Hazaváró programot indít Ujhelyi István

A külföldön dolgozó több százezer magyar intézményesített uniós érdekképviseletéért fog dolgozni, s a hazatérésüket segítő "Hazaváró" programot indít Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője - közölte maga a politikus szerdán Strasbourgban.

Ujhelyi internetes jogsegéllyel és fogadóórával is segítené azokat a külföldön dolgozó, jórészt fiatalokat, akiknek a problémáival szerinte senki sem foglalkozik. Emellett olyan programok megteremtéséért, felkutatásáért és lehetőségek kiharcolásáért is dolgozni fog a következő ciklusban "a gazdasági menekültek és a Skype-nagyszülők" támogatására, amelyek révén a külföldön élők hazatelepülhetnek és esélyt kaphatnak otthon az újrakezdésre.

"Orbán Viktor (miniszterelnök) súlyosan téved és árt azzal, ha komolyan gondolja, hogy a fiataljaink kalandvágyból mentek el, a fiataloknak éppenséggel az a nagy kaland, hogy hazatérjenek" - szögezte le Ujhelyi István, aki szerint a politikusok dolga az, hogy olyan programokat indítsanak, amelyek révén ezek a fiatalok haza tudnak, haza mernek térni.

A Kopint-Tárki adataira hivatkozva az MSZP-s EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy 2010-ben még csak 60 ezren, ma pedig már mintegy tízszer ennyien mentek Magyarországról külföldre munkát vállalni. Ujhelyi szerint ez azért is aggasztó, mert "nem lesz, aki adót fizessen, nem lesz, aki óvodába írassa a gyerekét, s nem lesz nővér és orvos, aki az otthon maradottakat gyógyítsa vagy tanítsa".

"Ez egy modern és fájó Trianon. Elveszítjük a következő évtizedek magyar munkavállalóit, azokat, akiknek tovább kellene építeniük Magyarországot" - vélekedett a szocialista EP-képviselő, aki szerint a fiatalok egy része gazdasági kényszerből hagyta el az országot, más részük viszont "lábbal szavazott" az ország helyzete ellen, így jelezve, hogy nem kér abból a magyar közéletből, az európai értékektől egyre távolodó közbeszédből, amely nem azt a szabad levegőt biztosítja számára, mint amihez egyetemi ösztöndíja alatt egy európai közegben hozzászokott.

Ujhelyi konkrét példákat is említett, és világossá tette: akár a magyar Országgyűléshez is fordul annak érdekében, hogy a kormány tegyen többet, hogy a fiatalokat otthon tartsa, az emigrálókat pedig segítse hazatérni.

A politikus szerint uniós szinten kellene rögzíteni, hogy minimum fél évig kell járjon az álláskeresőknek a munkanélküli segély. A jelenlegi magyar szabályozás szerinti három hónap alatt ugyanis egy állástalan fiatal nem fog tudni elhelyezkedni, és más lehetőség híján "veszi a sátorfáját". "Ha ezt a magyar kormány nem hajlandó megtenni, akkor európai szintű szabályozásra van szükség" - szögezte le Ujhelyi.

Az MSZP-s politikus emellett azt is szeretné elérni, hogy növelje azt az összeget, amelyet az uniós ifjúsági garancia magyarországi megvalósítására szán. Ennek a kezdeményezésnek a célja az, hogy minden 25 év alatti fiatal az iskola befejezése után 4 hónapon belül álláshoz, gyakornoki helyhez vagy további képzési lehetőséghez juthasson. Ujhelyi szerint erre Magyarország a következő hét évben 15 milliárd forintot szán, holott uniós forrásból több mint 600 milliárd állna rendelkezésre a foglalkoztatást segítő programokra.

"Elvárom a magyar kormánytól, hogy ennél nagyságrendekkel többet fordítson az ifjúsági garancia megvalósítására. Tizenöt milliárd egy stadion ára. Ennél jóval többet ér a fiatalok otthon tartása, és van rá uniós keret" - mondta Ujhelyi István.

