Megosztja a kalifátus az iszlám szélsőségeseket

Nem tekinti magára nézve is érvényes döntésnek a szíriai fegyveres ellenzék a Szíria és Irak területének egy részén kikiáltott iszlám kalifátus létrehozását.

A korábban Szíriában Bassar el-Aszad rezsimje ellen, az ellenzék oldalán harcoló Iraki és Levantei Iszlám Állam, az ISIS szélsőséges szunnita szervezet, amely most a bagdadi kormányzat megdöntésére robbantott ki harcokat, vasárnap ugyanis kinyilatkoztatta az iszlám kalifátus létrehozását. Ez azonban a térség összes muszlim kormányának legitimitását megkérdőjelezi.

A legfőbb szír ellenzéki szervezetek, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő an-Nuszra Front és az Iszlám Front is, közös nyilatkozatban jelentették be, hogy az ISIS döntését nem támogatják, azt "logikailag és jogilag semmisnek" tekintik. A szír ellenzéki közlemény azt is leszögezi, hogy ez a lépés semmilyen változást nem jelent az ISIS és köztük lévő viszonyban.

Szerző

Magyarország élesen elítéli a három izraeli fiatal meggyilkolását

Magyarországot megdöbbentette a három elrabolt izraeli fiatal hidegvérű meggyilkolása, és a leghatározottabban elítéli a szörnyű bűntettet, bárki és bármilyen céllal követte is el - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn este az MTI-vel.

Az izraeli televízió hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg megtalálta a három, vélhetően elrabolt izraeli tizenéves fiú holttestét Hebron mellett, tizennyolc nappal az autóstoppos fiatalok eltűnése után. A földi maradványok végleges azonosítása még nem fejeződött be. Eltűnésük helyétől mindössze néhány kilométerre találták meg a vallásos iskolába járó diákok földi maradványait.

A KKM közleményében azt írta: a fiatalok életét "azok oltották ki, akik tagadják az izraeliek és a palesztinok közötti megértést".

"Az áldozatok ahhoz a fiatal nemzedékhez tartoznak, amelynek feladata és joga lenne a béke felelősségének felvállalása és eredményeinek megélése. A gyilkossággal megtagadták alapvető emberi jogaikat és a béke vízióját is" - tette hozzá a KKM.

Mint írták, ebben a szomorú pillanatban Magyarország a fiatal áldozatok családjai és Izrael egész népe mellett áll.

"Meggyőződésünk, hogy az önvédelem jogának gyakorlása közben a bölcs és visszafogott reakció a megfelelő válasz a szélsőségesek provokációjára. A béke megteremtése bizonyítja majd, hogy nem volt igazuk" - írták.

A fiatalokat június 12-én rabolták el. A biztonsági szakemberek szerint csak rövid idő telt el az áldozatok elrablása és megölésük között. Az eltűnést követő napon az izraeli nyomozók már tudták, hogy két, a Hamászhoz tartozó fegyveres hurcolta el a fiatalokat, de az elkövetőknek is nyomuk veszett.

Az emberrablást elítélte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is, és a palesztin biztonsági erők együttműködtek az izraeliekkel az eltűnt fiatalok felkutatásában.

Szerző

Bankpánik Bulgáriában

Publikálás dátuma
2014.07.01. 07:40
Pénteken hosszú sorok alakultak ki a bankfiókok előtt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Jelentős, 1,7 milliárdos hitelt kap a bolgár bankrendszer azután, hogy pénteken a betétesek megrohamozták a pénzintézeteket. A súlyos pénzügyi helyzet politikai válsággal párosul. Augusztus 6-tól ideiglenes kormány vezetheti az országot az október 8-án esedékes előrehozott parlamenti választásig.

Szófiában az utóbbi napokban a politikai és gazdasági élet képviselői azzal voltak elfoglalva, hogy a lakosságot nyugtatgassák, s azt hangoztassák, nincsenek veszélyben megtakarításaik. Rosszen Plevneliev elnök azt közölte, senkinek sem kell aggódnia a pénze miatt. A bankok tegnap valóban normális rendben működtek.

Az államdő azt állította, „bűnözők” hamis információk terjesztésével akarják arra kényszeríteni az embereket, hogy megostromolják a bankokat, s kivegyék betéteiket. A pánik azután tört ki, hogy megroppant az ország negyedik legnagyobb pénzintézete, a Corporate Commercial Bank (Corpbank), miután vezetése gyanús ügyleteket hajtott végre. Ezt követően a jegybank vette át az irányítást felette.

Bulgária polgárai azonban nem nyugodtak meg az állam lépését követően sem, s elterjedt a híre, hogy az egész bankrendszert összeomlás fenyegeti. Pénteken tömegesen ostromolták meg a pénzintézeteket. Elsősorban a First Investment Bank fiókjainál alakultak ki kígyózó sorok.

Néhány óra leforgása alatt 800 millió leva (403 millió euró) betétet vettek ki onnan. A jegybank ezután riadót fújt azt állítva, összehangolt támadást indult a teljes bolgár bankrendszerrel szemben. Eddig hét személyt vettek őrizetbe.

Állítólag SMS üzenetekben "riogatták" a betéteseket, felszólították őket arra, ha nem akarják elveszíteni megtakarított pénzüket, azonnal keressék fel a legközelebbi bankfiókot, s vegyék ki onnan tőkéjüket. Egy Ruszéban elfogott férfi pedig a Facebookon terjesztett rémhíreket. Plemen Oreharszki miniszterelnök is igyekezett lehűteni a kedélyeket azt állítván, semmi ok az aggodalomra.

A nyomozás szerint a "rémhírkeltés" mögött egy Globel Markets nevű cseh befektetési alap állt, amely - szófiai közlés szerint - a bolgár bankok "állítólagos likviditási problémáiról" értesítette az ügyfeleket.  Bár Szófia gazdasága nincs éppen irigylésre méltó helyzetben, szakértők szerint bankrendszere viszonylag stabil. Ennek azonban némiképp ellentmond, hogy tegnap az EU 1,7 milliárd eurós gyorssegélyt szavazott meg a bolgár bankrendszer megmentésére.

Az Európai Bizottság azonban hangoztatta: a bolgár bankok elég tökével rendelkeznek. A nemzeti valutát, a levát egyébként már évekkel korábban az euróhoz kötötték. Ugyanakkor Bulgáriában egy szikra is elég lehet ahhoz, hogy a pénzükért aggódó befektetők hamar térdre kényszerítsék a bankrendszert. Sokan emlékeznek még a kilencvenes évek válságára, amikor összeomlott a bankszektor, s 14 pénzintézet jelentett csődöt.

A pénzügyi válság a politikában is messzemenően érezteti hatását. Plevneliev elnök bejelentette a parlament feloszlatását, amely augusztus 6-án tartja utolsó ülését. A jelenlegi, szocialisták, valamint a török kisebbség alkotta kormány várhatóan július 25-ig távozik a hatalomból.

Augusztus elejéig azonban még fontos törvényeket kell elfogadni a bankszektorról. Szergej Sztanisev kormányfő azt közölte, a kabinet legfontosabb feladata a bankrendszer stabilizálása. Bojko Boriszov, a jobboldali ellenzéki párt, a Gerb elnöke, volt kormányfő lemondásra szólította fel a bel- és a pénzügyminisztert, mert szerinte nem urai a helyzetnek. A kormányzó szocialisták viszont azt közölték, Boriszov destabilizálja Bulgáriát.

Szerző