Előfizetés

Hunvald-per: enyhített és súlyosított is ítéletében a Kúria

Enyhített a korábbi ítéleteken Hunvald György esetében jogerős ítéletében a Kúria, és a volt erzsébetvárosi polgármester börtönbüntetését másfélről egy évre mérsékelte. Ugyanakkor a másodrendű vádlott Hunvald esetében a korábbi nem jogerős verdiktekhez képest egy további esetben mondott ki a Belegi József vezette tanács hivatali visszaélést. Akárhogy is, Hunvaldnak börtönbe nem kellett vonulnia, mert csaknem két és fél évet már előzetesben töltött. Az alapügyben, az erzsébetvárosi ingatlanok vitatott értékesítésében a Kúria helybenhagyta a korábbi ítéleteket és felmentette Hunvaldot a "maffiavádak" alól. 

Az elsőrendű vádlott Gál György volt kerületi bizottsági elnököt a Kúria négy további esetben ítélte bűnösnek hivatali visszaélésben, az ő börtönbüntetése nem változott. Szabó Zoltánt, a kerület korábbi országgyűlési képviselőjét telefonügye miatt jogerős ítéletében is bűnösnek mondta ki a Kúria - a Hunvald vezette önkormányzat mobiltelefonhasználatot biztosított számára -, ám a korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést négy hónapra mérsékelte.

A Hunvald-per évek óta húzódik: a Fővárosi Törvényszéken 2011. április 7-én kezdődött eljárásban 2012. február 24-én hirdették ki az elsőfokú ítéletet. Csak másfél évvel később folytatódott a per másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán, ahol 2013. október 10-én hirdettek ítéletet. Szegeden több vádlott esetében megváltoztatták a Fővárosi Törvényszék döntését; Hunvald György esetében is enyhítettek.

Hunvald György: végtelenül örülök, hogy lezárult egy nehéz időszak

Hunvald György újságíróknak azt mondta, lakáskiutalásokkal kapcsolatban mondta ki a Kúria jogerősen, hogy "az nem volt illendő". "Végtelenül örülök, hogy öt év után lezárult ez a nehéz időszak" - fogalmazott a volt polgármester, aki szerint érdemes végiggondolni azt, hogy 32 hónapot ült börtönben, és most azért ítélték el, mert "egy szobával nagyobb lakást kapott valaki" a lakáskérelmére.

Lemondott kerületi elnöki posztjáról Hunvald

Mai hatállyal lemondott Hunvald György az MSZP erzsébetvárosi szervezetének elnöki posztjáról, amelyre alig két hete választotta meg a pártszervezet. A volt polgármester döntését lapunk kérdésére is megerősítette. A lemondás bejelentése néhány órával a Kúria ma délelőtti jogerős ítéletének kihirdetése után történt. 

                                  Fidesz: Hunvald bűnös és visszaélt hatalmával

A Fidesz szerint bebizonyosodott, hogy Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármester bűnös, visszaélt hivatalával és meglopta a kerületet - közölte a nagyobbik kormánypárt erzsébetvárosi választókerületi elnöke. Rónaszékiné Keresztes Monika közleményében felháborítónak nevezte még annak gondolatát is, hogy a baloldalon ilyen súlyos bűncselekmények után felmerülhetett újra Hunvald György neve lehetséges polgármesterjelöltnek.

A kormánypárti politikus közölte, a volt szocialista polgármester visszaélt a hatalmával és az emberek bizalmával, hogy saját zsebét és párttársaiét tömje. A kerület nem kér többet minden idők legkorruptabb korszakából és bűnözőiből - hangoztatta.

Kapcsolódó
Jótékony célra ajánlja fel Hunvald a kártérítéseitHunvald-ügy - Egy hét múlva ítélet lehet

Újrakezdődik a Hagyó-per

Publikálás dátuma
2014.07.01. 09:31
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Újrakezdődik ma a Hagyó-per tárgyalása – tudatta a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője az MTI-vel. Sárközy Szabolcs közölte: az első tárgyalási napon a per korábbi anyagát ismerteti a bíróság. Az ügyet ismét Hadnagy Ibolya büntetőtanácsa tárgyalja. 

A vádlottakat nem hallgatják meg újra, de vallomásaikat felolvassa a tanácselnök. Az iratanyag ismertetésére öt napot tervez a büntetőtanács, majd a tárgyalás várhatóan szeptember 9-én folytatódik.

A kiemelt büntetőügy áthelyezéséről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke döntött. Kecskeméten 2012. június 13-án kezdte meg a bizonyítási eljárást Hadnagy Ibolya bírói tanácsa, majd a Kecskeméti Törvényszék 2013 decemberében illetékessége hiányát állapította meg, és az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékhez.

A Magyar Nemzet május 13-i számában számolt be arról, hogy Kónya István, a Kúria elnökhelyettese közölte: a legfelsőbb bírói fórum döntése értelmében ismét a Kecskeméti Törvényszéknek kell tárgyalnia a Hagyó-pert, és a május 5-én meghozott kijelölő végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Sárközy Szabolcs közölte: a per újrakezdésére azért van szükség, mert kiemelt ügyekben a hatályos jogszabályok szerint nem telhet el három hónapnál hosszabb idő két tárgyalási nap között.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest és 14 társát bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, csalással, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolják, a politikus szabadlábon védekezhet. 

Munkaszüneti nap van az egészségügyben és a hivatalokban

Ma, a Semmelweis-napon zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők, továbbá a közszolgálati tisztviselők napján szünetel az ügyfélfogadás a kormányhivatalok és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain.

A Semmelweis-napon, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján ügyeleti rend van az egészségügyi ellátásban, így a háziorvosi és a kórházi ellátásban is - tájékoztatott korábban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A mentők teljes kapacitással dolgoznak.

A legtöbb településen a gyógyszerellátást szintén ügyeleti rend szerint biztosítják. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének tájékoztatása szerint a tagvállalati gyógyszertárak is zárva tartanak, így a vásárlók az ügyeletes gyógyszertárak mellett azokban a patikákban juthatnak hozzá gyógyszereikhez, amelyek rendkívüli munkavégzés keretében vállalták a folyamatos gyógyszerellátást. Ilyenek például a bevásárlóközpontokban lévő gyógyszertárak.

A gyógyszertári ügyeletekről a https://www.antsz.hu/gyogyszerellatas/lakossagi_tajekoztatas/gyogyszertar_ugyeletek címen lehet tájékozódni.

Július elseje munkaszüneti nap a köztisztviselők és kormánytisztviselők számára is, így a megyei és fővárosi kormányhivatalok által fenntartott okmányirodák, kormányablakok és a szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatai zárva tartanak.

Ma a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain is szünetel az ügyfélfogadás. Ezen a napon a telefonos általános tájékoztató rendszer, valamint az ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszer sem lesz elérhető.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint laboratóriumaik ügyeleti rendszerben működnek ezen a napon, erről minden információ megtalálható a weboldalukon. A hivatal zöldszámára érkező lakossági bejelentéseket, amelyeket üzenetrögzítő rögzít, munkatársaik a nap folyamán többször is feldolgozzák majd.

Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július elseje, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók számára.

A köztisztviselők napját 1997-ben tartották meg először, és 2001-től munkaszüneti nap; az egyes hivatalok maguk dönthettek arról, hogy részleges vagy teljes munkaszünetet, illetve ügyeletet tartanak-e. 2011 óta július elseje a kormánytisztviselők napja is.