Szerző
2014.07.02 16:03

A Médiatanácshoz fordulnak a Liberálisok a köztévé melegek meggyógyításáról szóló műsora miatt

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:06

Fotó: MTV/
Azt kérik, hogy vizsgálják ki az adást, és tegyék meg a szükséges lépéseket.
A Magyar Liberális Párt szerint az M5-ös csatorna „Ez itt a kérdés” című műsorának szerdai adásában elhangzott kijelentések kimerítik a közösségi elleni uszítás fogalmát, ezért arra kérik a Médiatanácsot, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az adást – derül ki a párt közleményéből. Mint írják, a műsorban elhangzott kijelentések sértik a meleg közösség emberi méltóságát és gyűlöletre szítanak az LMBTQ-közösséggel szemben.
„A Btk. 322. §-a alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen szexuális irányultságra tekintettel erőszakra vagy gyűlöletre uszít. A Liberálisok felszólítják a Médiatanácsot, hogy vizsgálják ki az adást, és tegyék meg a szükséges lépéseket!”
– írta a párt.
Ne maradjon következmények nélkül, ami történt, az adófizetők pénzét senki ne fordíthassa büntetlenül gyűlöletkeltésre – hívták fel a figyelmet a közleményben. Elsőként a 444.hu számolt be arról, hogy a közszolgálati televízió kulturális csatornáján, az M5-ön lement műsor ezzel az intróval kezdődött:
„Állapot? Betegség? Torzulás? Vagy csak a sokat emlegetett másság? Nem, kérem, ne legyintsenek, és ne forduljanak el indulatosan azzal a gondolattal, hogy: »Ugyan, kit érdekelnek ők?«
Majd közölték, „elintézzük annyival, hogy ha valaki ma már nyíltan megélheti mindezt, az a szabadság felszabadulttá, kiteljesedetté teszi. Biztos így van ez? Akkor is, ha vannak – talán sokkal többen, mint gondolnánk –, akik szabadulnának ettől a helyzettől, de nem tudják, hogyan?”  De elhangzott az is: „Kevesen tudják, hogy a világ legkülönbözőbb részein élnek olyan orvosok, pszichiáterek, pszichológusok, akik igenis komoly kutató- és tudományos munka eredményeként képesek homoszexuálisként élt embereket kiemelni ebből az állapotból, betegségből, másságból”. Ezután bejelentkezett Trombitás Kristóf Keresztély, aki Hodász András katolikus pappal és Szőnyi Szilárddal, a Heti Válasz egykori újságírójával, a Föltámadott a gender című könyv szerzőjével beszélgetett a homoszexualitásról.
2019.01.18 14:06
Frissítve: 2019.01.18 14:11

Kitiltották az Országházból az Echo TV-st, aki titokban fotózta Ujhelyit a menzán

Publikálás dátuma
2019.01.18 13:52

Fotó: / Vajda József
„Ideje észrevenniük, hogy nekik sem lehet mindent” – hangsúlyozta az MSZP EP-képviselője.
Kitiltották az Országházból és az Országgyűlési Irodaház helyiségeiből az Echo TV munkatársát, aki nemrég titokban lefotózta Ujhelyi Istvánt a Képviselői Irodaház menzáján. Ujhelyi a Facebook-oldalán azt írta: az Országgyűlés sajtófőnöke – a képviselő hivatalos bejelentésére reagálva válaszul – közölte, hogy az EchoTV elismerte, egyik munkatársuk fotózgatta a képviselőket az irodaház menzáján. Az illetőt, aki ráadásul visszaesőként szegi meg a szabályokat, az ülésszak végéig kitiltották.
„A nevét csak azért takartam ki, mert nem a személyét, hanem az általa képviselt arrogáns, etikát és erkölcsöt nem ismerő lakájmédiát kívánom Önöknek megmutatni. Ideje észrevenniük, hogy nekik sem lehet mindent. Hiába hiszik azt, hogy a Fidesz-kormány kiszolgálószemélyzeteként, politikacsináló közszereplőként a rezsim védelmét élvezik. Rosszul hiszik”
– fogalmazott Ujhelyi.
Az EP-képviselő az erről szóló választ is közzétette a közösségi oldalon:
2019.01.18 13:52