Előfizetés

Tarlós: Grosicsnak egy ország népe hálás- képek a gyászmiséről!

Publikálás dátuma
2014.07.01. 20:41
Balról Tarlós István főpolgármester, Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, és Dunai Antal
A Szent István Bazilikában tartott keddi gyászmisén Tarlós István főpolgármester méltatta Grosics Gyulát, az Aranycsapat legendás kapusát, aki június 13-án, nyolcvannyolc esztendős korában hunyt el.

A főpolgármester emlékeztetett rá: Grosics Gyula - akit szülei eredetileg papi pályára szántak - megélte a 20. század második felének nagy társadalmi változásait, ellentmondásait és tragédiáit, hiszen meghurcolta őt a kommunista diktatúra. "Nemcsak világhírű labdarúgó, hanem kiváló magyar hazafi is volt, aki mindvégig hű maradt Istenhez és emberhez" - mondta.

Őszinte, szókimondó, de olyan emberként jellemezte Tarlós István Grosics Gyulát, akit sohasem ártó szándék vezérelt, akitől távol állt a képmutatás. Keresztény, polgári meggyőződésű volt, a szó legszorosabb értelmében - tette hozzá. Semmilyen földi tekintély előtt nem hajolt meg, még a Rákosi-diktatúra előtt sem, ugyanakkor mindenkinek megadta a neki járó tiszteletet - fogalmazott Tarlós István. A főpolgármester szavai szerint Grosics Gyula "kiváló magyar hazafi és nagybetűs Ember volt, akit középszerűek és senkiháziak próbáltak kisebbíteni életében és talán halálában is." Hozzátette: emberségével, életvitelével sokaknak mutatott példát a Fekete Párducnak is nevezett kapus. Grosics Gyulának egy ország népe hálás, és az egész világ csodálja - mondta búcsúbeszédében Tarlós István. 

A főpolgármester részvétét fejezte ki Grosics Gyula családjának, majd elmondta, hogy a legendás labdarúgó Budapest díszpolgára, ezért a főváros is saját halottjának tekinti őt.

Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója Dorogon kezdte pályafutását, majd a MATEOSZ, a Bp. Honvéd és a Tatabánya csapatában szerepelt. A magyar válogatott kapuját 86 alkalommal őrizte, 1954-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, 1952-ben Helsinkiben pedig olimpiai bajnoki címet szerzett. Ő védte a válogatott kapuját az angolok elleni legendás 6-3-as londoni győzelem alkalmával.

Norvég alapok: itt a Transparency-levél

A Transparency International (TI) Magyarország nyilvánosságra hozta honlapján az alapvető jogok biztosának írt levelet, amelyben a civil szervezet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a Norvég Civil Támogatási Alappal kapcsolatos hatáskörének és tevékenységének vizsgálatát kérte.

A civil szervezet keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztettek: az előző héten Székely László ombudsmanhoz fordultak, hogy vizsgálja ki a Kehi ellenük folytatott eljárását, és kezdeményezze a leállítását. Emellett arra kérték az alapjogi biztost, forduljon az Alkotmánybírósághoz annak megállapításáért, hogy a Kehi tevékenysége összhangban van-e az Alaptörvénnyel.

A szervezet együttműködik a Kehivel, de sérelmezi, hogy a hivatal nem igazolta egyértelműen, hogy jogosult vizsgálni a Norvég Civil Támogatási Alapból civil szervezeteknek juttatott támogatások felhasználását. Azt írták: a Kehi, kihasználva az államháztartási ellenőrzésre vonatkozó, nem egyértelmű jogi szabályozást, kiterjeszti hatáskörét a norvég adófizetők pénzéből finanszírozott civil támogatásokra.

Úgy folytatták: a Kehi ellenük folytatott eljárásában nincsenek meg az őket megillető eljárási garanciák. Nem tudják, ki és milyen megfontolások alapján rendelte el a vizsgálatukat, nem vitathatják bíróság előtt a Kehi "megkérdőjelezhető hatáskörét", továbbá amiatt sem tehetnek panaszt, hogy a hivatal eljárása sérti a hatékony jogorvoslathoz való jogukat.

MSZP: Egyéves a trafikmutyi, hozzák nyilvánosságra a dokumentumokat!

Az MSZP a trafikmutyi egyéves évfordulója alkalmából elvárja, hogy a kormány minden, a trafikpályázatokkal kapcsolatos dokumentumot azonnal hozzon nyilvánosságra!

A párt közleménye így folytatódik: "Egy éve nyíltak meg az első Nemzeti Dohányboltok. Ez idő alatt csaknem 40 ezer trafik és kisbolt tulajdonosa tönkrement, illetve jelentős bevételkiesést szenvedett el. A legális dohánypiac a felére zsugorodott, a költségvetés bevételkiesése csak idén minimum 15-20 milliárd forint. A virágzó dohánypiaci feketekereskedelem további 40-50 milliárd forint állami bevételkiesést okoz, a fiatalok pedig jóval egyszerűbben és olcsóbban jutnak ellenőrizetlen csempészcigarettához, mint egy éve. A 24 órán át nyitva tartó, alkoholt is árusító dohányboltok szinte vonzzák a bűnt: ezt a trafikok környékén élő lakók, és a kirabolt trafikok alkalmazottai egyaránt tanúsíthatják.

Ennyi károkozás után az a legkevesebb, hogy a Fidesz-kormány magyarázatot ad arra, miért történt mindez. Ki a felelős a rossz döntésekért? A kisemmizett kereskedők még most is válaszra várnak. Ezért elvárjuk, hogy minden, a pályázatokkal kapcsolatos dokumentumot azonnal hozzanak nyilvánosságra!" - írja közleményében Budai Bernadett, az MSZP szóvivője.