Az MSZP üdvözli Martin Schulz EP-elnökké választását

Az MSZP üdvözli, hogy az Európai Parlament elnökévé meggyőző többséggel ismét a német szociáldemokrata Martin Schulzot választották - írja közleményében az MSZP.

A közlemény így folytatódik: "Meggyőződésünk, hogy Martin Schulz olyan politikus, akinek demokratikus elkötelezettsége az egyenlőségért, a szolidaritásért küzdő világnézete a következő öt évben is biztosítja a nemzetek sikeres együttműködését az Európai Unióban." - írja közleményében Botka László, az MSZP OVB elnöke, és Tóbiás József megbízott frakcióvezető.

Szerző

Lemondott kerületi elnöki posztjáról Hunvald

Mai hatállyal lemondott Hunvald György az MSZP erzsébetvárosi szervezetének elnöki posztjáról, amelyre alig két hete választotta meg a pártszervezet. A volt polgármester döntését lapunk kérdésére is megerősítette. A lemondás bejelentése néhány órával a Kúria ma délelőtti jogerős ítéletének kihirdetése után történt. Megírtuk: a Kúria Hunvald esetében enyhített ugyan a korábbi ítéleteken, és a volt erzsébetvárosi polgármester börtönbüntetését másfélről egy évre mérsékelte, de több vádpontban bizonyítottnak ítélte bűnösségét a Belegi József vezette tanács. Akárhogy is, Hunvaldnak börtönbe nem kellett vonulnia, mert csaknem két és fél évet már előzetesben töltött. Az alapügyben, az erzsébetvárosi ingatlanok vitatott értékesítésében a Kúria helybenhagyta a korábbi ítéleteket és felmentette Hunvaldot a "maffiavádak" alól.

A jogerős marasztaló ítélet miatt azonban nem tölthette be tovább a kerületi elnöki posztot. Pedig erre június közepén meggyőző, háromnegyedes többséggel választotta Hunvaldot az MSZP erzsébetvárosi szervezete. A volt polgármester 56 szavazatot kapott a tagságtól, míg a jelenleg is önkormányzati képviselő Kispál Tibor 16-ot. Már akkor elhangzott, hogy ez ugyan még nem jelenti azt, hogy a szocialisták Hunvaldot indítanák az őszi önkormányzati választáson polgármesterként, de erős "belépő" volt a jelöltséghez. Korábban egyébként lapunknak Hunvald ezzel kapcsolatban azt mondta, jövőbeni politikai szerepvállalásával egyelőre nem foglalkozik - addig biztosan nem, amíg az ellene folyó büntetőperben a Kúria jogerős ítéletet nem hoz.

Szerző

Megzsarolták Orbánékat?

Publikálás dátuma
2014.07.01. 17:09
Fotó: Népszava
A Népszava olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint már tavaly ősszel "megkeresték" a miniszterelnök környezetét az Orbán-lány esküvőjén eltűnt telefon kapcsán. Akár zsarolás is történhetett. Forrásunk szerint csak jóval a lagzi után derült ki, hogy az eltűnt mobil kellemetlen tartalmú lehet, ekkor állították rá a keresésre a magyar FBI gyilkossági főosztályát. Ezt követően sok tucat DNS-mintát vettek egy sereg ott dolgozó "cselédtől". Lapunk úgy tudja, valójában a vendégeknek - igaz csak  egy részüknek - is genetikai mintát kellett adniuk.

Egy pincér három hónapja tette közzé a blogján, hogy 2013 novemberében, két hónappal a kormányfő lányának esküvője után az eseményen dolgozóktól DNS-mintát vettek, hogy kiderüljön, ki lophatott el egy mobiltelefont a 300 fős vendégsereg egyik tagjától. A vendégeket nem háborgatták ilyesmivel - írta az érintett, Csókási László.

A férfit tavaly - a rendezvény többi dolgozójával együtt - megkereste a Nemzeti Nyomozó Iroda azzal, hogy jelenjen meg tanúkihallgatáson. Csókási azt írta "a meglepődésem ott váltott át sokkba, amikor a nyomozótiszt az első adandó alkalommal közölte, hogy minden dolgozótól DNS-mintát vesznek!" A férfi szerint több mint 60 ember dolgozott a vejének, Tiborczéknak a birtokán azon az éjjelen (pincérek, konyhai személyzet, őrök). A legtöbben azonnal hozzájárultak a vizsgálathoz. Csókási először megtagadta a DNS leadását, de egy második kihallgatásra is beidézték, ahol figyelmeztették, akár kétszázezer forintos rendbírsággal is sújthatják, ha makacskodik. Így végül levehették a mintát.

A Népszava - egy, a nyilvánosságot kerülő volt titkosszolgálati beosztott tájékoztatása alapján - úgy értesült, hogy a vizsgálatba a kémelhárítást is bevonták. Ez a polgári titkosszolgálat az, amely a legszorosabb együttműködésben dolgozik az NNI-vel. Különösen érzékeny esetekben ez nem ritkaság, mondta. Izgalmas a történetben, hogy a "kisebb értékre elkövetett lopás vétsége" ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi osztálya jár el, magyarul a legjobban képzett hazai gyilkossági nyomozók keresik a telefont. Forrásunk úgy fogalmazott, hogy a készüléken személyiségi jogokat érintő adatok lehetnek.

A kilenc hónappal ezelőtt telefonlopás ténye lényegében két hónapig nem keltette fel a magasabb hatóságok figyelmét. Így nem tudni azt sem, hogy az állítólagos eseményt követő második hónapban miért indult be a legfontosabb hazai bűnügyi apparátus. Talán, mert ekkor - ahogyan informátorunk fogalmazott - megtörténhetett a "kapcsolatfelvétel" a telefon új birtokosa, és korábbi tulajdonosa között. Ezt köznyelven zsarolásnak, kényszerítésnek mondanánk. Emiatt "repülhetett rá az ügyre" a gyilkossági főosztály. Tudtunkkal azonban sem a személyzet, sem az ott jelen lévő vendégek - már, akiket ellenőriztek - nem akadtak fenn a szűrésen.

Mint forrásunk megjegyzi: aligha hihető, hogy - amint állítják - egy, a telefon tokján talált ujjnyom apró genomja miatt kellett elrendelni a tömeges DNS-vételt, ez tudományosan csalhatatlanul bizonyítható eredményre ugyanis ritkán vezethet. Sokkal valószínűbb, hogy a tokon valójában más jellegű, markánsabb, és jobban azonosítható genetikai mintát találhattak.

Az ORFK sajtószolgálata a történtekkel kapcsolatban három hónapja - állandó megkereséseink ellenére - egyetlen mondatnyi érdemi választ sem adott a Népszava számára.

Szerző