mártírhalált hitükért, mint a keresztényüldözések első évszázadaiban.

A vatikáni Szent Márta-házban bemutatott szentmise homíliájában Ferenc pápa kijelentette: ma is számos keresztény áldozza fel életét hitéért. 

Az egyházfő Péter és Pál apostol június 29-i ünnepére emlékeztetve megjegyezte, hogy nagyon sok keresztényt üldöztek Néró idején, de “ma sincsenek kevesebben”.

A róla elnevezett római bazilika alatt eltemetett Szent Pétert és Szent Pált is 64-ben, Néró császár uralkodása (54-68) idején ölték meg. Néró volt az első római császár, aki elrendelte a keresztények üldözését. Péter apostolt a Szent Péter bazilika helyén álló római circusban feszítették keresztre fejjel lefelé, Szent Pált pedig lefejezték.  

Ferenc pápa hozzátette, korunkban többen tesznek tanúságtételt hitük mellett, több a keresztény mártír, mint a kereszténység elején. Kijelentette, a vértanúk kiontott vére számos kis egyház magját ülteti el. Az egyházfő kiemelte a közel-keleti keresztények által elszenvedett üldöztetést. Ugyanakkor megjegyezte, hogy vannak keresztények, akiket “elegáns módon, fehér kesztyűvel kergetnek el: ez is üldözés”.   

Ferenc pápa tavalyi megválasztása óta gyakran ismétli azt a kijelentését, miszerint kétezer év elteltével sem csökkent a keresztények üldözése, sőt erősebb, mint valaha volt.

Szerző

Pokolgépes merényletek Kairóban

Felrobbant három, az út mentén elhelyezett pokolgép hétfőn a kairói elnöki palota közelében. A detonációkban két rendőrtiszt meghalt és legkevesebb hatan megsebesültek, többen közülük súlyosan - jelentette az ONTV egyiptomi hírtelevízió.

Az első robbantás három utcaseprőt sebesített meg. A második robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor a rendvédelmi szervek emberei átfésülték a környéket. Ez utóbbi detonáció okozta a magasrangú rendőrtiszt halálát, további három rendőrt pedig életveszélyesen megsebesített. Az ONTV szerint állapotuk válságos.

Biztonsági források szerint a palotát körülvevő fal melletti parkban egy harmadik robbanószerkezetet is találtak, amelyet azonban a rendőrség tűzszerészei sikeresen hatástalanítottak. A merényletet az iszlamista Mohamed Murszi elnök elmozdításához vezető tömegtüntetések első évfordulóján követték el ismeretlenek. A hadsereg és az általa tavaly július 3-án megdöntött Murszi-rezsim támogatói közt gyakoriak az összecsapások, amelyekben az utóbbi egy év alatt több százan, egyes források szerint másfél ezren vesztették életüket.

Az évforduló közeledése miatt további merényletektől tartva lezártak Kairó szerte számos főútvonalat és csomópontot, egyebek mellett az utóbbi három év tömegtüntetéseinek legfőbb színhelyét. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a ramadán böjti hónap alatti fokozott vallási buzgalom miatt is megnőhet a szélsőséges csoportok által elkövetett terrorcselekmények száma.

Szerző
Témák
robbantás Kairó